29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Anadolu, Antalya’dan turist bekliyor

Antalya’ya gelen 10 milyonu aşkın turist, Anadolu’nun tarih kokan turistik kentlerinin iştahını kabartıyor. Antalyalı turizmin duayenleri de kültür zengini bu illerin turizm hamlesine umut olup, destek veriyor. Antalya’dan başlayıp Adıyaman, Mardin, Gaziantep ve Hatay’a kültür turları hedefleniyor.
Nemrut dağındaki tanrıların heykelleri ile dünyanın 8’nci harikası olarak bilinen Komagene uygarlığının merkezi Adıyaman, el birliği yaparak ‘Turizm Hamlesi’ni başlattı. Sadece Nemrut dağıyla bitmiyor Adıyaman’ın doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleri; Yüzen Adalar, Cendere Köprüsü, Perre Antik Kenti, Arsemia, Karakuş Tümülüsü ve Safvan Bin Muattal Türbesi en başta gelenleri olarak sıralanıyor. Çevre iller dahil 150 aile kalan Süryani vatandaşlarımızın bağlı olduğu St. Paul Kilisesi de kent merkezinde Mara Mahallesi’nde bulunuyor. Kentin tarihi çarşısı Oturakçı Pazarı turist çekebilecek bir mekan. Çocukların yabancılara olan ilgisini görünce yıllar öncesinin Antalya’sını anımsadım.
Hemen hatırlatalım; UNESCO, Nemrut dağını dünyadaki tehdit altında olan 100 kültür alanından biri olarak kabul etti. Anadolu’nun sadece tarihi değil, geleneksel ürünleri ve yemekleri de çok özel, eğlence anlayışları da bir kültür mirası gibi bence. Adıyaman Belediye Konservatuarı Harfane Topluluğu’nun Bozdoğan Otel’deki muhteşem özel gösterisi izlemeye değerdi. Hanendeler; Salih Turhan, Mehmet Aslan, Metin Daşdelen ile Önur Sarıgül, Sazendeler; Ramazan Siner/ KEman, Aziz Çelik/Cünbüş, Kenan Yaman/Kanun, Sadık Doğan/Bağlama, Mahmut Karadağ/Kaval, Habip Özbey/Ritm ve Aziz Balcı/Ritm’den oluştu.
Vali Ramazan Sodan, yöre halkının maddi durumunun zayıf olması işsizlik oranının da yüksekliğini anımsattı. Bu nedenle turizmin, hem gelir artışı hem de istihdamı sağlama açısından önemli olduğunu söyledi. Belediye Başkanı M. Necip Büyükaslan, turizmin önde gelen yöneticileri ile gazeteci ve yazarlarını konuk edip, turizmde gelişmek için nasıl bir yol izleyeceklerini öğrenmeye çalıştı. Başkan Büyükaslan, amaçlarını uzun uzun anlattı, anlatılanları da dinledi. Zorluklara ve eksikliklere karşın, Adıyaman’da ‘İnadına turizm’ yapacaklarını vurguladı. GAP Atatürk Barajı Gölü’nün oluşturduğu dantel gibi kıyılarını ‘Akdeniz sahillerine’ benzetti, “Antalya’da Marmaris’te ne yapılıyorsa burada da yapılabilir” dedi.
Antalya ve İstanbul’dan turizmin duayenleri de vardı, Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği’nin (TUYED) üyeleri de. Adıyaman Üniversitesi’ndeki, TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu’nun yönettiği ‘Turizm Hamlesi Haftası Sempozyumu’nda uygarlıkların buluştuğu yer olan Adıyaman’ın GAP turizminde yeni bölgesel güç olduğuna değinildi.
OTEL YATIRIMCISINA DESTEK VAR
Antalyalı turizmci Ahmet Barut’un Başkanlığını yaptığı Türkiye Otelciler Federasyonu’nun (TÜROFED) danışmanı Cüneyt Ertürk, turizm yatırımcılarına devlet desteğinin anlatılmasını önerdi. Otelcilikte 45’nci yıllarını kutlayan Dedeman Otelleri’nin İş Geliştirme Müdürü Oğuz Isıgöllü, 5 yıldızlı gibi maliyetli oteller yerine 4 veya 3 yıldızlı fakat yüksek hizmet standartları sunan otellerin bu bölge için daha cazip olacağını söyledi. Biri Afyonkarahisar’da 15 oteli bulunan Anemon Otelleri’nin Bölge Direktörü Eşref Dinçer, “İhtiyacı olan Anadolu’nun her iline otel açmayı düşünüyoruz. Hedefimiz 50 otele ulaşmak” dedi. Anemon otellerinin bu hedefi, Adıyamanlı yöneticileri umutlandırdı. Dinçer, yatırım için gerekli gördükleri kriterleri de sıraladı. Önce turizm çeşidinde hangi kategoride olduğunun belirlenmesi gerekiyor. Altyapı, yurtiçi-yurtdışı ulaşım kolaylığı, üniversite, hastane gibi konaklama sektörüne katkı verebilecek aktörlerin durumu da otel yatırımcısına yol gösterebilecek.
