3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Sanayici kaçıyor!

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Yılmaz Kanbak, düzenlediği basın toplantısıyla, Kocaeli'nde sanayicinin durumunu değerlendirdi.

Kocaeli Sanayi Odası'nda basın toplantısı düzenleyen Oda Başkanı Yılmaz Kanbak, kurumlar vergisinde yapılan indirimin sanayici için çok faydalı olmadığını söyledi. Kanbak, konuşmasında şunları kaydetti: "Kurumlar Vergisi indirildi ama yatırım indiriminin kaldırılmasının sanayiciye büyük zararı oldu. Zaten kurumlar vergisi pek ödenmiyordu. Sanayici karını yatırıma dönüştürdüğü için bu indirimin çok da etkisi olmadı. Kocaeli bölgesi zaten hükümet tarafından teşvik dışında tutuldu.

Yatırımcının buraya gelmesi için bir takım avantajlar bulması lazım. Arsa çok pahalı, teşvik yok, bir de yatırım indirimi kaldırıldı. Arsaların metrekaresi 120 ile 150 dolar arasında değişiyor. Bir de buna yüksek su, doğalgaz ve atıksu girdileri eklenince yatırımcı buradan kaçıyor. Bu zamana kadar bölgenin en önemli özelliği lojistik konumuydu. Ancak artık Çin'den mal geliyor. Böyle bir üstünlük de kalmadı. Kocaeli'nin elinde kala kala sadece nitelikli iş gücü kaldı. Bu iş gücünü çok iyi kullanmalıyız. Endişelerimiz giderek artıyor.

Bölgede yatırım yapılmadığı gibi mevcutlar da elden gidiyor. Yatırım indiriminin kalkmasıyla birlikte çok uluslu şirketlerde sorun çıkmaya başladı. Örnek olarak lastik sektörünü gösterebiliriz. Ülkemizde üretim yapmayan büyük lastik şirketleri, Uzakdoğu'dan getirdikleri ithal lastikleri ucuza satıyor. Bu nedenle ülkemizde üretim yapan lastik firmaları da rekabet etmek adına aynı şekilde lastik ithal ediyor. Bu da iç piyasa için yapılan üretimi etkiliyor. Bazı firmalar iç piyasaya mal üretmek yerine ithal edip dış piyasa için mal üretmeye başladı. Yatırımlarını başka ülkelere kaydırarak ellerindeki mevcut işgücünü azaltmaya başladılar. Artık iş güvencesi değil, işyeri güvencesi düşünülmeye başlandı."

Kanbak, özellikle bazı belediyelerin sanayicilerden yüksek emlak vergisi aldığını, en yüksek emlak vergisinin de Hereke Belediyesi tarafından Nuh Çimento'ya kesildiğini söyledi.
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak, Devlet İstatistik Enstitüsü verilerinin aksine Kocaeli genelinde yapılan anket çalışmalarında, kapasite kullanımının düştüğünü, teşvik kapsamına alınmayan illerdeki yatırımlarda Kocaeli'nin 9 il arasında en sonuncu olduğunu söyledi. Kanbak ayrıca, Türkiye'de yapılması planlanan ilk 500 yatırım içinde Kocaeli'nde yer alan yatırımların toplam tutarında Kocaeli'nin aldığı payın sadece yüzde 7 olduğunu kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2005 Salı 18:09:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?