18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Turizmde Tarikat ve Kalite

Turizm sezonunun sonuna gelirken kitle turizminin merkezi Antalya’da 6 milyona ulaşan turist sayısından yetkiler oldukça memnun. Ancak turizm çalışanları ve bu sektöre hizmet veren değişik sektör temsilcileri hiç memnun değil. Çünkü turist dediğin ‘para’ harcamalı, yani ‘kaliteli’ olmalı.
Bu sezon turisttik bölgelere çok gittim. Hatta yaylara çıktım ve edindiğim izlenim şu: Bu yıl turist çok ama çok “Kalitesiz”...
Türkiye’ye en fazla Avrupalı turist getiren Öger Tours’un Başkan Yardımcısı Nina Öger, bir sohbetimizde ortalama 11 gün tatil yapan Almanların bu süre için ödediği bedelin geçen yıla oranla 20 Euro gerilediğini söylemişti.
Öger Holding A.Ş.’nin Mali ve İdari İşler Başkanı Levent Dağhan’a göre de rekabet nedeniyle ortaya çıkan kişi başı günlük 2 Euro’ya yakın bir düşüşün ülke geliri açısından büyük bir kayıp.
Öger ve Dağhan, 2005 yılı için de ‘Kalitenin’ değişeceğini sanmıyor. Tatile çıkan insanların çok az zamanları var ve kısa sürede değişik şeyler yaşatmak lazım. Bu da ‘kalite’ artışı sağlayacaktır...
Türkiye’nin gelecek sezonlarda bundan daha zengin turiste rastlaması mümkün değil. Aksine her yıl geliri düşük, daha az harcayan turistlerle tanışacağız. Bunu turizmciler söylüyor ve haklılıkları da her yıl görülüyor...
LARA TARTIŞMASI
Birkaç haftadır Lara bölgesinin turizm alanı ilan edilmesi tartışılıyor Antalya’da. Lara zaten turistik bir alan. Kamu Kampları’nın kıyıları kapattığı bir bölgeydi. Turizm alanı yapılarak buradaki imar yetkisi de Kültür ve Turizm Bakanlığına geçmiş oldu.
Lara’da imar yetkisinin Antalya’nın elinden alınmasına, başta CHP’li Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen ve Mimarlar Odası dahil bir çok sivil toplum örgütleri tepki gösterdi.
Hükümetin ‘Torpilli’ Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Bizim isteğimiz dışında bir imar planı burada gerçekleşemez” diyerek kamuoyunu rahatlatmaya çalışıyor. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde çoğunluğa sahip AKP’nin isteği dışında da bir şey yapılması da mümkün değil zaten.
Başkan Türel’in bu açıklamasının ardından Ankara’da, TBMM’de, Antalya Milletvekili CHP’li Tuncay Erçenk’in verdiği ‘Soru Önergesi’ bomba etkisi yaptı. Ercenk, önergesinde Rixos Otellerin Temsilcisi Fettah Tamince’nin Lara Kent Parkı’nı da içine alan bölgede Disneyland kurmak istediğini, Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’e ilettiği ve Bakan Gül’ün Tamince’ye ait Moonstar adlı yatta tatil yaptığını basına yansıyan haberlere de yer vermiş.
Ercenk’in önergesi bununla da sınırlı değildi. Önemli bir iddia aynen şöyle:
“Seydişehir Alüminyum Tesisleri’nin özelleştirilmesinde yasal süreç başlamadan evvel Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Sual Holding Başkanı Viktor Wekselberg ve bu holdingin Türkiye ayağı Rixos Oteller temsilcisi Fettah Tamince ile hukuk dışı ilişkilere girdiği , gizli görüşmeler yaptığı iddiaları basında yer almış ve olay soru önergelerine yansımasına karşın bunlara bugüne kadar yanıt verilmemiştir...”
Antalya’da başlayan kaygı ve tepki, Lara’nın Fettah Tamince’ye Disneyland yapılması için peşkeş çekilecek olması. Disneyland’a karşı olan yok ama yerinin Lara değil genişlemeye müsait bir alana yönlendirilmesi isteniyor.


Kim bu Fettah Tamince diye merak ettiyseniz eğer hemen söyleyelim; Ara sıra ABD’ye gidip orada yaşamını sürdüren Fethullah Gülen’i ziyaret eden, Türkiye siyaseti ve gelişmeler hakkında bilgi alışverişi yapan bir turizmci. Genç yaşta turizm devi haline nasıl geldiğini Hürriyet Gazetesi’nde Yener Süsoy’a bakın nasıl anlatmıştı:
“Ben kuyumcuda tezgahtar olarak çalışırken, bir Rus iş adamına borç vermiştim. Meğerse o adam zengin bir iş adamıymış. Ona güvendiğim için o da beni Türkiye sorumlusu ve ortağı yaptı.”
Geniş söyleşiden anlaşılan buydu.
CHP Milletvekili Tuncay Ercenk’in önergesinin ardından Tamince bir açıklama yaparak ilginç iddialarda bulundu. Lara bölgesinde Disneyland yapması için kendisine teklif getiren kişinin geçmiş dönemdeki CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kumbul olduğunu açıkladı.
CHP’nin muhalefet liderlerinden Bekir Kumbul’dan bu konuda bir açıklama henüz gelmedi.
AKP’li Başkan Menderes Türel, “Lara’yı kimseye peşkeş çekmeyiz, yanlış bir şey yaptırmayız. Bakanlık bizim görüşümüze göre imar planı yapacak” demeye devam ediyor...
Lara kazanı fokur fokur kaynıyor...
Turizmin duayenlerinin siyaset dışı söyledikleri şu; Disneyland deniz kıyısında bir yere yapılmamalı, Döşemealtı bölgesi en uygun alan. Bunun örnekleri de sahilden içerde yapılmış. Kent merkezinden 40-50 kilometre uzakta yapılmalı.
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2004 Cumartesi 19:41:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?