18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

İnce belli cam bardak ve Discovery Channel

Discovery Channel izlerken bir duyuru dikkatimi çekti; “Mısır Haftası” diyordu.
‘Türkiye Haftası’ olamaz mıydı? Biraz düşündüm bal gibi olurdu. Ama turizm ile ilgili bakanlık yetkilileri de sivil toplum kuruluşları da benim gibi düşünmeliydiler. Aynı şekilde National Geographic’de olabilir.
Bu iki kanalın dünyada ne kadar saygın olduğunu herkes bilir. Bu kanalları izleyenlerin profilini benim burada anlatmam sanırım çok ayıp olur.
Hani diyeceğim ülkemiz hakkında bu kanallar programlar yayımladı da benim haberim yok mu? Bu mümkün mü? Olamaz mutlaka duyulurdu, gazetelere kesinlikle birinci sayfadan haber olurdu.
Bir sivil toplum kuruluşu çıksa bu konuda öncülük yapsa, bir proje hazırlasa veya Discovery ve National Geographic kanallarının editörlerine sunulsa, önerilse. Belki de ellerinde Türkiye ile ilgili bir program projesi var da sırası gelmemiştir. Bütçe ayıramamışlardır belkide.
Manevi desteğin verileceği söylense, hatta kibar bir dille maddi destek de verilebileceği de hatırlatılsa. Bunun bir yöntemi olmalı mutlaka.
Türkiye önemli bir ülkedir. İnsanların ilgisini çekecek kültürel özelliklerimiz yok mu? Tüm dünyanın tanımak isteyebileceği kültürel özelliklerimiz de var hiç kuşkusuz. Tarihi geçmişimiz de var. Eee bunlar bir değil birçok program olur. Yeter ki senaryolaştırılsın, projelendirilsin ve bütçelendirilsin.
Geçenlerde ulusal bir gazetemizde okudum, bir AB yetkilisi, Türkiye’nin Avrupa’da yeterince tanınmadığını söylemiş.
Demek ki bir yerlerde eksiklik yapıyoruz. Avrupa Birliği’ne girmeye çalışıyoruz ama Avrupa bizi daha tanımıyor.
 
Çaylar ince belli bardakta olmalı
 
Çay tiryakileri bilirler ki ince belli cam bardak olmazsa çayın tadı olmaz. Bu bile Discovery Channel’e konu olabilir.
Gelin görün ki bizim otellerin birçoğu ve tatil köylerinde en iyi ihtimalle kahve fincanıyla veya daha da acısı plastik bardakla çay servisi yapılıyor.
Ey turistik tesisleri ve turizm belgeli işletmeleri denetleyen görevliler. Lütfen bu konuda gerekli özeni gösteriniz. Biliyorsunuz bu bizim kültürümüzün de bir parçası. Bunun yok olmasına izin vermeyelim.
Gerekirse ruhsatlarını bile iptal edecek kadar ileriye gidiniz. Çay her yerde var, ama ince belli cam bardakta çay Türkiye’de var.
Çok iddialı olmasın, belki başka yerlerde de vardır ama bu bizim bir kültürümüz ve buna sahip çıkmamız lazım. Artık mahalle kahvehanelerinde bile cam bardak bulunmaz oldu.
Türk kahvesi diyoruz, bunun şovunu iyi - kötü yapıyoruz. Geleneksel kıyafet giymiş bir kişi, bakır işlemeli ocakta yine bakır cezve ile Türk kahvesi yapıyor. Kahve fincanıyla ikram ediliyor. Bu konuda da eksiklikler varsa dikkat çekilmeli.
Aklıma bunlar geldi. Bunun gibi bir çok küçük ve önemsiz gibi görünen konular belirlenmeli ve uygulanması sağlanmalı.
Yayın Tarihi : 10 Mart 2005 Perşembe 22:56:32
Güncelleme :11 Mart 2005 Cuma 13:21:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?