30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Rüşvet sayılmayan tek armağan çiçek

“Rüşvet sayılmayan bir armağan ne olabilir” diye sorsalar biraz düşünürsünüz elbette. İşte değişik renkleriyle, şekliyle, kokusuyla bulunduğu ortama pozitif enerji veren, insanın stresini alıp rahatlatan, küskünleri barıştıran, sevgiyi öne çıkaran ve en önemlisi rüşvet sayılmayan bu büyülü şey ‘çiçek’ten başka birşey değildir. Bu yüzden olsa gerek, seçim propagandasını sürdüren birçok siyasetçi mitinglerinde seçmenlerine çiçek atıyor.
Bugün Antalya’da düzenlenen 7’nci Çiçek Festivali, geçmiş yıllara göre çok daha güzel görselliklerle geçti. En önemlisi de “Çiçek ve Çocuk” temalı EXPO 2016’ya hazırlık oldu. Festivalin ilk gününde “Süs bitkileri EXPO 2016’ya hazır mı” forumu gerçekleşti, Cumhuriyet Meydanı bir gelin gibi süslendi. Bugün de Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde kortej geçişi gerçekleşecek. Yerli yabancı herkesin ilgisini çektiği bir festival olacak bu yıl.
Botanik Expo’su dünyanın en önemli organizasyonlarından sayılıyor. Örneğin Paris’deki ziyaretçi rekorları kıran Eyfel Kulesi böyle bir organizasyon için yapılmış mimari eser. Aksu’da eski Pamuk Araştırma Müdürlüğü’nün 1100 dönümlük arazisi EXPO 2016 için tahsis edildi. Burada yarışmayla belirlenecek simge bir yapı inşaa edilecek.
EXPO 2016’YA 8 MİLYON ZİYARETÇİ
Antalya Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, 5 yıldır çiçekçilik sektörünün hızla büyüdüğünü anlattı. Üretilen süs bitkilerinin yüzde 80’i ihraç ediliyor. Canlı (saksı) ve kesme çiçek olarak Türkiye’den 450 milyon dal çiçeğin değişik ülkelere gönderildiğini söyledi Bağdatlıoğlu. Ve  EXPO 2016’nın Türkiye ve Antalya için önemine değindi: “Türkiye’nin şu anada kadar aldığı en büyük organizasyona ev sahipliği yapacağız. 150 ülkenin onayıyla Antalya’da yapılmasına karar veriliyor. 100 ülke ve 30 uluslararası kuruluş yer alacak. Herkes kendi bahçesini düzenleyecek. 6 ay açık kalacak. Sonra da fahri konsolokluklar gibi o alanlar ziyaretçi kabulüne devam edecek. 2 gün boyunca dolaşılabilecek bir rekraasyon alanı olacak. İdaresi için de bir bakanlığa bağlanacak. Ve sadece bu botanik expo için minimum 8 milyon ziyaretçi bekleniyor.”
Osman Bağdatlıoğlu, bir çırpıda bunları anlatırkan heyecanlanını gizleyemiyordu. İhracatçı Birliği’nde uzman olarak görev yapan Anıl Yılmaz, dünya üzerindeki çiçek ticareti rakamını, “19 milyar dolar” olarak bildirdi. Türkiye’nin payı ise ne yazık ki 2010’da 56 milyon dolar ile binde 1 bile değil. 2011 hedefinin 75 milyon dolar olduğunu vurguladı Birlik Başkanı Osman Bağdatlıoğlu. Ve, “Bu hızla gidersek 2023 yılında 1 milyar doları yakalarız” dedi.
ÇİÇEĞİN GÜCÜ
“Türkiye’de kişi başı çiçeğe harcanan miktar nedir” diye sordum Başkan Bağdatlıoğlu yanıtladı: “4 yıl önce 1 dolardı, şimdi 3 dolara çıktı. Ama Avrupa ortalaması 75 dolar. Bunu arttırmak için de çiçek tanıtım grubu kurduk. Hem yurt içi hem yurt dışında tüketimi ve çiçek sevgisini arttıracak çalışmalar yapıyoruz.”
