17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Çıralı’ya kıymayın efendiler...

Çıralı, turizm yatırımcılarının gözdesi olmaya devam ediyor. Orman İçi Dinlenme ve Mesire Yeri olarak kiralanan 18 dönümlük alanda günübirlik işletme yapılarının yapılacak ve halka kapatılacak olmasını engellemek için duyarlı kişiler günlerdir eylemdeler.

Doğal Hayatı Koruma Derneği Şube Başkanı Hediye Gündüz, kamuoyunun dikkatini çekebilmek için canla başla çalışıyor.

Alanı kiralayanların inşaata başlanacağı haberi alınması üzerine Çıralı sevenlerin de tepkisi arttı, büyüdü, ve eyleme dönüştü. Çıralı köylüleri ile birlikte Çıralı müdavimleri günlerdir bölgede nöbet tutuyor.

Kimse kusura bakmasın ama eyleme başlayan ve dinlenme yerinin yapımına karşı çıkan doğa dostları haklı. Adına ‘Orman İçi Dinlenme Yeri’ dendiğine bakmayın siz. Akdeniz ve Ege kıyılarında çokca örnekleri var.

Örneğin, Beldibi’ndeki Kındılçeşme Günübirlik Dinlenme ve Çadırlı Kamp Alanı’nı bilirsiniz. Burası aynı şartlarla yani günübirlik ve kamping alanı olarak özelleştirilmişti. Ama kiralayan firma oraya lüks villa tipi bungalovlar dikerek vatandaşın çadırıyla girmesini ve günübirlik bu işletmeden faydalanmasını engelledi.

Çıralı’da da aynı gelişmelerin olabileceği kaygısını taşıyoruz.

Beyler, lütfen kıymayın Çıralı’ya.

Biliyorsunuz bu koy dünyanın sayılı koyları arasında. Caretta Caretta kablumbağalarının da üreme alanı. Gözünüzü hırs bürümesin. Burayı unutun başka alanlara bakın. Çıralı halkı da istemiyor bu tür yatırımları.

Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, azaltılmış yapılaşmayla mesire yeri yapımına geçici olarak izin vermiş. Yapılacak bu dinlenme alanı harita üzerinde bir sakıncası yokmuş gibi gelebilir. Ama burada yaşayanların, bölgeyi sevenlerin tepkileri, duyarlılıkları sizlere hiçbir şey ifade etmiyor mu. Aslında ilk önce insanların tepkileri göz önünde bulundurulması gerekmez mi.

Tahsis-kiralama yapılan bölge doğal SİT alanıdır. Ve hiçbir yapılaşma yoktur. Kumul üstü 18 endemik bitki, doğal asırlık fıstık çamları, maki bitki örtüsü ve Caretta carettaların üreme alanı sınırını teşkil etmektedir.

Burada; ekoturizm yapan 100’e yakın pansiyon bulunmaktadır. 100 tona yakın narenciye (15 tonu limon), 80 ton ekolojik nar üretilmektedir. Ekolojik çiftlik turizmi için tüm dünyadan yaklaşık 500 kişi gelmektedir. Ekolojik çiftlik yapmak isteyenler gelip buradan bilgi almaktadır. 8 aylık süreçte 350 bin turistin de Çıralı’yı ziyaret ettiği biliniyor.

Kıymayın... Kıymayın Çıralı’ya efendiler. Kalsın burası. Geleceğe kalsın, dünya mirası olsun. Caretta Caretta’lar üremeye devam etsin...
 

Yayın Tarihi : 18 Şubat 2012 Cumartesi 10:49:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Cemail Yenigün IP: 88.245.79.xxx Tarih : 20.02.2012 18:24:51

Bülent Ecevit, Arkadaşım Merhaba.Sizler gibi duyarlı insanlarımız olduğu müddetçe Bu Gibi güzel yerleri koruma imkanımız olacaktır.Kalben Teşekkürler. Sevgilerimle.