20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Dağ köyleri turizme ilgisiz

Batı Toros’ların orta yerinde, 900 metreyi bulan yükseklikte bir yayla. Ve bu yaylada seyrine doyum olmayan nefis bir deniz manzarası. Nem yok, esinti desen efil efil. Köy halkının gölgesinde ‘siesta’ yaptığı bin 300 ve 900 yaşlarında olduğu söylenen dev gövdeli iki çınar ağacının heybeti de görülmeye değer.

İşte Kemer’e bağlı Beycik köyü, böyle bir yer. Dağların kıvrımlarında gizlenmiş siteler, paha biçilmez villalar, az sayıda butik otel ve restoranlar bulunuyor. Beycik halkı ise turizm ile hiç ilgilenmiyor desek yeridir. Onlar da kendi halinde. Kimisi davarcılık yapıyor, kimisi sebze yetiştirip satıyor, kimisi de ineklerinin sütü sağıp geçimini sağlıyor.

 

Abdullah Bilgiç ve ve eşi Cihan Bilgiç Beycik’in yeni sakinlerinden. Bir zamanlar İstanbul’daki boğaz manzaralı zincir restoranlarını, Sultanahmet’teki işyerlerini ve kurduğu turizm şirketlerini kapatıp kendini emekliye ayırıp Beycik’e yerleştiğini anlatıyordu Bilgiç ailesi. “Ticareti bıraktım ve kendimi emekliye ayırıp geldim Antalya’ya” dedi Abdullah Bilgiç. Beycik’i nasıl keşfettiğini sordum, o da anlattı: “Arkadaşlar söyledi. Yazlık tutalım dediler önce. Bir de geldik baktık ki harika bir yer. Buradaki çınar ağacının altındaki restoranı işleten de bir arkadaşımmış tesadüfen. Sonra eski işimiz ya kurtlandık işte yıllar sonra ve hadi dedik eşimle, hadi girelim bu işe, restoranı biz çalıştıralım dedik. Hem bu yaşlı çınar ağacının altındaki lokantayı çalıştırıyoruz, hem de Beycik’te yaşlanıp gidiyoruz, dostlarla birlikte.”

BİN 300 YAŞINDA ULU ÇINAR

Çınar ağaçları öyle böyle değil, söylenenlere göre en az biri bin 300, diğeri 900 yaşında. Ululuğu gövdesinde başlıyor, belki 40-50 metre yükseklikteki en uç dalına kadar sürüyor.

Bilgiç ailesi çınarın ihtişamını anlatırken, “Anadoluna böyle çınar bulmak çok nadir olsa gerek” diyordu. Yazlıkcılar buluşup yaz akşamları partileri düzenliyormuş çınarın altında. Ramazan ayında olduğumuz için iftar geceleri buluşmaları düzenlendiğini dile getirdi Abdullah Bilgiç. İstanbul’dan sonra Antalya’yı nasıl bulduğunu sordum Bilgiç ailesine. Yanıtları da şöyle oldu: “Bu yaz sıcağında tam kaçılacak yer buralar. Antalya halkı buraların kıymetini bilmeli.”

KEÇİLER VİLLALARIN ARASINDA

16 yıl önce Beycik’e gelip yerleşen, buralarda evler villalar inşaa eden Temel Taştan ile tanıştık. O tam bir Karadenizli. Boş durmamış, atık hurdalardan da robota benzer bir heykelcik yapmış. Onu da köyün orta yerindeki çınarlı meydanın girişine koymuş. Taştan, “Buralarda 2B’lik alan çok fazla. Tapulu alan da var tabi ama çoğu çözüm bekliyor. O zaman patlama yapar buralar patlama” dedi.

Temel Taştan’a göre Beycik tam bir ‘Lüks’ köy. Lüks sitelerin yanında 20 kadar da ultra lüks villalar var. “Biliyor musun” dedi, “Biliyor musun geçenlerde burada bir villa tam 2,5 milyon liraya alıcı buldu. Köylü de bu fiyatları görünce duyunca, yerini arazisini üç beş kuruşa satıyor. Ama sonra o sattığı yeri bile alamaz duruma geliyor. Bedeli yüksek olan bir yerleşim yeri burası. Beycik’e daha iyi bir yer haline getirmek için dernek kurmuştuk ama köy halkı tepki gösterdi ve dernek dağıldı” diye konuştu.

