18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Yedi Yıldızlı Yalan

Haziran ayı içinde Antalya’da açılan iki tesis kendilerini 5++ ilan ettiler. Yani 7 yıldızlı olduklarını iddia ediyorlar. ‘7’ kriteri Türkiye’de yok, turizmci dostlara da sordum dünyada da öyle bir şey yokmuş. Hani hep bilinen Dubai’deki yelken şeklindeki otel var ya o örnek gösteriliyor.

Dünyadaki standardı ‘5++’ olarak gösteriliyor. Bunun da anlamı, kalitemiz biraz daha fazla hizmetimiz biraz daha lüks, demekmiş. Son olarak Başbakan R.Tayyip Erdoğan tarafından açılan dünyadan da birçok ünlü kişilerin davet edildiği Fettah Tamince’nin yaptırdığı Belek’deki Rixos Premium gerçek lüks mü lüks olarak yapılmış, düzenlenmiş. Beldibi’ndeki Rizeli Cengiz İnşaat firmasınca yaptırılan Sungate Hotel’in düzenlemesi de oldukça lüks. Hatta kaçak da olsa bir liman yapılmış tesisin önüne. Bu kaçak limana biz gazeteciler “MARİNAKONDU” adını verdik.

Buna da ‘Dur arkadaş sen kimsin izinsiz mizinsiz nasıl yaparsın’ diyen olmamış. Olacağını da sanmıyorum artık çünkü Başbakan ile hemşeriler ne de olsa. “Marinakondu” için kimi turizmci, “Olması gerekir belki kaçak yada izinsiz ama ülkeye bu gibi tesisler döviz kazandırıyor” derken, kimisi de haklı olarak, “Devlet kaçak limana ses çıkarmkıyor ama, antalya sahillerinde 30 yıldan beri var olan tatil köylerinin önündeki turistlerin rahatça denize girebilmesi amacıyla yapılmış olan iskelelerin yıkılması için tebligat çıkarıyor. Bu çifte standartı anlamıyoruz” diyor.

Benim de üye olduğum Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) Başkanı Kerem Köfteoğlu’dan geçenlerde bir mail almıştım. Sayın Köfteoğlu, üşenmemiş araştırmış ve dünyada 7 yıldızlı bir kavrama rastlamamış. Dubai’de ortaya atılan bu kavramı şimdi biz kullanmaya başlıyoruz. Ayrıca Turizm Bakanlığı yetkilileri de kendine ‘7 yıldız’ diyen tesislere ceza yazmaya hazırlanıyormuş. Yani turizmde ‘yıldızlı yalana’ dur denilecek gibi...

TESİSLER YENİLENMELİ

1984’den sonra başlayan turizm atağı ile yapılan ve o dönem için lüks sayılan yüzlerce tesis, bugün artık kabul edilebilir kriterler içinde sayılmıyor. Yeni anlayışa göre odalar daha geniş, yataklar daha büyük, odalarda çalışma masası, internet vs gibi hizmetlerin sunulması gerekiyor. O nedenle önümüzdeki bir kaç yıl içinde binlerce tesis ister istemez yenileşmeye gitmesi gerekiyor. Tüm tesisler birer şantiye haline girecekler. Antalya bölgesinde inşaat mevsimi olabildiğince uzun olduğundan sezon kaçırmadan bile iyileştirme tadilatları gerçekleşebiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı alacağı kararla bu tür iyileştirme yapımını zorunlu hale getirerek hız vermeli. Gerekirse eski tesislerden birer yıldızları iptal edilmeli.

Yayın Tarihi : 15 Haziran 2005 Çarşamba 01:51:38
Güncelleme :15 Haziran 2005 Çarşamba 13:40:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?