3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

GOSB Teknopark açıldı

Kocaeli'nin Gebze İlçesi Organize Sanayi Bölgesi (GOSB), İsrail Tefen Teknopark ve Teknoloji Geliştirme A.Ş. ile Kocaeli Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Kocaeli Sanayi Odası ve Gebze Ticaret Odası'nın işbirliğiyle kurulan GOSB Teknopark, bugün düzenlenen görkemli bir törenle, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun tarafından hizmete açıldı.

GOSB sınırları içinde yer alan ve İsrail'de uzun yıllardır başarıyla uygulanan 'tefen' modeline göre yapılan GOSB Teknopark, bugün düzenlenen bir törenle hizmete açıldı. Törene Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un yanı sıra Kocaeli Valisi Erdal Ata, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Tefen Teknopark ve Teknoloji Geliştirme A.Ş. ve GOSB Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Stef Wertheimer, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak, Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu ile çok sayıda işadamı ve davetli katıldı.

Sanayi Ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, GOSB Teknopark'ın açılışına katılmaktan dolayı çok büyük bir heyecan duyduğunu belirterek, "Bu asır, dünyanın yeniden yapılaşmaya başladığı bir asır. Çılgınca rekabetin olduğu bir süreçte, biz de bu rekabete ayak uydurmalıyız. Artık önümüzdeki yıllara, kendi özgün teknolojisini üreten ve bunları pazarlayan toplumlar damgasını vuracak. Tüm gelişmiş ülkeler, AR-GE çalışmasını geliştirmek ve ürettikleri ürünleri pazarlayabilmek için AR-GE'ye ve çalışanlarına büyük bir fon ayırmaktadır. Ülkemizde de, bilim ve teknoloji vizyonu yeniden belirlenmiş ve AR-GE çalışmalarına bir kaynak ayrılmıştır. İşte GOSB ve GOSB Teknopark da Türkiye'deki sanayi bölgeleri için önemli bir modeldir" dedi.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı ve GOSB Teknopark Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yılmaz Kanbak da, temel hedeflerinin tüm ülkeden ve dünyadan nitelikli insan gücünü, burada girişimcilerle buluşturup işbirliği yapmak olduğunu kaydederek, "Gosb Teknopark'ın üretim maliyetlerini düşürmeyi, teknolojik bilgiyi ticarileştirmeyi, teknoloji yoğun üretim ve girişimciliği desteklemeyi, KOBİ'lerin yeni ve ileri teknolojilere uyumunu sağlamayı ve teknolojiyi yoğun alanlarda yatırım olanaklarını yaratmayı amaç edindik. 10 yıl içerisinde ise burada 150 şirketin, 2 bin civarında nitelikli, AR-GE personeli, yazılımcı ve araştırmacının faaliyet göstermesini bekliyoruz. Ayrıca yılda da yaklaşık 1 milyar dolar ihracat yapmasını öngörüyoruz" diye konuştu.

"İSRAİL'DE 50 TEKNOPARK VARSA, TÜRKİYE'YE 70 TANE İSTER"
İsrail'de yıllardır başarıyla uygulanan 'tefen' modelinin fikir babası ve GOSB Teknopark A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Steff Wertheimer ise, İsrail'in tarımdan endüstriye geçiş döneminde bu modelin çok etkili olduğunu ifade ederek, "İsrail, Türkiye'nin yaklaşık 10'da 1'i kadar. Türkiye isterse bunu başarabilir. İsrail'de 50 teknopark varsa, Türkiye'ye 70 tane ister. Niçin Türkiye'de kişi başına düşen milli hasıla 2'ye katlanmasın? Bu Türkiye'de açtığımız ilk park. Bölgede bulunan ve petrolü olmayan ülkelerin, genç insanlarını sanayide eğitmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bu amaçla sanayi parkları kurulmasına destek olunmalı ve başarıya daha kolay ulaşmaları sağlanmalıdır. Söz konusu ülkeler, ancak sanayilerini geliştirirse, bölgemize barış tesis edilebilir. Türk iş gücünün özellikleri mükemmeldir. Bütün yapmaları gereken dünya pazarına açılmak ve ürünlerini mümkün olan en yüksek kaliteye ulaşmasını sağlamak, zaten bunu da artık yapıyorlar" şeklinde konuştu.

GOSB Teknopark'ın kurulmasında önemli katkıları olan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ise, Türkiye'de genç nüfusunun yaratıcılığının artırılması için GOSB Teknopark gibi yatırımlara çok ihtiyaç olduğunu söyledi. Geleceğin fark yaratanların olacağının da altını çizen Sabancı, kendilerinin de GOSB Teknopark bünyesinde yer aldıklarını ve bu başarılı örneğin arkasını hep beraber getireceklerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından GOSB Teknopark, Bakan Coşkun başta olmak üzere GOSB Teknopark'a emeği geçenlerin temsili bir düğmeye basması sonucu sanal olarak hizmete açıldı. Açılışın ardından Bakan Coşkun bir süre, GOSB Teknopark'ı gezerek, çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı. Gezinin sonunda Bakan Coşkun, basın mensuplarından Hyundai'nin Türkiye'ye yapmayı düşündüğü yatırımla ilgili gelen bir soruya ise, "Bu onların bileceği bir iş. Biz devlet olarak Türkiye'nin önünü açmaya çalışıyoruz. Son kararı Hyundai verecek" dedi.

GOSB Teknopark'da da uygulanan İsrail 'tefen' modeli, sunulan servislerin sanat, kültür ve eğitim olanaklarıyla bütünleşmesiyle dünya tek olan bir model. İsrail'de 4 ayrı parkta uygulanan ve başarılı olan 'tefen' modeli, ileri teknolojili, KOBİ firmalarını destekleyen bir iş çevresi yaratmak üzere tasarlanmış 'ihracat odaklı' üretime yönelik geliştirme faaliyetlerini destekleyen iş inkübatörü olma felsefesi taşıyor.

GOSB bünyesinde yaklaşık 17 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulan GOSB Teknopark'ta, toplam kiralanabilecek binaların toplam alan büyüklüğü ise 8 bin 297 metrekare. Bunun 5 bin 670 metrekaresi üretim, 2 bin 627 metrekaresi ise ofis alanı olarak tasarlanmış bulunuyor.

.
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2005 Çarşamba 12:26:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?