18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Golf alanında rant kokusu

Bakanlar Kurulu’nun Antalya’nın Alanya ilçesinde 5 bölgeyi turizm merkezi ilan eden kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Baltepe, Kargıcak, Gökçebelen (Mahmutlar), Ortaören (Okurcalar) ve Akyar (Türkler) turizm merkezleri olarak belirlendi.

Amaç turizmi 12 aya yaymak. Bu merkezlerde toplam 9 adet golf sahası yapılması planlanıyor. 6’sının acil olarak yapılması kararlaştırılmış.

Peki bu golf sahası yapılacak olan yerler kime ait, kimlere ait. Bu konuda bir turizmci kulağıma birşeyler fısıldadı.

Yıllar önce daha Türkiye’de turizm, tatil nedir bilmezken Alanya, yerli ve yabancı ziyaretçilerini ağırlıyordu. “Turizmin tarihi Alanya’da yazıldı” desek yanlış olmaz sanırım.

Bugün Alanya bölgesinde 300’e yakın tesiste 150 bin dolayında yatak var. Yazın full dolu ancak kış aylarına gelince bıçakla kesilmiş gibi bu tesislerin yüzde 80-90’ı kapanıyor.

Golf veya başka turizm çeşitleriyle bu kapalı geçen sezonu ‘açık’ hale getirmek gerektiğini tekrarlamaya da gerek yok.

Alanyalı siyasetçi AKP’li Mevlüt Çavuşoğlu’nun çabası ve girişimleri sayesinde bölgede yeni turizm alanları nihayet ilan edildi. Buralarda da golf sahaları yapılacakmış. Turizm adına sevindirici olsa gerek. Hemen belirteyim; Gazipaşa havalimanının da verimli bir şekilde çalıştırılması da bu açıdan çok çok önemlidir.

Türkiye’de turizmin gelişmesi, destinasyonların arttırılmasına bağlı olduğu hep söylenir durulur. Ama bunu yaparken de çevre korumayı, kamu haklarını, halkın yararını göz önünde bulundurmak gerektiği de unutulmamalıdır.

Bildiğiniz gibi Antalya Milletvekili ve eski Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu Alanya’nın Türkler beldesinden.

Geçmişte babası muhtarlık ve yanılmıyorsam ardından birkaç dönem de belediye başkanlığı yaptı. Daha sonra da kardeşi Hayri Çavuşoğlu 2004 yılında AKP’den seçildi ve başkanlıktaki ikinci dönemini sürdürüyor.

Bu toprakların turizm alanı ilan edilmesi için ağabey Mevlüt Çavuşoğlu’nun çok çaba sarfettiğini, sürekli ilgilendiğini biliyoruz. Turizm dünyası ve de Türkler halkı bu nedenle Çavuşoğlu’na teşekkür ediyor.

Mart ayı başında Berlin ITB Turizm Fuarı’nda karşılaştığım bir turizmci dostumla konuştuğumda henüz bu söz konusu alanlar turizm merkezi ilan edilmemişti. Ama nerelerin turizm merkezi olacağını nerede kaç adet golf alanının yapılacağını sayın Çavuşoğlu ile seçim döneminde konuşmuş. Turizmci dostum, bu kararlar uygulanırsa bölgeye bir canlılığın geleceğini de belirtmekten geçemedi. Tabi emlak sektörü için de büyük bir hareketlilik beklentisi söz konusu Türkler beldesinin 7 kilometrelik bir sahili var. Bu dar alanda turizm oynanacak. Ama arka tarafta yapılması düşünülen 3 golf alanının genişçe bir bölümünün Çavuşoğlu ailesine ait olduğu ileri sürülüyor. Turizmci dostum konuşmamızın seyri içinde milletvekili Çavuşoğlu ile bu konunun da geçtiğini anlattı. Çavuşoğlu, Türkler’deki golf yapılacak alanların geniş bir bölümünün tapusunun kendilerine ve yakınlarına ait olduğunu söylemiş.

Umarım bu doğru değildir. Yoksa başarılı bir siyasetçi aile olarak tanınan Çavuşoğlu ailesi güvenilirliliğini yitirecektir.
 

Yayın Tarihi : 28 Mart 2012 Çarşamba 17:19:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?