16
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Beton geldi su gitti

Büyük umutlarla yeni bir turizm sezonuna hazırlıklar hızla sürüyor. 40 bin yeni yatak hizmete girecek. Güney Antalya’nın her yerinde tadilat, düzenleme, bakım, temizlik yapılarak ‘çehresi’ değişiyor. Antalya hızla betonlaşıyor ama arıtma, su, çöp gibi altyapı hizmetleri aynı hızla geliştirilemiyor. 
Güney Antalya Turizm Altyapı Birliği (GATAB) Başkanı Yusuf Üras da “Geleceğe yönelik sıkıntılarımız var. Mesela 5 yıllık suyumuz kaldı. Şimdiden planlama yapıp işe girişeceğiz” diyerek durumun ciddiliğini ortaya koydu. Geçen sezonun olumsuz etkisinin ardından Antalya’da bir çok işletme kışı tesislerinde yenileme çalışması yaparak geçiriyor. 
Bunun Türk turizmi açısından olumlu olduğu turizm temsilcilerince de dile getiriliyor. Belgeli belgesiz toplam 120 bin yatağa sahip Güney Antalya’da, altyapı çalışmalarını Başkan Yusuf Üras’a sorduk. Beldibi, Göynük ve Tekirova’nın derin deşarj ünitelerinin yapımı için Şubat ayında ihaleye çıkılacakmış. Ama yatak sayısı arttıkça, nüfus çoğaldıkça sorunlar artıyor ve geleceğe dönük sıkıntılar gündeme geliyormuş. Başkan Üras, yeni çöp depolama alanlarının belirlenmesi hazırlanmasından tutun da içme ve kullanma suyuna kadar sorunların varlığını dile getirdi. Örneğin halen kullanılan suyun ancak 5 yıl yetebileceğini vurguladı. 
BELEDİYE YETKİSİZ 
Göynük’te 14 bin yatak vardı, 2 bin 500 yatakda sezona açılacak. Yeniden düzenlenen ‘çarşı’da hummalı bir çalışma sürüyor. Eski hali derme çatma gecekondu yapılar halindeydi. Şimdi lüks oteller tesislerinin birer taraflarını işyeri yaparak geniş kaldırımlı, peyzajlı, düzenli bir hale getiriyor. Tatil köylerinin bulunduğu Sakıp Sabancı Caddesi’nin bir tarafı orman ve tarım alanıydı. Yürüyüş yolu olması nedeniyle turistlerin ilgi çektiği bir bölgeydi. Tarım alanına işyeri yapmak istenmesine karşı Belediye yıllardır direndi. Bu kez direnememiş 2-3 ayda 50 kadar işyerinin bulunduğu beton yapı, tarım alanına sıralanmış. 
Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, inşaat için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izin verdiğini söyledi ve devam etti: “Bu kadar dükkan işyeri Göynük’ü kaldırmaz. Hiç gerek yoktu. Bakanlık turizm bölgesi olmamız nedeniyle planlama yetkisini elinde bulunduruyor. İtiraz ettik kabul edilmedi. Dava açsak, beldemizin tüm işleri askıya alınıyor. Zaten kazanma şansımızda olmuyor. Bu devam ederse daha birçok yere dükkan işyeri yapılır ve belediye olarak birşey yapamayız.” 
KUMAR TURİZMİ 
Öger Tour Akdeniz Bölge Direktörü İsmail Hakkı Yılmaz’ı ziyaret ettiğimde Güney Antalya’nın betonlaşmasından, aşırı işyeri açılmasından ve çevre düzenlemesinden yana dertli olduğunu gördük. Yılmaz, “Göynük tıka basa dolu olsa bu kadar ticari alana gerek yok. Hepsi zarar eder” dedi. Ağaçlandırma için birçok bölgede hurma-palmiye seçilmesini de eleştirdi Yılmaz: “Daha değişik ağaçlar seçilmeli. Gölge yapan tercih edilmeli. Göze hoş gelen, güzel koku veren türler kullanılmalı. Narenciye bölgesiyiz ama limon portakal yok ortada.” 2007 sezonunun 2006 sezonundan daha kötü olamayacağını söyledi Yılmaz ve, “Ama ne kadar tatmin eder bilemem” dedi. 
Konu kumarhanelere gelince, “Bence kapatılması çok büyük kayıp. Şimdi yer altına indi. Denetleyemiyoruz kapatıyoruz, anlayışı yanlış. Devlet kumar işinden elini ayağını çekti diye sorun bitmiş olmuyor. Daha kötüsü çıkıyor ortaya” diye kişisel görüşünü dile getirdi. AŞ VE 
İŞ KAPISI 
Otel inşaatında güvenlik sorumlusu Ahmet Acun (20) Mardinli. 7 yıldır Antalya bölgesinde otellerde ve inşaatlarda çalışarak geçimini sağladığını anlattı. “Mardin de turistik bir yer, güzel ama iş yok. 7 kardeşiz. Babam da İstanbul’da çalışıyor. Bizim için bu yerler iş kapısı gezi kapısı değil. Gurbet demek iş demek aş demek” diye konuştu ve çalıştığı Quin Elizabet oteli inşaatı biter bitmez çok özlediği memleketine gideceğini söyledi.
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2007 Cumartesi 22:28:56
Güncelleme :20 Ocak 2007 Cumartesi 22:33:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ismail koç IP: 88.229.205.xxx Tarih : 26.01.2007 14:22:50
Türkiyenin turizm proğramı kökten yanlış! Devlet elini turizmden çekin! Sadece onların güvenliğini sağlasın yeter. TURİZİMCİLERE SÜRBANSİYON kati surette yaplmasın..! Buyörelerde eğitime önem verse yeter! Vatandaşın parasını çar çur etmeden turizm şirketlerile ilişkileri kessin devlet herkes başının poyrazını yaksın!