30
Nisan
2024
Salı
YAŞAM

Başkan'dan bakanlık kararına tepki geldi

Maliye Bakanlığı'nın belediyelere konut amaçlı hazine satışını durdurduğunu açıklamasının ardından Çorlu Belediye Başkanı Altan Ersin'den karara tepki geldi. Başkan Ersin, bu kararla 90 milyon YTL zarara uğradıklarını iddia etti. 

Maliye Bakanlığı'nın belediyelere konut amaçlı hazine arazisi satışını durdurduğunu ve belediyelerin bundan sonraki konut projelerini Toplu Konut İdaresi (TOKİ) aracılığıyla gerçekleştirmesi gerektiğini açıklamasının ardından Çorlu Belediye Başkanı Altan Ersin, "Bu kararın son derece yanlış olduğunu düşünüyorum. Çünkü TOKİ'yi uzaktan incelediğimizde, pek çok yere olduğu gibi rant oluşmuş yerlerdeki hazine arazilerini alarak hem bizim işlerimizi zorlaştırıyor hem de o arazileri almakla belediyeleri cezalandırıyor. Örnek verecek olursak TOKİ Çorlu'da gözde yerinden 225 dönüm bir alan edindi. Bu 225 dönüm arazi zannediyorum 64 parçadan meydana geliyor. Bu 64 parçayı devlet özel mülk sahiplerine yani şahıslara satmış olsaydı, 225 milyon YTL toplaması söz konusu olacaktı. Toplanacak paranın yüzde 40'ı arazinin yer aldığı belediyeye irat kaydedilir yasa maddesinden dolayı 225 milyon YTL'nin yüzde 40'ı olan 90 milyon YTL Çorlu Belediyesi'ne kalacaktı. Son çıkan yasa maddesinden dolayı şu anda Çorlu Belediyesi 90 milyon YTL zarara uğratılmıştır" dedi. 

Çorlu Belediyesi'nin kaybettiği bu paranın kentin tüm alt yapısını kendi imkanları ile yapılması demek olduğunu kaydeden Ersin, "Bu Çorlu'yu yeniden inşa edebilirdim anlamını taşır. Dolayısıyla TOKİ'nin buralara gelip bizim irademiz dışında yerlere sahip olmasını yanlış buluyorum. Üstelik belediyelerin bulunduğu yerlerde konut yapamaz maddesini yanlış buluyorum. Dolayısıyla TOKİ yapar özdeyişini, şehircilik adına da yanlış buluyorum. TOKİ, Çorlu'daki seçmiş olduğu yerde ayrı bir şehircilik yaratmayı düşünmüyor. Bu tip yerden halk tipi değil zenginler için lüks konut yapmaya çalışıyor. Bence TOKİ gereksiz yerlerde, gereksiz yapılanmalara sebep veriyor. TOKİ'nin işimidir batı kentte inşaat yapmak. Her müteahhit gelip oradaki gerekli yapılaşmaya cesaret bulabilir. Önemli olan TOKİ'nin gelip burada bizim Tekirdağ Caddesi üzerinde inşaat yapması, Sağlık Mahallesinde toplu konut yapması ve Hıdırağa Mahallesini ıslah etme çalışması yapmasını bekleriz" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2006 Cuma 16:57:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?