Golf turizmiyle Avrupa’nın en iyileri arasına girdik. Avrupa merkezli ‘Golf Travel’ web sitesinin “Ölmeden önce mutlaka oynanması gereken golf sahaları” anketinde ilk 100’de Belek bölgesi işletmeleri de yer aldı.
Belek’in turizmcileri golfdeki bu gelişmeden oldukca memnunlar. Kış aylarında doluluk oranının yükselmesine, gelirin de artmasına neden olduğu için “Golfün sopası sihirli bir değnek gibi geldi” diyorlar.
Belek’deki en yeni golf sahalarından olan Papillon Golf Clup Montgomerie’nin sahası cıvıl cıvıldı. Papillon Grup Turizm Koordinatörü Erol Akın ile Golf Clup Genel Müdürü Cahit Şahin golfdeki gelişmeleri anlattılar. Buggy denilen akülü golf aracının yanındayız. Şahin, geçtiğimiz yıllarda, Uluslararası Golf Acentacıları Birliği’nce en iyi golf destinasyonu olarak Belek bölgesinin seçildiğini anımsattı.
GOLF KRİZ DİNLEMİYOR
14 golf sahasında 2009 yılında 425 bin raund golf oynanmış. Bir tur (raund) için 80 ila 110 Euro arasında bir para ödeniyor. Konaklama fiyatından yüksek. Kış aylarında oda fiyatları 30 -50 Euro’ya düştüğünü söyledi Papillon Grubun Turizm Koordinatörü Erol Akın. Ve devam etti: “Mısır, Tunus, Cezayir, Fas gibi sıcak havaya daha erken giren rakip ülkeler var. bu yüzden Mayıs ayından önce tatil dönemi başlayamıyor ülkemizde. Futbol, sağlık ve SPA olsun, golf olsun bu destinasyonlar tanıtıma katkı yapıyor ve tatil tercihinde etkili oluyor. Golgün sopası sihirli bir değenek sanki. Bu destinasyonlar sayesinde doluluk oranlarımız artıyor.”
Hep yakındığımız bir knu var; tesislerin dışında cazibe mekanlarının azlığı hatta yokluğu. Erol Akın, “Misafirlerimiz hep otel içinde oturmaya gelmiyor ki. Dışarıya çıkacak ama gidecekleri onlara cazip gelen mekanlar yok” dedi. Cahit Şahin ekledi: “Kaliteyi sokağa taşımalıyız. Çünkü kalite varsa para ödüyor insanlar. Bunu yakalamalıyız.”
SAHALAR ÇOK KALİTELİ
Emlak işi yapan Alman Oliver Hoyer oğlu ile golf oyunun bitirmişti. Ayaküstü konuştuk. Hoyer, İtalya, Avusturya, Mayorka ve İspanya’daki sahaparda golf oynamış. İlk kez Türkiye’ye gelmiş ve Belek bölgesini, “Sahalar toplu halde olması önemli bir özellik” diyerek memnuniyetini dile getirdi. Ayrıca golf cluplerinin hem kaliteli ve hem de çok da pahalı olmadığının altını çizdi.
İkinci Kademe Golf Antrenörü olan Özdemir Özcan aynı zamanda Türkiye Profesyonel Golfcüler Birliği üyesi. Golf sopasının nasıl tutulacağını öğretti birkaç dakikalık zamanda. Öyle sanıldığı gibi de kolay değilmiş. Sopayı salladığınızda topla birlikte elinizden kayıp gidebilir mesela. Özcan, “15-20 saatlik bir eğitimin ardından golf topuna vurmasını becerebilirsiniz” dedi. Tam bir oyuncu olabilmek için en az 4 yıla ihtiyaç var. Tabi en az haftada bir kez golf sahasına çıkmak gerekiyor. Özdemir Özcan, Türkiye’de oyuncu sayısının 5 bin dolayında olduğunu ama sponsorluklar arttıkca golfün daha da bilinir ve ilgi çekici hale geleceğini vurguladı.
