18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

İstanbul, Antalya olur mu

 AH güzel İstanbul... Yeşilköy Havalimanı’na inerken uçağımız ta Karadeniz kıyılarının üzerinden döndü... Yeşilköy’de yoğunluk varmış. İstanbul ne kadar genişlemiş. Altımızdaki yapıların çoğu hala gecekondu. Bir dönem Istanbul’un kömürünü karşılayan Kemerburgaz yöresinde‚ ‘çürük diş’ gibi ne kadar çukur alanlar varsa, o kadar da çamlarla kaplı ‘ormancık’ vardı.
Doğallık bakımından Antalya daha iyi. Hiç olmazsa, havalimanımızın çevresindeki seralar ve bahçeler ‘ayıp’ kapatıyor. Ama Torosların etekleri, delik deşik; yani bu yerler bir yerde İstanbul’u aratmıyor... Doğasever turistler bundan mutlaka rahatsız oluyordur. Traking, safari ve yayla gezileri gibi turlara katılanlar, inşaat sektörü için oyulan dağlara bir anlam veremiyordur sanırız. Oysa ki, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Antalya İl Özer İdaresi, bu tür maden (taş) ve mermer gibi tahsisleri, turistlerin ’görsel’inin dışında verse daha doğru olmaz mı? Bu gibi tahsisler mutlaka ÇED raporlarına bağlanmalı.
İstanbul’u düşünüyorum. Karadeniz biraz sakindi. Uçağımız, Marmara denizi yönüne doğru inişe geçerken, Bakırköy ve Bağcılar kesimlerinde alışveriş merkezleri ve rezidansların yapıldığı dikkatimi çekti. Henüz Antalya’da bu ‚yağma’ yok. Prof. Dr. Mustafa Akaydın’ın çevre konularında duyarlılığını biliyoruz.
İnerken Hürriyet’in Medya Towers’ın üzerinden geçtik; kocaman bir ‚Hürriyet’ yazısı vardı. Yeşilköy’den Beşiktaş’taki Conrad Oteli’ne en az bir saatte gelebildik. Antalya-Burdur arası gibi...
ŞEHİR TURİZMİ
Conrad, bilen bilir, Barbaros Bulvarı’ndan Etiler ve Levent yönüne giderken hemen sağ tarafta; tarihi Yıldız Sarayı ile komşu... ANAP döneminde Çalışma Bakanı İmren Aykut tarafından, Aksoy ailesine tahsis edilmiş... SSK’dan alınarak yaklaşık 15 yıl önce yapılmış, yenilenmiş. İstanbul’un şık‚ şehir otelleri’nin en önemlilerinden biri sayılıyor.
Almanyanın ‚ turizm devi’ TUİ’nin etkinliği için davet edildik. TUİ, dünyanın en büyük tur operatörü. Antalya’dan sonra İstanbul’a gözünü dikmiş. Dünyada yaklaşık 25 milyon civarında turisti çeşitli ülkelere gönderiyor. Türkiye’ye de 2 milyona aşkın Avrupalı turist getirerek liderliğini koruyor. İstanbul’a getirdiği turist sayısı ile 100 bini bulmuyor... İstanbul’un 2010 Kültür Başkenti olmasından dolayı, TUİ’nin bu yıl şehir kentleri sınıfına katologuna ilk kez alması çok önemli. Bu proje ile Istanbul’la pazarını büyütmek istiyor.
Taksim’e çıktık bir ara. Geçen Pazar günkü bombalı eylemin izi bile kalmamıştı. Taksim Atatürk Anıtı önünden İstiklal Caddesi’ne giderken, yolda çok sayıda turistle karşılaştık. Sanırım bunların çoğu Antalya’yı da görmüştür.
DÜNYA DEVİ: TUİ
En iyisi bunları TUİ’nin Türkiye Müdürü Danışmanı Hüseyin Baran’a sormak... Baraner, yılların turizmcisi; aslında ‘hayatı turizm’ demek daha doğru. Dünyada gitmediği, bilmediği turizm mekanı yok. Baraner, bu kadar Antalyalı turizmciyi neden İstanbul’a götürdü:
“TUİ tüm dünyadaki müşterileri arasında her yıl ‘memnuniyet’ anketi yaparak en iyi 100’ü belirleniyor. Türkiye’den bu yıl 20 otel bu sıralamaya girdi. Çoğu da Antalya’dan elbette. Antalyalı otelciler, turizmciler ile İstanbul’da buluştuk.”