Siyasetçilerin çiçek kullanma alışkanlığını da merak ettiğimizi hatırlatınca Osman Bağdatlıoğlu şöyle konuştu: “Son 4 yıldır siyasetçi çiçeğe karşı ilgisi arttı. Bu seçimlerde tam da hasat dönemi öncesine geldi. Türkiye’nin her yerinden talepler geliyor. Bu bizi mutlu ediyor. Politikacılar çiçeğin gücünü anladılar.”
Çiçeğin Gücü’nü detaylı anlatmasını istedim Başkan Bağdatlıoğlu’ndan, o da; “Çiçek sevgi ve dürüstlüğü kardeşliği, barışı simgeler. Adaylar da çiçeğin bu gücünden yararlanıyorlar. Seçmene verilen çiçek rüşvet sayılmaz. Çünkü çiçek dünyada rüşvet sayılmayan tek şeydir. Çiçeği alan insanın gözlerinin ışıldadığını görürsünüz. İşte budur çiçeğin gücü” diye açıkladı.
SAKSI ÇİÇEKLERİ YOK SATIYOR
Süs Bitkileri İhracatçıları Derneği’nin Başkanı Salih Durmazkan ile ihraçlık saksı çiçeklerini yetirdiği seralara gittik, “Elimizde çiçek kalmadı neredeyse. Yok satıyoruz desek yeridir. Hayli ilgi görüyor çiçeklerimiz” dedi. Sardunya, Petunya, Verbena (Mine çiçeği) ihraç edilyenlerin başında geliyor.
“Sektörün sorunları” dedik Salih Durmazkan yakındı: “Sektörün en büyük sorunu KDV. Hollanda’da kesme çiçekte KDV yüzde 6. Almanya, Polonya ve İspanya’da yüzde 7, İtalya’da yüzde10, Türkiye’de yüzde 18. İç pazarda KDV yüzde 8’e düşmesi sektörü canlandıracaktır. Sebze ve meyve gibi tarım ürünlerinde uygulanan oran uygulanmalı. Çiçek lüks değil ki. O da bir tarım ürünü.”
Organize Tarım Bölgeleri’nin kurulmasını öneriyor Salih Durmazkan. Buraların üretim ve lojistik merkez olarak kullanılacağını anlattı. Ve böylece Organize Sanayi Bölgeleri’ne sağlanan avantajlardan tarım kesimi de faydalanmış olacak. Serada kullanılan elektrik, ticarethane tarifesinden ücretlendiriliyor. Bunun da çok yanlış olduğunu, ihracatta rekabeti zora sokuğundan yakındı Durmazkan.
FESTİVALLER ÇİÇEĞİ SEVDİRİYOR
“Halkın çiçeğe daha fazla ilgi göstermesi ne yapılabilir” diye sordum Başkan Durmazkan’a, o da şunları anlattı:
“Süs bitkileri tanıtım grubu kuruldu. Bir yandan bu çalışıyor. Festivalin bu yıl 7’ncisini düzenlişyoruz. Bu etkinlik de vatandaşlarımızın çiçeğe olan sevgisini arttırıyor elbette. 2 milyon dal çiçek kullanılacak festivalde. Etkinliğin sonunda vatandaşlarımız bu çiçekleri alıyor paylaşıyor. Ayrıca şehrin muhtelif yerlerine çiçek satış noktaları konmalı. Sunumu güzel yapıldığında insanın çiçek alımı artıyor. Dünyada da böyledir zaten. Kentimizde bir Çiçek Çarşısı yok mesela.”
Neşeli ve bol çiçekle dekore edilmiş görsellerle geçecek olan bugünkü  festivalinin ardından herkesin evine bir demet çiçek götürmesini önerdi çiçek üreticileri ve çiçek çalışanları. Özlem Demir, Ayşe Gider Gülendam Murat, Canan Öksüz ve Rahime Öz, çiçek üretiminde çalıştıkları için kendilerine çok şanslı sayıyor.
 

Yayın Tarihi : 1 Haziran 2011 Çarşamba 13:45:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?