18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Dünya Turizm Konseyi'ne iki Türk

Dünyanın en büyük seyahat ve turizm şirketlerinin sahip ve CEO’larının kabul edildiği Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi’ne (WTTC) Türkiye’den ilk kez iki turizm şirketi girdi.
Türk turizmi açısından önemli sayılan bu gelişmeyi WTTC’nin de Başkanı olan TUİ Ag. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Michael Frenzel basın toplantısıyla açıkladı. WTTC’ye kabul edilen OTİ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş ile Özaltın Otel İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Öznur Özdemir Özaltın dünya turizmine yön verenler arasında yerlerini aldılar.
Ayhan Bektaş duygularını, “Turizmde daha iyi bir gelecek için vereceğimiz ortak mücadele için sabırsızlanıyorum” şeklinde dile getirdi. Öznur Özdemir Özaltın ise, “Çevre koruma, sürdürülebilirlik, kaliteyi geliştirmek ve gersonel eğitimi konularında az da olsa bir katkımızın olması için Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi çok iyi bir platform oluşturuyor” dedi.
İki turizmcinin omuzlarına Türk turizmi adına büyük yük düşüyor. Kendilerine başarılar diliyoruz.
WTTC yönetim Kurulu Başkanı Dr. Michael Frenzel’in verdiği rakamlar önemliydi. Turizm sektöründen bahsederken, “Turizm sanayisi” olarak söz etti. Ve turizm sanayisinin son yıllardaki zorlu ekonomik şartlarda bile sürdürülebilirlilik ve dayanıklılığını ispat ettiğini dile getirdi.
Turizm sanayisinin küresel gayrisafi milli hasılaya yüzde 9 oranında katkı sağlıyor. Bu rakam dünya otomobil sanayisinden daha büyük. Rakamlar oldukça etkileyici; turizm sanayisi 255 milyon kişilik istihdam sağlıyor. Küresel Gayri Safi Milli Hasılaya 6 Trilyon dolar katkısı var. Dünyada her 12 istihdamdan birisi turizm sanayisi tarafından sağlanıyor. Bu da turizm sanayisinin küresel ekonomik ve toplumsal gelişme için büyük önem taşıdığının bir göstergesi.
2008 yılından beri süren ekonomik krize rağmen turizm hareketinin düşmediği hatta geliştiği de gözlendi. Örneğin Dr. Frenzel’in verdiği rakamla 2012 yılında 1 milyardan fazla insanın ilk defa uluslararası bir seyahate çıktığını öğrendik. Dr. Frenzel bunları açıklarken TUİ Ag Türkiye Temsilcisi Hüseyin Baraner, bir yanlışlık olmaması için verileri tekrar tekrar doğrulattı.
2022 için küresel beklenti şöyle: Küresel ekonomiye katkıda ve istihdamda artış olacak. 328 milyon kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor. Küresel ekonomiyşe katkı ise yüzde 10’a çıkacak ve her 10 istihdamdan birisini turizm sanayisi sağlayacak. Sonuç olarak önümüzdeki 10 yıl içinde olgunlaşmış pazardan, gelişmekte olan pazarlara doğru belirgin bir kayma görülecek. Bugün için turizmde en büyük pazar olan Avrupa yerine Çin ve Hindistan pazarları gelişecek.
E-VİZE UYGULANMALI
Birçok ülkenin uyguladığı vizelerin kaldırılması konusunda çalışmaları olduğunu söyleyen Dr. Michael Frenzel’i toplantı sonrası yakaladık ve vize konusuyla ilgili WTTC’nin çalışmalarının detayını sorduk. O da anlattı:
“Türkiye’ye vize uygulayan bütün ülkelerin vizeleri kaldırmalarını istiyoruz. Bunun için çalışıyoruz, resmi temaslarımız da var. Bizim resmi devlet büyükleriyle görüşme hakkımız var. Bunu dile getiriyoruz. Vize oldukca turizm olmaz, büyümez ve gelişmez. Onun için ilk hedefimiz vizeleri kaldırıp insanların eşit rahatlıkta ve güvenlikte seyahat etmesi. Türkiye’yi en ön sıraya koyacağız. Önce schengen önemli. En çok talep onda var. Bütün dünyaya bakıyoruz tabi biz. Ama yıllık olarak talepler değişebiliyor.
Yıllık toplantımızda en çok talep ve sorun neredeyse hemen o ülkeye yöneliyoruz. Bizim çalışmalarımızla değişik gelişmeler de var.  E-vize var mesela. Hiç gitmeden elektronik olarak gerekli bilgileri verip ondan  sonra vize tamamlanabiliyor. Birkaç günlük kısa seyahatler için yeni vize türleri türedi. Onları masaya yatırıyoruz. Brüksel’de gelecek toplantımızda gerçekten Türkiye’de Avrupa ülkelerinin vizeyi kaldırması için bunu masaya yatıracağım.”
 

Yayın Tarihi : 7 Aralık 2012 Cuma 17:04:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?