Antalya’da yaşayan gazeteci-ressam ve yazar ağabeyimiz Fikret Otyam’ın resimlerini bağışlayarak kuyruklu piyano kazandırdığı Adıyaman Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi’nin genç yeteneklerinin, Adıyaman Üniversitesi yemekhanesindeki konseri muhteşemdi. Başkan M.Necip Büyükaslan Adıyaman’ın turizm geçmişini anlatmıştı. Sadece bu kent 1975 yıllarında 400 bin turist çekiyormuş. Ve şimdi bu sayı 150-180 bine kadar düşmüş.
KÜLTÜR TURLARI DESTEKLENMELİ
Diana Travel Kültür Kurları Müdür Yardımcısı Süleyman Akçalı, kültür turlarına devlet desteğinin olması gerektiğine işaret etti. Akçalı, “Mazot fiyatları ucuzlatılmalı öncelikle” dedi. Sonra ekledi: “Antalya’dan günübirlik uçak olsa biz de müşterilerimizi seve seve buralara getiririz, misafirlerimizin bu kültür hazinelerini görmelerini sağlarız” dedi. TUİ Türkiye Danışmanı Hüseyin Baraner araya girdi, “Hiç değilse kültür turları yapan otobüslere düşük fiyatlı indirimli mazot verilmeli” uyarısında bulundu.
Süleyman Akçalı, uçak konusunda dertliydi: “Uçak olsa Antalya’ya getirdiğimiz misafirleri seve seve buralara da getiririz. Sabah 07.00’de Adıyaman’a Malatya’ya getirip, kahvaltı verelim ve o güzel tarihimizi dolaştıralım. Tarihi ve doğal güzellikleri gösterelim. Akşam da 22.00 gibi antalya’ya döneriz. Biz Antalya’dan günübirlik Mısır’a, İsrail’e uçakla turlar düzenleyebiliyoruz ama kendi ülkemizin güzelliklerini sunacağımız turlar için uçak seferleri koyduramıyoruz.”
ANTALYA’DAN ANADOLUYA KARAVAN HATTI
Jolly Tour’un Kültür Turları Müdürü Kerem Gökçe, mazot fiyatlarının yüksekliği yüzünden 8 günlük turları 5 güne indirdiklerini bazı kentleri de tur güzergahından çıkardıklarını anlattı. Karavan turizminin Antalya-Doğu Anadolu hattı için önemli bir güzergah olabileceğine de işaret etti. Gökçe, “Karavan turizmini canlandırabilmeliyiz. Bitmemeli, bu da ayrı bir turizm kültürü ve aktivitesi. O kadar ilgilisi var ki. Mutlaka desteklenip canlandırılmalı. 60’lı yıllarda Amerikalılar gelirdi karavanlarıyla Cudi dağında kamp kurarlardı” dedi.
NEMRUT IŞIKLANDIRILSIN
Geçmişte Küba Lideri Fidel Kastro, Umman ve Fas Krallarına turizm danışmanlığı da yapan TUİ Türkiye Temsilcisi Hüseyin Baraner, sessizliğini bozdu; “Dünyanın 8’nci harikasının bulunduğu bir kente nasıl turist getiririz diye kafa patlatıyoruz. İnanamıyorum buna. Komik oluyoruz arkadaşlar” diye isyan etti. Baraner ekledi: “Doğa ile tarihi birleştirmek lazım. Işıklandırılsın gece de dolaşılsın. Nemrut’u aydınlatın gerekirse. GAP sadece suyun toplandığı yer değil ki medeniyetlerin doğduğu yer burası.
 

Yayın Tarihi : 24 Nisan 2011 Pazar 01:26:21
Güncelleme :24 Nisan 2011 Pazar 01:36:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?