26
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Turizmde 'Butik' canlanıyor

 İngilizlerin konut aldığı, yerli turizmin en canlı bölgelerden olan Fethiye, Kaş, Kalkan, Ölüdeniz ve Göcek’de ‘Butik turizm’de canlanma görülüyor. Daha çok apart otel ve pansiyon türü turizmin hakim olduğu bölgelerde oteller ve küçük marinalar butik hizmete başlayınca dünyanın önemli isimleri de burayı tercih eder hale geldi.
Çarşıda, sahilde, yat limanında dolaşırken edindiğim izlenim “Fethiye kendini yeniliyor” şeklinde oldu. ‘Kıyı Günü’ etkinliklerine de ev sahipliği yapması bunun açık kanıtıydı. Turizm mevsimi sona ermişti ama kıyı günü etkinliğinin konukları yemekte bir araya gelerek Balık Pazarı’nda hayli neşeli bir akşam geçirdiler. Fethiyeli udi, darbuka, kanun ve kemancı müzisyenlerle çarşının konukları da eğlenceye eşlik ettiler. Turizmci dostlarımız cıvıl cıvıl bir turizm mevsimi yaşandıklarını anlattılar. Geçtiğimiz yıla nazaran bu yılki doluluk hayli memnun etmiş sektörü.
KIYI GÜNÜ VE TURMEPA
Birleşmiş Milletler’in ‘kutlanması gereken bir gün’ olarak belirlediği, ‘Kıyı Günü’ etkinliklerine katılım genişti. Denizlere gönül vermiş, denizleri gelecekte de yaşatma çalışmalarını sürdüren DenizTemiz Derneği / TURMEPA’nın çabalarıyla düzenlenen geniş katılımlı Kıyı Günü etkinlikleriyle, insanlığın en önemli yerleşim alanı kıyılarda sürdürülebilir kalkınma hedefleniyor.
TURMEPA Genel Müdür Yardımcısı Dr. Julide Ergin, Birleşmiş Milletler’in 2007 yılından bu yana 1-2 Ekim tarihlerinin ‘Kıyı Günü’ olarak kutlanmasını ilan ettiğini anlattı. Fethiye yakınlarındaki mübadeleden sonra terk edilmiş bir mekan olarak kalan Kaya köyü, bir grup konukla gezerken Dr. Ergin ‘Kıyı Günü’ etkinliğinin önemini aktarıyordu: “Kıyı Günü, kıyıların insan hayatına getirdiği ekonomik, sosyal, doğal ve kültürel zenginliğin vurgulanmasını ve değerleri konusunda farkındalığın artırılmasını hedefliyor. Sadece karar vericilere değil, kıyıların kullanıcısı olan tüm insanlara kıyıların değerini aktarabilmek için kutlanıyor. Akademisyenler, Çevre ve Orman Bakanlığı, Sualtı Araştırma Derneği ile diğer kamu kurumlarından üst düzey temsilciler ve yazarlar katıldı. Fethiye Belediyesi ve başkan Behcet Saatçi çok güzel ev sahipliği yaptı. Kıyı düzenlemeleri ve bu konudakı çalışmaları da örnek olacak her yere.”
KIYILAR YAPILAŞTI
Kıyı Günü, Akdeniz'e özgü bir gün. Türkiye'nin de aralarında olduğu birçok ülkede kutlanıyor. Çevre ve Orman Bakanlığı UNEP Akdeniz Eylem Planı’nın Odak Noktalığını yürütmekte olduğundan 2007 yılından bugüne Kıyı Günü’nü paydaşları ile birlikte organize etme görevini yürütüyor. Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi’ndeki etkinliklerde kıyı kullanım hakkı, iklim değişikliğinin kıyılar üzerindeki etkisi ve Fethiye Körfezi’ndeki çevre sorunları konuşuldu. Gazi Üniversitesi adına sualtı temizliğine katılan İnşaat Mühendisi Pelin Fidanoğlu, bölgesinin arıtma tesisine olan ihtiyacına dikkat çektiklerini vurguladı.
TURMEPA Proje Koordinatörü Işıl Onan, kıyılara özel ilgi gösterilmesini istedi. “Üzerinde büyük sanayi, turizm, balıkçılık ve kentsel yerleşim baskısı olan kıyı alanlarının sürdürülebilir gelişimi için önemli adımlar atmamız gereken bir zamanı yaşıyoruz” diyen Onan, derneğin hazırladığı raporun dikkatlice incelenmesini istedi. Raporda, “Bugün Akdeniz kıyılarının neredeyse yüzde altmışlık bir kısmı tamamen yapılaşmış durumdadır. Tarih boyunca en önemli yaşam alanı olan kıyılar ve kıyılardaki doğal yaşam hiçbir dönemde olmadığı kadar büyük bir tehdit altındadır. Sadece ülkemiz kıyılarında 1970–2000 yılları arasında %107’lik nüfus artışı yaşanmıştır. Kentsel altyapı eksiklikleri, plansız gelişim eğilimleri ve özellikle kalkınmaya yönelik adımların özensizliği tereddütsüz en önemli zenginliğimiz olan kıyılarımızı geri dönülemeyecek bir yıkıma doğru sürükleyebilir” deniliyordu.
