19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Arap yatırımcı Oymapınar Turizm Bölgesi'yle ilgileniyor

Nefes kesen manzarasıyla, katamaran ve botlarla yapılan yeşil kanyon turları, tatlı su sporları, rafting ve izleyeni hayran bırakan seyir terası ile ekolojik turizmin merkezi olmaya aday Oymapınar Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi’ne Arap yatırımcılar ilgi gösteriyor.
Tek bir firmaya verilmesi düşünülen Oymapınar Turizm Alanı’nı birçok yatırımcı karadan ve havadan helikopterle incelemeler yaptı. Özellikle Dubai’den ve Kuveyt’ten yatırımcıların Türkiye’de bir yatırım yapma ilgilerinin olduğunu düşünürsek, Antalya’daki Oymapınar Turizm Merkezi, bu sektöre yatırım düşünen Arap yatırımcısına tahsis edilebilir.
9 golf alanı ve 30 bin yatak kapasiteli olarak planlanan turizm bölgesinin hayata geçirilmesi için planlama ve projelendirme çalışmaları tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca onaylama aşamasına alındığını öğrendik. Doğaya zarar vermeyen, baraj göllerini kirletmeyecek, ormanı koruyacak, betona esir düşmeyecek bir proje hayal ediliyor. Ancak şunu söylemek gerekirse yatak kapasitesini fazlalığı nedeniyle bölge betonlaşmadan kurtulamaz.
Bütün bir gün Oymapınar Turizm Bölgesi’ni dolaşıp izlenimlerimizi not ettik. Belediye Başkanı Mehmet Bozkurt’un yıllardır turizm bölgesi proje çalışmaları için yoğun çaba sarfettiğini biliyoruz. “Herşey iyi gelişiyor. Türkiye’nin en değerli en güzel ve en doğal bir çevreye sahip turizm bölgesi oluşturulacak” diyerek bizimle de sevinçini paylaşmıştı.
Başkan Yardımcısı İsmet Türk, bölgede yatırım yapmak isteyen yerli yabancı birçok yatırımcının incelemelerde bulunduğu anlatıp, “Arapların da ilgilendiği doğru mu” şeklindeki sorumuza, “Biz pek bilemiyoruz ilgilenenleri ama Dubai’den gelenlerin olduğunu helikopterle tur atıp inceleme yaptıklarını duyduk” karşılığını verdi.
550 bin dönümlük Oymapınar Turizm Bölgesi’nde henüz bir yatırım yok. Ama bölge yöneticileri ve hatta bakanlığın da burada tek bir yatırımcıya tahsis yapılması yönünde görüş içindeler. Doğanın korunması, baraj göllerinin kirlenmemesi için altyapının ve arıtma tesislerinin konaklama tesisleri yapılmadan tamamlanması öngörülüyor.
Sahil kesimdeki betonlaşmanın kötü imajı burada tekrarlanmak istenmiyor açıkcası. “Betonlaştırılacaksa burada turizm filan istemeyiz” demekten de çekinmiyor Başkan Yardımcısı Türk.
Ama 9 golf sahası ve 30 bin yatak diye işe başlanırsa, buranın da aşırı betonlaşacağı başından belli olmuş sayılır, aman dikkat... Bizce burada yaşam korunmalı ve ekolojik turizme ağırlık verilmeli. Baraj göllerinde tatlı su sporları ve balık avlama yarışları yapılabilir.
Baraj gölü etrafının işletme hakkı Oymapınar Belediyesi’ne ait olduğu için bu bölgeye girenlerden kişibaşı 75 Ykr alınıyor. Baraj göllerinde toplam 9 bot turistik faaliyette bulunuyor. Günde 800-1200 arasında ziyaretci olmasına karşın temizlik hizmetinin çok yetersiz olduğu görülüyor. Göl suyu üzerinde boya kutularına rastlanması tehlikeyi gözler önüne seriyor. Botlardaki atıkları alabilecek bir sistem olmadığını düşürsek bu atıkların tamamen göle boşaltıldığını düşünmek de yanlış olmaz. Yani Göl şimdiden kirlenmeye başlamış durumda.
TURİST OTELLERİMİZE YAKIŞMIYOR
Öger Tour Side Müdürü Türsab Bölgesel Yürütme Kurulu Üyesi Kemal Akyıldız Oymapınar Turizm Bölgesi’nde 9 golf sahası ve 30 bin yatak için, “Hayal denizinde yüzüyorlar. Dağınık ve dağlık bir bölge olarak oraya golf müşterisini çekebilmek zor olur” diye tepki göstermişti. Akyıldız deneyimli bir turizmci, haklı da olabilir.
Tatilcilerin çoğunluğu, “Türkiye’de tatil yapmaya gidiyorum” diye gelmiş değiller. Herşeydahil şu otele gidiyorum diye seçim yapıyorlar. Akyıldız bunları söylüyor ve otelden dışarı çıkmadan ülkelerine dönenlerin varlığını dilye getiriyor.
Akyıldız’ın şu söyledikleri ses getirecek gibi: “Tesislerimiz 5 yıldız ama müşteriler 5 yıldız müşterisi değiller.”
Bundan şunu anlıyoruz bu otellerimize, tesislerimize bu müşteriler yakışmıyor.

Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2008 Cumartesi 11:08:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?