22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Babadağ'dan Kelebek Vadisi'ne

Babadağ'dan kendini bıraktı, kelebek gibi süzüldü. Dantel gibi işlenmiş koylar cennetten bir köşeydi sanki. Paraşütün iplerine asıldı ve usulca salındı Kelebek Vadisi'nin taa içine. Heyecan, adrenalin, macera, eğlence ve müzik dolu bir tatil düşleyen dünya gençlerinin “Kelebek olmaya geldik” dedikleri Ölüdeniz'den başka bir yer değil burası.

Dünyanın sayılı doğa harikalarından olan Ölüdeniz'in kıyısına sıralanmış işletmelerde Türk gençleri müzikleriyle dünya gençliğinin gecelerine hareket getiriyor, renk katıyor. Nicholas Genç Beach'de sahne alan Grup Euphoria'nın üyeleri Aykut Gürel, Yücel Otel, Caner Babaoğlu ve Arda Karaca, “Eğlenirken eğlendiriyoruz. Birçok ülkeden genç dostlarımız oldu. Onlarla müziklerimizi paylaşıyoruz” dediler.

İki İngiliz genç bayan Lisa Lewin ve Kabe Murphy gece boyunca Grup Euphoria'nın müzikleriyle coştular. Türk bir erkek arkadaşı olduğunu söyledi Lewin. Ve her yıl Ölüdeniz'e geldiklerini, bu yıl iki kez geldiklerini anlattı; “Gündüzleri ayrı güzel, geceleri ayrı bir tadı var Ölüdeniz'in. Kelebek gibi özgür hissediyoruz kendimizi burada” diye duygularını dile getirdi.

KELEBEK OLMAK

250 metrelik sahilin bir tarafı 350 metre, diğer tarafı 400 metre yükseklikte 90 derecelik dik bir yamaç. Karadan yolu yok, sahilden 4-5 kilometre kadar uzaklıkta. Turizmci dostumuz Yalçın Özhan'ın küçük motorlusıyla yarım saatlik bir yolculukla ulaştık Kelebek Vadisi'ne. Kendilerini ‘Backpacker' yani ‘Sırt Çantalı Turist' diye tanımlayan birçok ülkeden gençler buraya gelip çadır veya bungalovda kalıyorlar.

Uğraş Turan Öner ve İklim Hoş bilgi verdiler. Daha çok 18-28 yaş arasında ‘Doğa aşığı kent kaçkınları'nı konuk ettiklerini söylediler. Vadide işler ‘Gönüllülük' ilkesiyle yürüyormuş. İngiliz, Avusturalyalı, Yeni Zellandalı, Kanadalı ve Türk misafirler çoğunlukta vadide. “Kelebek Vadisi Doğayla Uyumlu Yaşam Okulu” ile bilgi paylaşımı yaptıklarını anlattı İklim Hoş. İngilizce veya Türkçe öğrenmek isteyenlere kurslar düzenleniyormuş. Yaratıcı Yazarlık, Fotoğraf Atölyesi, Balıkçılık, İlk Yardım dersleri veriliyor. Çöpler ayrıştırılıyor ve tekneyle Fethiye'ye gönderiliyormuş.

“Burada kalmak kolay değil yani” dedi Uğraş T. Öner. Ardından İklim Hoş ekledi: “Eğer gerçekten kelebek olacaksanız buraya gelin. Doğanın kucağında özgürlüğün tadını çıkaracaksınız. Bizler burayı kirletmiyor, kullanarak koruyoruz.” İngiliz Michael Oyaizun 20 günü oldurmuş o gün vadiden ayrılıyordu. 2 yıldır Kelebek Vadisi'ne geliyormuş, bu yıl ikinci kez gelmiş. Oyaizun, “Buraya her gelen kelebek oluyor” diyerek, özgürlüğü hissetmenin muhteşemliğini dile getirdi. Kelebek Vadisi'nde konaklamanın maliyeti günlük 32 lira çadır veya 37 liraya bungalov. Kahvaltı ve akşam yemeği dahil.

“Bir gününüz nasıl geçiyor” diye sordum, 6 ay süreyle Hindistan’da meditasyon öğrenmiş İklim Hoş anlattı: “Her akşam sahilde ateş yanar bir kere. Herkes yeteneklerini konuşturur. Gitar, def, şişe içine çakıl taşları koyup sallayarak müzik yapan yaratıcılar oluyor.” Uğraş T. Öner son sözü söyledi: “Kendi kendini tanıyor insan burada.”

