29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

ITB izlenimi: Antalya bir masal gibiydi...

Berlin’deki 45’nci ITB Uluslararası Turizm Fuarı’na katılsaydınız eğer siz de, “Bi memleket bu kadar mı sevilir” derdiniz. Hem Akdenizli olarak hem de Antalya’da yaşıyor olmaktan gurur duyardınız eminim.
Dünyanın en önemli turizm fuarı hatta turizm borsası sayılıyor ITB. 188 ülkeden binlerce turizmci katıldı. Ama Akdeniz çanağında Antalya’nın yeri bir başka. Dünyada en çok turistin geldiği 4’ncü kent olma özelliğine sahip bir kere.
Sorduk bazı ziyaretçilere, “Bu yaz nerede tatil yapmak istersiniz” diye. Beklemeden karşılık verdi çoğu; kimi ‘Antalya’ dedi, kimileri Kemer, Alanya, Side. “Nesini beğeniyorsunuz ki” deyince, “Masal gibi geçiyor iki hafta, çocuklar da çok seviyor” dediler.
3,5 ay önce Berlin Kültür ve Turizm Ataşeliği’ne atanan Gözde Şahin, fuarda Türkiye imajını ‘Bitmeyen bir masal’ üzerine kurduklarını anlatmıştı. Simitçi vardı mesela, kapış kapış gitti simitler, boğacalar. Türk kahvesi ikram edildi gelip geçene bol bol. Ehh gönül isterdi ki bildiğimiz nostaljik cezvede pişirilseydi; ama makina kahvesinin de 40 yıl hatırı vardır elbet. Türk rakısı, Türk lokumu olmazsa olmazlar arasındaydı. Geleneksel şerbetçi de standlar arasında buz gibi şerbet dağıttı.
Artık fuarlarda otellerin ağırlığından çok kültürel, gelenekleri ve doğal güzellikleri ile yaşamsal çeşitliliğinin ağırlığı fazlaydı. Profesyoneller bu imajı beğenmişti. ITB’de Türkiye standını gezenler kendilerini bir Türk masalında hissetmişti sanki. 3 boyutlu ülke turu attılar, doğal bitkilerimizin görüntülerini izlerken onların kokularını da hissettiler salonda. İsimlerini alamadık ama Türk kahvesi için kuyruğa geçip kısa bir mola veren konuklar, hem kahvelerini yudumladılar hem de Antalya’yı çok sevdiklerini anlattılar. İstanbul’u da görmek istiyordu Alman kahve tiryakileri. “Ama” dediler, “Ama bizim için ailemiz için Antalya çok güzel bir tatil yöresi. Bizi mutlu eden bu kadar güzel bir tatil yöresi görmedik açıkcası.”
ÇİFTE REZERVASYONA CEZA VAR
Fuardaki hareketliliğe ve rezervasyonlara bakılırsa Avrupa pazarından beklenti yüzde 20 artış. Ama herkesin dile getirmeye cesaret edemediği bir korkusu; var o da ‘Çifte rezervasyon.’ Türk turizmcisi 25 yıla dayanan deneyimi sayesinde sektöre zarar verecek bu tuzağa düşmez. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da çifte rezervasyona neden olan otelcileri ‘cezalandıracağı’ mesajını verdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, fuar alanında önce Alman Seyahat Acenteleri ve Tur Operatörleri Birliği (DRV) Başkanı Jürgen Büchy, daha sonra da Devlet Bakanı Cornelia Pieper ile görüştü. Daha sonra Alman bakana geleneksel el sanatlarıyla ilgili bir tabak hediye etti. Alman Turizm Birliği eski Başkanı Klaus Laepple'ye, Alanya'da adına açılan park ile ilgili karar belgesini ve parkın bir fotoğrafını takdim etti. Bakan Günay, Laepple'nin küçük bir büstünü de parka koyacaklarını kaydetti. Mini bir törenle de Türk turizmine katkı sağlayan kişilere ödülleri verildi.
Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Emniyet Müdürü Ali Yılmaz fuara ilk kez katılmışlardı, turizmcileri yüreklendirdiler. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve eşi Günseli Akaydın ile birlikte turizmcileri yalnız bırakmadı. Başkan Akaydın, Antalya’nın Türk turizminin vitrini olduğunu, bunun gereğini yapmak için uğraş verdiklerini söyledi; “Ama elbette bu konuda yapılacak çok şey var. Bir Avrupalı Antalya’ya geldiğinde mutlu olmalı. Bize özgü çok şeyi bulmalı ama bir Avrupalı kentinde olduğunu da hissetmeli” dedi.
Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, Alman meslektaşlarıyla da görüşmeler yapmış ve kendisine Alman vatandaşlarının Antalya’ya tatile geldiklerinde kendilerini oldukca güvende hissettiklerini söylemiş. Müdür Yılmaz bunları anlatırken, “Son derece gururlandım” dedi.
FUARLAR İMAJ YARATIYOR
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, “Fuarlarda sadece iş bağlantıları değil, iyi ve kuvvetli dostluklar da kazanılıyor. İmaj yaratılıyor, sektör profesyonelleri diyalog geliştiriyor, samimiyet kurabiliyorlar” diye konuştu. Budak, bu açıdan da ITB fuarında Türkiye’nin başarılı olduğunu öne sürdü. Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Nizamettin Şen araya girip anlattı: “Her ülkenin kendine has dizaynları olur. Ama Yunanistan ve Güney Kıbrıs’tan profesyonel turizmcilerle karşılaştım. Bana Türkiye standını çok beğendiklerini söylediler.” Şen’e göre Türkiye canlılığı yakaladı ve ikram edilen çay, simit ve kahvenin çok önemli olduğunu vurguladı.
ICF Yönetim Kurulu Üyeleri Abdullah Keleş ve Yaşar Döngel ile fuarı gün boyu dolaştık. Akşam da Berlin’de lokantaları bulunan bir Türk ile Mehmet Aygün ile tanıştık. Aygün’ün Berlin’deki 5 yıldızlı oteli yakında açılacak. İtalyan restoranında sohbet ettik Keleş ve Döngel ile. “Ülkeler bilinçlenmiş, destinasyon tanıtımları ön plana çıkmış. Oteller de destinasyonun bir parçası olarak tanıtılıyor” dedi Abdullah Keleş. Türkiye, ciddi bir hata yapmazsa ve olağanüstü bir olay olmazsa bu yıl ve sonraki yıllar Türk turizmcisinin yüzünün güleceğini anlattı.
RUS PAZARI GÜMBÜR GÜMBÜR
Fırat Tuna, Genel Müdürlüğü’nü yaptığı Clup Hotel Sera’nın standındaydı; “Sezonun iyi geçeceği erken rezervasyonların daha fazla olmasından belliydi” dedi. Tuna’ya göre Alman pazarında oturmuş bir fiyat-kalite parametresi var. Türk turizmcileri olarak yıllardır çalışarak edindiği deneyim ile bugünkü konumuna geldiğini de unutmamak gerek. Tuna, “Haftaya da Rus pazarını göreceğiz. Gümbür gümbür geliyor Ruslar” diye seslendi.
Alanyalı turizm devi ASKA otelleri yönetim kurul başkanı Ramasan Arslan, “sezon iyi geçecek ama rehavete kapılıp 2012 yılını sıkıntıya sokmamalıyız” dedi. Arslan, müşteri memnuniyetini ön planda tutmanın önemini anlattı, bu yılki şansın iyi değerlendirilmesini istedi.
TURİZME BÖLGESEL YÖNETİM
Alternatif doğa turizmi deyince hemen aklımıza gelir ya Kadir Kaya’nın Olimpos’daki ağaç evleri. 2007 yılında işletmesi yanmıştı. Şimdi tekrar dünyaya anlatıyor ağaç evlerini Kadir Kaya. 2010 yılında dünyanın en iyi alternatif tatil yeri seçildiğini anlattı bize. Kaya’ya göre bölgesel birlikler kurulmalı konsorsiyumlarla turizme yön verilmeli. Ekolojik doğa turizmi diğer destinasyonlardan ayrılmalı. Bunun için bölgesel tanıtımlara ağırlık verilmesini öneriyordu Kadir Kaya. Kendi çabalarıyla dünyanın birçok yerinde tanıtım seyahatleri yapıyor. Edindiği izlenime göre, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD’de ekolojik turizm için ilgi artıyor.
ITB fuarında turizmcilerin yüzü gülüyordu. 2011 için herşey güzel olacak gibi görünüyordu. Şimdiden 2012’yi de ‘sağlama almak’ gerektiği herkesin ortak fikriydi.
 

Yayın Tarihi : 12 Mart 2011 Cumartesi 23:43:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?