18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Komşulara ‘kanat’ açmak

ICF Airports Antalya Havalimanı Eş Genel Müdürler Ersel Göral ve Alexander Laukenmann ile Antalya’ya çekilebilecek yeni pazarları konuştuk. İki genel müdürün bu konuda sürekli kafa yordukları anlaşılıyor.
Önce Alexander Laukenmann’ın söylediklerini paylaşalım. Laukenmann, Türkiye’nin siyasi gerginlik içinde bulunduğu komşu ülkeler, Suriye ve İran’ın büyük bir pazar olduğunu anlattı. Irak’ın da belki daha sonra buna dahil olabileceğini söyledi. Suriye’de toplam 6 milyon turist potansiyelinin bulunduğunu bunun 2 milyon’unun da Antalya için çok önemli bir potansiyel olduğunu vurguladı. Sınırdan karayoluyla daha çok geçiş yapıldığını ama bu insanların rahatlıkla uçakla Antalya’ya çekilebileceğinin altını çizdi. Haksız değil Laukenmann, tatil için Suriyeli’leri Antalya’ya çekmek diğer uzak ülkelerden müşteri çekmekten daha kolay olacağı kesin.
Ama ortada bir sıkıntı var. Ne yazık ki Türkiye, Suriye ile bir gerginlik içinde. Elbette bu gerginlik bir zaman gelecek sona erecektir. Hem Laukenmann hem de Göral turizmci kimlikleriyle konuştukları için bu dış ilişkiler ile ilgili bir şey söylemiyorlar. Onlar duruma ‘Pazar’ olarak bakıyor. Eğer Laukenmann’ın bahsettiği sayısı 2 milyon’u bulan yeni bir Pazar Antalya’ya çekilebilirse, bu turizmde bir patlamaya neden olacaktır. Bir Avrupalı gibi tatil yapmak isteyen Arap turistler Antalya’yı  tercih ederek Türk turizmini uçuracağı kesindir. Bu canlılık İran ve diğer Arap ülkelerindeki tatilcileri de hareketlendirecektir.
ICF Airports Antalya Havalimanı’nın Türk Eş Genel Müdürü Ersel Göral da İran ile Suriye pazarının Antalya için önemli olduğunu ama şu sıralarda siyasi durum nedeniyle iki pazarında kullanılamadığını vurguladı. Mart ayının ikinci haftasında kutlanacak olan Nevruz Bayramı’nın da değerlindirilemediğini anlattı. Geçen yıl İran’dan Nevruz tatili için Antalya’ya 7 bin kişi gelmiş. Göral, bu yıl bu sayıya da ulaşılamayacağını öne sürdü. Bu pazarlara yönelik çalışmalar için turizmcilere büyük görev düşüyor. Antalya’da bu turist profiline yönelik aktiviteler hazırlanması gerekiyor.
Tabi tüm bu gelişmeler, Türkiye’nin komşu ülkeleriyle takındığı tutumla doğru orantılı olarak gelişiyor.
Diğer bir komşu ülkemiz Yunanistan’ın durumu belli. Oradaki ekonomik kriz ve Yunanlıların Almanya’ya karşı takındığı tavır, Avrupa’daki turizm hareketini de şekillendiriyor. Yunanistan’a gitmek istemeyen Almanlar’ın çoğunluğu Türkiye’yi de tercih etmişti. Bu yıl da durumun değişmeyeceği gözleniyor.
Havalimanı rakamlarına göre Antalya’ya gelen Alman ve Rus sayısı neredeyse dengelendi. Laukenmann’a göre Almanlar az bir farkla, 200-300 bin dolayında önde gidiyor. Ama bu yıl Rusların birinciliği ele geçirebileceğini söylüyor. Her iki ülkeden de 4’er milyonun üzerinde tatilci Antalya’yı tercih ediyor. Laukenmann, aynen şöyle dedi: “Ben Rus turistleri seviyorum. Çünkü tatilde Almanlardan iyi harcıyorlar. Alkol tüketme durumu da değişti, eskisi gibi değil. Onlar da daha dikkatli alkol kullanmaya başladılar. Alıştılar yani Avrupalılar la tatil yapmaya.”
Ulusal ve uluslararası platformda pek çok önemli ödül ve belgeye layık görülen ICF Airports’un işlettiği Antalya Havalimanı, Avrupa Havalimanları Birliği (ACI Europe) tarafından en önemli uluslararası havalimanı ödülü olan “Avrupa’nın En İyi Havalimanı” ödülünü almıştı. Karbon emisyon azaltımı ile ilgili çalışmaların da tamamlandığını bildirelim. Bununla ICF, Türk havacılık sektöründeki tek firma ve Avrupa’daki ilk dokuz firmadan biri oldu.
Akdeniz çanağındaki en büyük havalimanı olan ICF Airports Antalya Havalimanı, 2011 yılında iç ve dış hatlarda toplam 25 milyonun üzerinde yolcu ağırladı. ICF’in hedefi 45 milyon yolcu kapasitesi ile bölgenin en büyük havalimanı olmak. Şubat 2012 itibariyle Antalya’da 61 ülkede 361 noktaya uçuş yapan toplam 395 havayoluna hizmet veriliyor.
ICF’in hedefi yüksek tutması, turizmcilerin de önünü açıyor olmalı.
 

Yayın Tarihi : 3 Mart 2012 Cumartesi 12:30:43
Güncelleme :3 Mart 2012 Cumartesi 12:32:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?