28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Nakliye araçlarına yetki belgesi zorunluluğu

Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yaşar Asiler, Karayolları Taşıma Kanunu'nda yapılan değişikliklerle Şubat ayı itibariyle tüm nakliye araçlarının yetki belgesi alma zorunluluğu olduğunu söyledi. Bugüne kadar ticari nakliye araçlarının yüzde 60'ının kayıt altına alındığını belirten Asiler, yetki belgesi bulunmayan firmaların da taşımacılık yapamayacağını bildirdi.

Gebze'de, 27 nakliye firması ve 4 kooperatifin biraraya gelmesi ile kurulan Gebze Dilovası Nakliyeciler Birliği Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DND), 25 Şubat 2006 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni "Karayolları Taşıma Kanunu" ile ilgili Gebze Ticaret Odası'nda bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Şubat ayında yürürlüğe girecek olan yeni yasadan sonra karayolu taşımacılık faaliyetlerinde bulunacak olan taşımacı, acente, komisyoncu, kargo işletmecisi, nakliyat işletmecisi gibi firmaların kesinlikle Ulaştırma Bakanlığı'ndan yetki belgesi almak zorunda olduklarının altını çizen Asiler, "Bugüne kadar karayolları taşımacılık faaliyetleri, özellikle yurt içi kısmı her hangi bir hukuki düzenlemeye tabi değildi. İnsanlar neyi nasıl biliyorsa ona göre yapıyorlardı. Herkes kendi kafasına göre davrandığı için çıkan anlaşmazlıklarda neyin doğru, neyin yanlış olduğunu belirlemek de zordu. Fakat bundan sonra bütün bunları kontrol altında tutacak bir yasal zemin oluştu. Yetki belgesi almadan kimse taşımacılık yapamayacak. Bu yetki belgesi verilirken şu kriterlere bakılıyor. Mesleki yeterlilik, mali yeterlilik, mesleki saygınlık. Bundan sonra bu konunun ön gördüğü kriterleri yerine getirmeyenler karayol taşımacılık faaliyetinde bulunamayacaklar" diye konuştu.

Yaşar Asiler, 2004 Şubat'ta başlayan yetki belgesi alma süresinin şirketlerin ve kamyoncu esnafının bir anda uyum problemi olabileceği gözönüne alınarak belli bir uyum süresi tanındığını, bu sürenin önümüzdeki Şubat ayında sona ereceğini ve yeni yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte birçok anlaşmazlığın sona ereceğini belirtti. Asiler, son iki senelik belge alma süresi içerisinde firmaların yetki belgesiz çalışabildiğini hatırlatarak, "Bu süre sona erdi. 25 Şubat 2006 tarihinden itibaren yetki belgesiz çalışmanın cezası beş milyara kadar çıkabiliyor. Bu da köyündeki arsasını satıp bir kamyon alan ve taşımacılık yapan esnaf için gerçekten caydırıcı bir rakam" dedi.

Bu zamana kadar kurum olarak 32 bin yetki belgesi verdiklerini vurgulayan Asiler, şöyle devam etti: "2005 yılına kadar 4 bin yetki belgesine sahip nakliyeci bulunuyordu. Yapılan yeni düzenleme ile bu sayısı 28 bine yükseldi. Yani 1 milyon 150 bin civarında ticari maksatlı aracın yüzde 60'ı belge sistemine bağlandı. Önümüzdeki süreçte bu rakamın daha da yükseleceğini umuyoruz."

Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Mine Kaya'nın da konuşmacı olarak katıldığı toplantıda yeni kurulan DND derneği ile ilgili bilgi veren Başkan Mehmet Refik Terzioğlu, dernek üye firmaların toplam 16 milyon ton taşıma kapasitesine sahip olduğunu belirterek, yıllık 150 trilyon cirosu bulunduğunu açıkladı.

Yetki belgesinin alınabilmesi için üç temel kriterinin bulunduğunu hatırlatan Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Mine Kaya ise, "Bunlar mesleki, ahlaki yeterlilik ve mali yeterlilik. Yurt içi taşımacılığı yapan firmalardan mali yeterlilik istenmesinin firmaları mağdur ettiğini söyledi. Yeni yönetmenlikte bulunan tadilat yasağı maddesinin de değiştirilmesi gerektiğini kaydeden Kaya, "Bu konuya çözüm istiyoruz. Ayrıca denetimleri yapacak kurumların da iyi eğitilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Yaşar Asiler ve Kaya, katılımcıların sorularını cevapladı.


.
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2006 Pazar 14:07:38
Güncelleme :22 Ocak 2006 Pazar 14:12:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?