20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Hayırdır! Turizme hücum var...

Çeşitli sektörlerden yatırımcı ve iş adamları turizm sektörüne yöneliyor. Özellikle de konaklama tesisi edinmek isteyenler çoğunlukta. Şu anda Antalya’da otel almak yada kiralamak için çok istekli var, ama ne satılık ne de kiralık tesis yok.

Bu ilgi nereden geliyor acaba? Seneye turizm mi patlayacak? AB, Türkiye’ye tarih verecek de ondan sonra AB ülkesi insanları “Şu Türkiye nasıl bir yermiş, gidip görelim hemen” mi diyecekler?

Türkiye’de başka yatırım yapılacak alan kalmadı diyebilir miyiz?

Bence turizmden daha önemli yatırım alanları var. Özellikle sanayi yatırımları arttırılmalı. İş hayatı daha düzenli olur ve kalifiye eleman sayımız artar.

Turizm çok çok nazik bir sektör. En küçük bir olayda rezervasyonlar iptal ediliyor, çalışanlar işten çıkarılıyor, maaşlar ödenmiyor, ödenenlere de yarı maaş teklif ediliyor.

Antalya bölgesinde 350 bine yakın belgeli yatak var. Bunun artırılması fiyatların daha da düşürülmesi demek. Bir kaç yıl otel yatırımı yerine, çevre düzenlemelerine, alt yapıya ağırlık verilip arıtma tesisleri yapılmalı. Eski tesisler de yenilenmeli, odalar günümüz şartlarına uydurulmalı. Tanıtım ve reklam kampanyalarıyla desteklenip Türkiye’yi biraz da “Yok” satarak fiyatların yükseltilmesi sağlanmalı.

Türk turizmi bu noktada diyebiliriz kısaca.

İş dünyası duayenleri kazandıkları paraları bu yıl birden bire turizme yatırmaya karar vermiş gibi görünüyorlar.

Vakıflar Bankası, kredi verdiği turizmcilerden alacağını alamadığı için 4-5 kadar lüks oteli satılığa çıkardı geçtiğimiz günlerde. Alıcı bulamadı henüz ama ikinci yada üçüncü ihalede fiyatlar biraz daha düşünce ‘elde kalmayacağına’ eminim.

Etkili ve yetkililer her defasında Türkiye’ye gelen turist sayısının arttığını anlatıp övünüyorlar.

Güzel... Hem de çok güzel...

Ama sayı artarken turizm gelirinin aynı oranda artmamasına ne demeli. Turizm gelirinin hesaplanmasındaki formüller üzerinde çeşitli değişiklikler yapılarak gelir artışının da sağlandığı kamuoyuna duyuruluyor. Ama yine de turist artışıyla gelir artışı arasındaki farkı kapatmak mümkün olmuyor.

Yani benim demek istediğim Türkiye ucuza gidiyor. Çok fazla da ağlamanın anlamı yok galiba. Türkiye’nin fiyatı bu. Ne yaparsak değişmiyor. Antalya’da Alanya’da ‘Her şey dahil’ hatta uçak da dahil Avrupa’dan bir hafta tatile gelen bir kişinin ödediği ücret 130 Euro’ya kadar düştüğünü duyduk. Rusya’da da bundan farklı olmadığını duyuyoruz.

Turizme bir giren pişman bir de girmeyen. Turizm Bakanlığı, sektörün mali analizini tam ve doğru olarak yapmalı ve bunu açıklamalı.

Yayın Tarihi : 25 Kasım 2004 Perşembe 14:38:50
Güncelleme :26 Kasım 2004 Cuma 14:04:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Yener Senol IP: 217.186.165.xxx Tarih : 15.03.2005 22:15:44
Benim düsünceme görede önümüzdeki yillarda da turist sayisinda fazla bir artis olmayacagi gibi ilerleyen günlerde görülecegi üzere turizm gelirlerinde düsüs olacaktir. Avrupanin daralan ekonomisi icinde calisanlarin kazanclarininda alim gücü zayiflamakta,bu durum turizmi negatif yönde etkileyecektir