GENÇ GOLFÇÜLER YETİŞİYOR
Sueno Otel ve Golf Clup Genel Müdürü Kurtuluş Gülşen, 2016 yılında Brezilya’da yapılacak olan Olimpiyat oyunlarına golf sporu da eklendiğini söyledi. Ve Antalya’daki okullardan seçilen öğrencilerin golf cluplerince eğitime alındığını ve Türkiye Milli Takımı’nın da bu öğrencilerden seçileceğini anlattı. Gülşen, “Golf artık resmen olimpik spor olarak kabul edilmiş oluyor. Türkiye için yeni bir fırsat” dedi. Milli takım adaylarının belirlenmesi, yetiştirilmesi için Golf Federasyonu tarafından kulüplere devlet görevi verildiğini söyledi Kurtuluş Gülşen.
Yeni golf sahaların yapılması gerektiğini dile getirdi Gülşen. Ve şöyle konuştu: “Orman keserek yapılması gerekmiyor golf sahalarının. Isparta yolu, Afyon yolu üzerinde bomboş alanlar var. Belediyeler, il özel idareleri golf sahaları yapsınlar. Genç yaşlı, kadın erkek buralarda golf oynayıp spor yaparak zaman geçirebilir. 18 olmaz da 9 delikli çok güzel sahalar yapılabilir, golf kulüpleri kurulur, golf ligi de başlar. Belediyelere gelir de olur. Bu sahların kıyılarına villalar yapıp satabilirler. Yaz aylarında golf, kış aylarında kar yağan bölgelerde kayak yapılır.”
Sueno Golf Clup’de Finlandiyalı Antti Hiltunen ile Karoliina Hassi ile tanışıp sohbete daldık. Hiltunen de ülkesinde bir golf clubün müdürüymüş. İlk kez Türkiye’ye geldiğini anlattı. Sahaların kalitesini ve bakımını beğendiğini anlattı. “Finlandiya’dan ayrılırken hava eksi 10 dereceydi, 70 santim de kar vardı. Şimdi bizim sahada kayak yapılıyor” dedi Hiltunen. Antalya’da ise güneş oldukca cökmertti.
GOLF İLE İMAJ FARKLI
Antalya’da yayımlanan ve 10’ncu yılına giren golf dergisinin editörü Namık Karamuk, golfün ülke imajına büyük bir yenilik ve değişim katacağına inanıyor. Belek’deki golf sahalarının 360 derecelik panaromik fotoğrafların çekimini yaparak web sayfalarına eklediklerini anlattı Karamuk. Ve bu sayede her bir sahanın en ince detayları golf meraklılarınca dikkatli bir şekilde incelenebildiğini vurguladı.
Eşi golf yazarı Binnaz Karamuk bu ayki başyazısına “Gönül İşi” başlığını vermiş. Bölgedeki golf cluplerin toplam 250 kişiye ulaşan öğrenciyi golfçü olarak yetiştirmesini konu edinmiş. Karamuk, ücretsiz destek veren golf clupleri sayesinde gelecekte Türkiye’nin yüzlerce golf sahasına ve binlerce golfçüsü olan ülkeler arasında yer alacağını umuyor.
ÇOBANLIKTAN PROFESYONEL GOLFE
Belek’de ilk golf sahası National Golf Clup 1994 yılında açılmıştı. Saha sayısı 14 oldu ve yeni projeler de gündemde. Doğayı bozduğu, ormanların kesilmesine neden olduğunu için çevre örgütlerince tepki görse de golf, çok önemli bir turizm destinasyonu oldu. Golfçüler de çevreyi tahrip etmeyen yeni golf alanlarının yapılmasını öneriyor artık.
Golf eğitmeni ve profesyonel katagori oyuncusu Bekir Kara ile National Golf Clup’de buluştuk. Serik’in Yeşilvadi köyünden Kara. “Ben bu dağlarda ovada çok davar güttüm” dedi. Orta eğitimini alırken bir yakınının sayesinde National Golf Clubünde 1995’de ‘Kedi’ olarak işe başlamış. Kısaca anlattı: “11 yaşımdaydım geldiğimde. Liseyi muhasebe okudum. Golf için daha ilerisini okumadım. Yoksa devlet memuru olurdum herhalde. 55 öğrenciyi eğitiyorum. Onları başarılı birer golfçü yapmak istiyorum. Olimpiyatlara hazırlamak istiyorum bu çocukları.”
National Golf’ün sahibi Bülent Göktuna, öğrencilerin her şeyiyle ilgileniyor, eğitimlerine, giyiminden ayakkabısına, ders kitaplarına kadar destek olmayı sürdürüyor. Ve bu öğrencilerin arasından geleceğin büyük golfçülerinin çıkacağına inanıyor.