PARAŞÜT FEDERASYONU

1975 metre yükseklikten paraşütle atlayanlar gökyüzününde oluşturdukları görüntü kelebek sürüsünü andırıyor. Rengarenk paraşütleriyle görsel bir şölen sunuyorlar. Kadri Tuğlu, Ölüdeniz Hava Oyunları'nın organizatörü. Bu yıl 17-21 Ekim tarihlerinde 8’ncisi düzenlenecek. Tuğlu, medyadan şikayetçi. En küçük kazanın büyütülmesine kızıyor, şenliklere zarar verildiğini anlatıyor. Bu yıl da dünyanın her yerinden paraşütle atlayacak 350 sporcu gelecek. Paraşüt pilotu ve eğitmen Ali Es, kazaların daha çok bizlere danışmadan ferdi olarak atlayanların neden olduğunu söyledi. Es, “Yıllardır uğraşıyorum, Yamaç Paraşütü Federasyonu'nun oluşturulması gerek. Bu işin şu anda hiç sorumlusu yok, planlayıcısı yok, kontrolü yok. Tek çözüm var federasyon oluşturulması” dedi. Yamaç Paraşütü sayesinde Ölüdeniz’in doluluğu ve hareketliliği son yıllarda oldukça arttı. Atlayanlar kadar izleyici kitlesi de oluştuğunu söyleyebiliriz. Bir yılda 35 bin atlayışın gerçekleştiği göz önüne alınırsa, gerekli düzenleme ve önlemlerin alınması kaçınılmazdır.

CENNET KOYLAR KİRLENDİ

İrili ufaklı dantel gibi sıralanmış Fethiye ve Göcek koylarını ise kirlilik ve kaçak işletmeler tehdit ediyor. Fehiye’den hergün onlarca yat 12 Adalar Turu, Koylar Turu veya Göcek Turu düzenliyor. Fethiye’yi ziyaret edenlerin yüzde 80’inin bu turlara katıldığı tahmin ediliyor. Kardeşler yat işletmecisi Kaptan Murat Melez ve Kardeşler 5 teknesi Kaptanı Gülhan Yılmaz, “Deniz kirlendi” uyarısında bulundu. Kentleşme, tarım ilaçlarının aşırı kullanımı ve ticaret gemilerinin kirliliği arttırdığı görüşündeler.

Tatil köylerinin de atıklarını denize verdiklerini öne sürüyor Kaptan Yılmaz. Kültür ve doğa için tekne turlarına katılanlar çoğunlukta. Yatla gelenler koyları doldurmuş. Küçük ada veya yarımadalarda kaçak işletmeler kurulmuş. Kaşık adası kokudan girilemez halde. Yat işletmecisi Murat Melez, son yıllarda müşteri memnuniyetinin ön plana çıktığını ve yeni nesil yatlarla birlikte turizmde atılım yaşandığını vurguladı. “Kirlilik” deyince, tur tekneleri sayesinde deniz ve koylarda düzene uyulmasının sağlandığını da dile getirdi Melez.

KAPRİSLİ TURİST

Yat müşterilerinin kaprisli olduklarını anımsattı Kaptan Gülhan Yılmaz. Ve anlattı: “Yat müşterisi zor müşteridir. Son yıllarda Rus zenginler tercih ediyor. İsteklerini karşılıyoruz ve karşılığında da bedelini alıyoruz. 17 yıldır tatile gelen müşterilerimiz de var. Memnuniyet olunca tekrar tekrar geliyor insanlar.” Fenerlerin özelleştirildiğini anımsattı Kaptan Yılmaz. Kızılada feneri ilk kiraya verilenlerden. Henüz bir işletme haline gelmemiş ama kaygıyla izleniyor. Yatçılar da balıkçılar da özelleştirme ile kirliliğin artmasından endişe ediyor. Fethiye ve Göcek’te onlarca koya demir atmış yüzlerce yat bulunuyor. Çöp ve atık toplama sistemi olmaması da büyük eksiklik olarak gösteriliyor.

Yayın Tarihi : 27 Eylül 2007 Perşembe 01:47:14
Güncelleme :27 Eylül 2007 Perşembe 02:05:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?