Turizm gelişir mi” sorusuna Temel Taştan, “Buralara turizm girecek ama doğaya zarar gelmesin diye istenmiyor açıkçası” karşılığını verdi. Yani Beycik’in sakinleri de koruma anlayışından yana. Villaların ve lüks sitelerin arasında inekler, keçiler dolaşıyor. Köy halkı çobanlık yapıp, keçilerini güdüyor, ineklerini otlatıp sütünü sağıyorlar. Küçük bahçelerinde sebzelerini yetiştiriyorlar. Yolda gelirken sormuştuk da bir genç arkadaşa, “Turizm gelirse buraların tadı tuzu kalmaz be abey” karşılığını almıştık.

KÖY HALKI TURİZME İLGİSİZ

Beycik’te 3 otel var, onlarda butik hizmet veriyorlar. 9 odalı Villa İl Castello otelin sahibi Asım Şahin, “Prensip olarak Avrupalı misafir kabul ediyorum tesise” diyor. Amacı Beycik’in kalitesini yükseltmek. Doğa yürüyüşçülerinin ilgi çektiği bir bölge olduklarını anlatıyor Şahin. Yöre halkının da turizm hareketine daha ilgili olarak katılmasını istiyor; “Mesela el ürünlerini, halı kilimlerini satabilmeliler. Domatesini biberini, etini sütünü satabilirler. Ama girişim olmalı köylüden” diyor Asım Şahin.

6 odalı lüks Olimpos Mountain Lodge’nin sahibi Hakan Ertuğrul, standartların üzerinde bir tesis yaparak tüm dünyadan seçkin müşterilere hizmet vermeyi tercih ettiklerini anlattı. Kenya’dan misafirleri olmuş yakın zamanda. Son misafirlerinden birisi de manken olarak tanınan Tuğçe Kazaz olmuş. Siyasetçi konuklardan birisi de Hasan Celal Güzel olduğunu belirtti Ertuğrul.

Beycik köyü halkının turizmle ilgilenmediğini Hakan Ertuğrul da doğruluyor; “Mesela ben söylüyorum, eski evlerinizi biraz düzene sokun, boya badana yapın ve bir odasını ev pansiyonculuğu için kullanın. Çok değil, 10 Euro’ya 20 Euro’ya satın diyorum.” Kendisi turizm sektöründe olsa da köyde komşuluk ilişkileri içinde sanatsal etkinlikler, oyun yarışmaları yaptıklarını anlattı Hakan Ertuğrul. Ve, “Belli gecelerde buluşmalar yapıyoruz, sosyal yaşamı paylaşmaya çalışıyoruz. Sergiler düzenliyor, sinema geceleri yapıyoruz. Hem İngiliz hem de Amerika vatandaşı olan Beycik’in sakinlerinden olan Avukat Teresa St. Clear ile tavla turnuvaları bile yapıyoruz” dedi.

LİKYA YOLCULARI GECELİYOR

Fethiye’den Antalya’ya kadar dağların aralarından uzanan 500 kilometrelik antik Likya Yolu, Beycik’ten de geçiyor. Burası aynı zamanda bu yolun önemli dinlenme ve konaklama merkezlerinden birisi. Muhtar Cemil Beyrek, “İlkbahar ve sonbahar aylarında Likya Yolu yürüyüşçüleri uğrar buralara. Bu da turizm açısından çok önemli bizim için” dedi. Muhtar Beyrek, turizme ağırlık vermek istediklerini ama köyün de turisttik sahillere 15 dakikalık bir mesafede olduğunu anımsattı. Beycik’e 2 kilometre mesafede olan Çukuryayla yolunun Özel İdare tarafından açılmaya başlandığını en geç 2 ay içinde açılacağını söyledi. Beycik’in toplam 650 hane olduğunu ama çoğunun kısa süreli yaz aylarında gelip gittikleri için nüfusun düşük olduğunu vurguladı. 2B çalışmaları için de orman ve tapu kadastro çalışmalarının tamamlandığını sınırların belirlendiğini ve yasanın çıkması halinde Beycik’in planlı bir turizm merkezi olmaya aday olduğunu dile getirdi Muhtar Cemil Beyrek.
 

Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2011 Çarşamba 09:45:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?