BALIK PAZARI MARKA OLDU
Balık Pazarı Fethiye’nin bir markası olduğunu söylesek yanlış olmaz. Özel bir havası olan güzel bir mekan. Göçmen vatandaşlar müzisyenlik, tombalacı ve çiçek satarat geçimlerini sağlıyor. Hasan İşlek ud, Mustafa İşlek keman ve Ramazan Karabulut darbukasıyla bütün pazarı coşturdu. Kemancı Mustafa, “Burası böyle işte al balığını keyifle pişirttip ye. Yabancılara Türk meyhanesinin eğlencesini sunuyoruz. Çok da seviyorlar valla. Kültür abi bu, kültür satıyoruz burada” dedi. 118 ile başlayan bilinmeyen numaralar servisinin reklam müziği bütün çarşıyı coşturmaya yetmişti. Belediye halkla ilişkiler görevlisi Alaaddin Bali, “Burada yaşayan İngilizler Türk müziği eşliğinde meyhane gecelerini çok seviyor” dedi.
YATÇILAR TERCİHİ FETHİYE KÖRFEZİ
Fethiye, Kaş, Kalkan, Göcek ve Ölüdeniz’de yıllardır düşük fiyatlı apart ve pansiyon türü oteller konuklarını ağırlardı. Son birkaç yıldır tesisler işletme şeklinde değişikliğe gittiklerini gözlemek mümkün. Yatak sayısı da artıyor. Fethiye körfezinde özel marinalar sayesinde yat sayısında da hayli artış var.
Fethiye’nin belgeli ilk butik oteli olan Yacht Butik Otelleri bir aile işletmesi. Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer ile birlikte ziyaret ettiğimiz Mustafa Argın, eşi Banuhan Argın ile Batuhan Kaya, “Butik işletmeler sayesinde bölgeye gelir düzeyi yüksek, harcama yapmayı seven misafirlerin gelmeye başladığını anlattılar. Mustafa Argın 3 yıl önce buna öncülük yaptıklarını söyledi. Argın’a göre butik işletmeler artınca fiyatlar da artmaya başladı. Herşey dahil sistemi de önlemiş oldular. Lüks müşterinin tercih ettiği bir bölgeye dönüşüldüğünü vurguladı. İki kişilik bir odanın fiyatı 200 – 500 Türk Lirası arasında değişiyor. Ve doluluk oranı da yüzde 90’ların üzerinde. Argın ailesi diğer meslektaşlarına da butik işletme şekline dönmelerini öneriyor.
KOÇ GRUBUNUN DİZAYNER’I
Argın’ların otellerinin hemen önünde küçük bir özel belgeli marina var. dünyanın birçok yerinden yatcı konukları gelmek istiyor ama neredeyse ‘Yok’ satıyor. Önemli konukları arasında Koç grubunun yatlarını tasarlayan ünlü bir yat dizaynerı olduğunu öğrendik. Dick Boon ve bayan arkadaşı Gundula Broers’ın mütavizi bir şekilde dizayn edilmiş teknelerine konuk olduk. Dünyada 200 kadar çok özel yat tasarımı yapmış. Bunlardan birisi de Mustafa Koç’un ‘Caressa K’ adlı yatı. Rahmi Koç’un Nazenin isimli yatı için, “Bunu satın kurtulun” dediğini anlattı gülümseyerek.
DENİZ BAYKAL ZENGİN TURİSTİ İŞARET ETTİ
Önce gün CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın Kemer, Göynük, Çamyuva’da çeşitli ziyaretleri vardı. Gazeteci olarak katıldığımız bu ziyaretlerinde Baykal turizmi gelişimi için görüşlerini de aktardı. “Denize açılmak lazım” dedi Baykal. Kruvaziyer ve yat turizmine önem verilmesi gerektiğini söyledi. Sonra ekledi: “Dünyada insanlar zenginleşiyor. Refah düzeyi artan insan zenginliğini gösterme yarışına gidiyor. Ev, araba dönemi bitti, zenginliğin simgesi yat oldu. Cannes’deki bir yat limanına bilmem kaç yıl sonra rezervasyon yaptırabiliyorsun. Böyle bir boşluk var. Akıllı ülkeler muazzam yat limanı yapacak. Esnafa da faydası var.”

 

Yayın Tarihi : 10 Ekim 2010 Pazar 20:04:18