30
Nisan
2024
Salı
EKONOMİ

İzmit'e büyük piyango

Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde ortaya çıkan siyasi gerilim ve 27 Nisan gece yarısı bildirisi ile duraklama sürecine giren yabancı yatırımcı rüzgârı yeniden esmeye başladı.

Dünyanın dördüncü büyük otomotiv parça tedarikçisi Kanadalı Magna International Inc., Türkiye'de yatırım yapmaya ikna edildi. Sektör temsilcilerinden edinilen bilgilere göre ilk etapta 500 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı planlayan şirket, İzmit'te arsa bakmaya başladı. 3 bin kişiye iş imkanı sağlayacak bu yatırım için Türkiye ile Slovakya arasında müthiş bir savaş yaşandı. Yatırım konusunda Türkiye, Slovakya, Romanya ve Polonya arasında kararsız kalan firma yetkililerini ikna etmek için Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alparslan Korkmaz ve ekibi 9 ay uğraştı. Son aşamada adayları Türkiye veya Slovakya olarak ikiye indiren Magna International yetkilileri, uzun süren görüşmelerin sonunda tercihlerini Anadolu'dan yana kullandı. Tanıtım Ajansı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, yatırım kararında Türkiye'nin geniş tedarikçi ağı, etkin lojistik altyapısı ve bölgenin otomotiv sektörünün yüksek potansiyelinin öncelik taşıdığı kaydedildi. Doğrudan yatırım kararının büyük önem taşıdığını, ülke ekonomisine katkı sağlayacağını aktaran yetkililer, Türkiye'nin yabancı yatırımcılar için cazip bir ülke olduğunu kaydetti.

Yıllık cirosu 25 milyar dolar

Otomobil yedek parça üretimi ile montajında faaliyet gösteren Magna, dünyanın sayılı şirketleri arasında gösteriliyor. Otomotiv sistemleri, modülleri ve parçalarını dizayn etme, geliştirme ve üretim alanlarında uzmanlaşan firma, aynı zamanda araç montajı ve mühendislik hizmetleri de sunuyor. Satışlarını Kuzey Amerika, Avrupa, Asya, G.Amerika ve Afrika'da faaliyet gösteren başlıca otomotiv ve kamyon üreticilerine gerçekleştiriyor. Kuzey Amerikalı firmanın yetkinlikleri arasında; oturma, kilit, metal gövde ve şasi, görüntü, elektronik, güç aktarma, tavan ve otomotiv iç ve dış sistemleri ile komple araçların mühendislik ve montajlarının dizayn, mühendislik, test ve üretim faaliyetleri yer alıyor. 240 üretim tesisi, 62 ürün geliştirme ve mühendislik merkeziyle 23 ülkede yaklaşık 83 bin çalışanı ile faaliyet gösteren firmanın yıllık cirosu 25 milyar dolar.

Firmayı dev yatırıma ikna eden Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alparslan Korkmaz, Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından yabancı yatırımcıyı çekmek amacıyla iki yıl önce İsviçre'den getirilmişti. Ajans, uluslararası ölçekli büyük bir firmayı Türkiye'ye getirmeyi başardı.

Türkiye, on ayda 16 milyar dolarlık yabancı sermaye çekti

Türkiye'ye doğrudan uluslararası fiilî yatırım girişi, bu yılın ocak-ekim döneminde yüzde 0,7 artışla net 16 milyar 142 milyon dolar oldu. Geçen yılın aynı döneminde 16 milyar 34 milyon dolarlık yatırım gelmişti. Hazine Müsteşarlığı verilerine göre, 10 ayda 13 milyar 765 milyon dolarlık uluslararası doğrudan sermaye girişi olurken, 59 milyon dolarlık çıkış dikkate alındığında net sermaye girişi, 13 milyar 363 milyon dolar oldu. 2 milyar 377 milyon dolarlık da net gayrimenkul satışı yapıldı. Uluslararası sermayeli firmaların yabancı ortaklarından aldıkları 402 milyon dolarlık 'diğer sermaye' de dikkate alındığında, 16 milyar 142 milyon dolarlık rakama ulaşıldı. Aylık bazda bakıldığında ise uluslararası doğrudan yatırımlar net 762 milyon dolar oldu. Yatırımın, yüzde 59,8'i AB ülkeleri kaynaklı oldu. Ekim sonu itibarıyla 14 bin 820 adet uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu.

Zaman
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2007 Perşembe 18:13:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?