TUİ dünyanın en iyi otellerini belirlemek için bu anketi her yıl yapıyor. Türkiye’nin ‘TUİ Holly’ ödülleri, kazanan otellere Feriye Restorant’da düzenlenen törenle TUİ Almanya CEO’su Dr. Volker Böttcher tarafından verildi. Dr. Böttcher, yaklaşık 8 bin otel işletmesinin TUİ Holly ödülü için birbirleriyle rekabet ettiklerini söyledi.
EN İYİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ
Alanya Konaklı’daki 4 yıldızlı Aparthotel Yetkin, “Doğu Akdeniz’in En İyi Oteli” seçildi. Ödülü otelin sahibi Haşim Tezcan Yetkin aldı. 5 yıldızlı Amara Dolce Vita, En İyi Yeni Otel oldu. Korhan Alsan ve Engin Aker ödüllerini alırken sevinçliydi. Ödüllü diğer oteller şunlar: Amara Beach Resort, Amara Wing Resort, Asteria Side, Barut Hotel Arum Resort, Barut Hotel Hemera Resort, Cornelia De Lux Resort, Delfin Deluxe Resort, Delphin Palace, Gloria Verde Resort, Hillside Beach Clup, İberotel Sarıgerme Park, Kirman Hotel, Papillon Zeugma, Robinson Clup Pamfilya, Selin Resort, Sensimar Side Resort, Turquoise Resort.
Barut Hotelleri adına ödül alan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, en iyi 100 içine en fazla otelin Türkiye’den yer aldığına dikkat çekti. Amara Beach Resort Genel Müdrü Mehmet Aydın, “Biz 6 yıldır bu ödülü alıyoruz. Bunun için hizmet kalitemizi düşürmeden müşteri memnuniyetini sürekli üst düzeyde tutuyoruz” dedi. Cornelia De Lux Resort Genel Müdürü Hakan Duran, 500 bin kişinin katılımıyla yapılan anketin sonuçları tüm dünyada ilgi ile karşılandığını anlattı.
KİŞİYE ÖZEL TATİL
TUİ, her yıl değişik ülkelerde bu tür toplantıyı yapıyor. İstanbul Kültür Başkenti olması nedeniyle bu yılki tercih bu kent olmuş. İkinci gün 150 Alman gazeteci davetliydi. Onlarla görüşmeden önce Antalyalı gazetecilerle mini bir basın toplantısı yaptı TUİ’nin yöneticileri. CEO Volker Böttcher ile TUİ AG Temsilcisi Hüseyin Baraner, Türkiye-Afrika Sorumlusu Guido Wieling, İletişim Direktörü Mario Kopers ve Yakın Destinasyonlar Direktörü Stefan Baumert masanın bir tarafına bizler de diğer tarafına oturup sohbet tadında bir toplantı yaptık.
Dr. Böttcher, en iyi 100 otel arasına Türkiye’den -ki çoğunluğu Antalya’dan- 20 otelin bu listeye girmesini çok önemsediklerini anlattı. Biz sorduk, onlar yanıtladı. Şehir turizmini canlandırmaya çalışıyorlar. Kültür Başkenti olması nedeniyle İstanbul pazarına adım atmışlar. Amaç, kişiye özel tatil paketleriyle İstanbul’a getirecekleri misafirlerini Akdeniz ve Ege’ye de götürmek.
Dr. Böttcher anlattı: “Dünya seyahat fikirleriyle dolup taşıyor. Ama bu projelerin hayata geçirilmesi için fiyatın da ödenebilir olması gerekiyor. Şehir turizmini, kültür turları, deniz tatili ve yat gezileriyle birleştirmek istiyoruz. Kişiye özel programlar hazırladık. Müşterimiz, seçeneklerini belirleyip bağımsız bir tatil yapma olanağına sahip oluyor.”
TUİ ekibi herşey dahil sisteminden doğan sıkıntıları aşacak Antalyalı gazetecilerin önerisini çok beğendiler. Tatile gelen bir misafir, tatili süresince bir gün dışarıda ağırlanacak. Yemeğini, belirlenmiş bir lokantada, eğlencesini de bir gece kulübünde sürdürebilir. Dr. Böttcher, “Bu öneriyi tartışacağız” dedi.

 

Yayın Tarihi : 8 Kasım 2010 Pazartesi 17:37:41