18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Turizme TUI yön veriyor

TUI Holly-Award, her yıl olduğu gibi bu yılda kendi müşterileri arasında yaptığı anketle dünyanın en iyi 100 otelini belirledi. Türkiye’deki 22 otel, dünyanın en iyileri arasına girdi. Bunu da İstanbul’da açıkladı.

TUI Deutschland GmbH Turizm Kolu Genel Müdürü Dr. Oliver Dörschuck, yanında TUI Ag Türkiye Temsilcisi Hüseyin Baraner olduğu halde Martı İstanbul Oteli’nde basınla buluştu. TUI olarak Türkiye ile ilgili yaptıkları çalışmaları anlattılar. Türk turizminin nereye doğru gittiğini özetlediler.

Ve görünüyor ki Türk turizmine TUI yön verir hale gelmiş. Böyle bir geniş araştırmaya ne turizm yöneticilerinden ne de bir Türk firmasından görmedim. Bir Türk tur operatörü olan en büyük rakibi durumundaki ÖGER’de artık yok. Thomas Grubu içinde eridi gitti. Almanya’dan en fazla turisti getiren tur operatörü bayrağını da TUI taşımaya başladı böylece.

TUI’nin, Türk turizminin geleceğiyle ilgili yaptığı AR-GE çalışmaları sonuçları çok önemli. Bunun için ayrıcalıklı otel konseptleri ve uzun tatillerde ‘tek fiyat tarifesi ürünleri’, özellikle kış turizmini canlandıracak. Türkiye’deki 21 konsept otelde yapılan ankette müşteri memnuniyeti yüzde 94’e ulaştığı ortaya çıktı. Kış turizmi için fiyat çok önemli.

UZUN DÖNEM TATİL

TUI otellerinin yüzde 90’ında yüzde 25’lere varan uzun dönem tatil ve yaşlılar indirimi sunuluyor. Uzun dönem tatillerinde ‘Uzun-Dönem-Tek-Fiyat (Langzeitflatrate)’ ismini alan tarifesini devreye soktu. Buna göre en az 84 gecelik rezervasyon yapan bir kişi, yiyecek/içecek hariç, sezon sonuna kadar aynı otelde ücretsiz konaklama yapabilecek. Böylece zamanı bol olan tatilci, ufak bir ücretle bütün kışı Türkiye’de geçirebilecek. Bu tarife Antalya bölgesi sahilindeki altı otelde uygulanacak.

2011 yılı turizmde güçlü bir yıldı. Ama bu yıl turist sayısında küçük de olsa düşüş var. TUI, yüzde 1’lik bir artış sağladıklarını açıkladı. Ve daha iyi bir artış sağlayabilmek için yeni ürünlere gereksinim olduğu hatırlatıldı.

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ GERİLEDİ

Turizmde gerilemenin nedenini Dr. Dörschuck, şöyle özetledi: “Türkiye olarak fiyatı yakalayamadık galiba. Bu olumsuz etkiledi.“ Dr. Dörschuck, kötü bir de haber verdi; Türkiye müşteri memnuniyeti sıralamasında 3’ncü sıraya düştü. Birinci Mısır, ikinci Portekiz ve ardından Türkiye geliyor. Bunun bir nedeninin de Temmuz-Ağustos döneminde çok sayıda Rus turistlerin olması gösteriliyor.

TUI’nin çok önem verdiği bir diğer konu yüzme havuzlarının güvenliği ve temizliği. Alman Seyahat Acenteleri Birliği ile birlikte havuzları takibe aldıklarını, sık sık denetleme elemanları gönderdiklerini anlattı TUI yöneticileri.

OTEL SINIRI AŞILDI

Antalya’da ‘Çiçek ve Çocuk’ temalı EXPO 2016’nın yapılacak olması, “Büyük bir şans“ olarak görülüyor. Ama buna güvenerek yeni yatırımlardan kaçınılması gerekiyor. Yoksa Türkiye turizmde büyük iflaslar görülebilir. Çünkü Türkiye’de zaten otel sınırı aşılmış durumda. Ve bu durum fiyatta rekabet yaşanmasına neden oluyor. TUI gibi dev bir tur operatörü bile bunun kargaşaya neden olduğu saklamıyor.

TUI, Türk turizminin nereye gittiğini özetledi aslında. Yeni müşteri profillerini ortaya çıkardı. Beklentilerinin yakaladı ve turizmcilere de yön vererek şunları bunları yapın demeye başladı. Örneğin, yeşil ve doğaya ağırlık veren oteller yani eko turizm şimdi ön sırada. Müşteri fiyat ön planda olduğu zaman her zaman otel değiştirebilir ama hizmet isteyen bir müşteri bunu daha zor yapar.

Turizmde yeni döneme önem vermeli, bunu okuyabilmeliyiz.

TUI’nin verdiği Holly 2012 ödülleri cok saygın. Türkiye’den başka Mısır, İtalya ve Yunanistanlı turizmciler de istanbul’daki bu gecede ‘Holly‘ ödüllerini aldılar. Dünyanın en iyi TUI oteli olarak Delphin Deluxe Resort Oteli seçildi. Çömertoğlu ailesini kutlarız. Doğu Akdeniz’in en iyi oteli de Gloria Verde Resort Oteli seçildi.
 

Yayın Tarihi : 18 Eylül 2012 Salı 23:24:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?