14
Haziran
2024
Cuma
ANASAYFA

Bana gelen kitaplar (1)

Son birkaç ay içinde bana imzalanıp gönderilen kitaplardan kısaca söz etmek gerekirse, hemen hepsi de Köy Enstitüsü veya Öğretmen okulu çıkışlı yazarların, genellikle ATATÜRK, TÜRKİYE ve EĞİTİM Üzerine yazdıkları kitaplar.

Tanıtmak istediğim ilk kitap daha önce de, bu sütunlarda uzunca tanıtmış olduğum, değerli Edebiyat Öğretmenim Özbek İncebayraktar’ın “ŞİİRİMİZDE ATATÜRK” (Atatürk Şiirleri Seçkisi) kitabı. O tanıtım yazımda da, böylesi bir emek ürününün bir yayınevi tarafından değerlendirilmeyişini eleştirmiştim. Fakat şimdi Koza Yayınları bu güzel eseri, kaliteli kâğıda çok güzel bir baskıyla basarak edebiyatımıza kazandırmış.

Seçkiye 124 şairden 272 şiir alınmış olup, bunlardan 30 tanesi Özbek İncebayraktar’ın kendisine ait Atatürk şiirleridir. Ve 480 sayfalık seçkinin önsözünü, yazarın öğrencisi olan, ünlü yazar Hidayet Karakuş yazmış. Seçkide şiirler yazarların doğum yılı sırasına göre yer alırken, yazarlarla ilgili kısa bilgiler de kitabın sonuna alınmış.

BEN MUSTAFA KEMAL’İM

Ben Mustafa kemal’im
Her On Kasımda andığınız
Sevdiğiniz, övdüğünüz, inandığınız.

……………………………

Bütün bunları atın bir yana
Çalışmalarınızı anlatın bana
Hala sen-ben kavgasındasınız.
(Özbek İncebayraktar)

Tanıtmak istediğim ikinci kitap da yine öğretmenim Özbek İncebayraktar’ın “TÜRKİYEM GÜZEL YURDUM” adlı Türkiye şiirleri seçkisidir. Yine Koza Yayınlarının basım ve dağıtımını üstlendiği bu kitap da 576 sayfa olup, kitapta 156 Şairden 297 şiir bulunmaktadır. Bu şiirlerden 14 tanesi yazarın kendisine ait olup, şiirler yine yazarların doğum yılına göre sıralanmış ve kitabın sonunda yazarlarla ilgili kısa bilgi verilmiştir.

TÜRKİYEM

İlmik ilmik, renk renk halı dokunur,
Ispartalım saçına gül sokunur.
Sana aşkım gözlerimden okunur,
Sevdan ile sarhoş oldum Türkiyem,
Aklım aldın bir hoş oldum Türkiyem.
(Özbek İncebayraktar)

Kitaplar

Şimdi de sırada Niyazi Altunya’nın iki kitabı var. Bilindiği gibi Niyazi Altunya eğitimci. Eğitim alanında yazılmış yirmiden fazla kitabı var. Halen de Ankara Üniversitesinde Öğretim görevlisi olarak eğitim bilimlerine katkı sağlamaya devam ediyor. Önce onun “KÖY ENSTİTÜSÜ SİSTEMİ” adlı kitabını tanıtmak istiyorum.

246 sayfalık kitabın üçüncü baskısı Mayıs 2010’da Cumhuriyet Kitapları tarafından gerçekleştirilmiş. Kitap, öğretmenimiz Özbek İncebayraktar’ın Köy Enstitüleri şiiri ile başlıyor. Ve bu kitap: Köy Öğretmen Okullarından, Eğitmen Kurslarına ve Köy Enstitülerine dek geçen süreçle birlikte, Köy Enstitülerini oldukça ayrıntılı ve doyurucu biçimde anlatıyor.

Niyazi Altunya’nın tanıtacağım ikinci kitabı ise, “MİLLİ EĞİTİMDE MUSTAFA NECATİ DÖNEMİ.” Başarı yayımcılık tarafından basılan kitap, büyük boy 368 sayfa. Kâğıt ve baskı güzel.

Kitap Mustafa Necati’nin kısa süren hazin yaşam öyküsüyle başlıyor. Cumhuriyetin ilk yıllarındaki eğitim alanındaki çabaları ve Mustafa Necati’nin rolü anlatılıyor. Ayrıca bu kitap, araştırmacılar için de tam bir belgesel niteliğinde. Mustafa Necati basit bir apandisit ameliyatından 35 yaşında öldüğü zaman, üç yıl on bir günlük Milli Eğitim Bakanıydı, ama yaptığı çalışmalarla Türk eğitim tarihine damgasını vurdu.

Yazar önsözünde “O, hem muallimler birliği genel başkanı, hem de Milli Eğitim Bakanı olarak öğretmenlerin gönlünde taht kurmuş bir büyük devrimci ve örgütçüdür. Onun kısa ömrüne sığdırdığı hizmetler saymakla bitmez” diyor.

Tanıtmak istediğim bir başka kitap da, yine Gönen mezunu arkadaşımız Hüseyin Altunya’nın, “TÜRK ÇOCUK EDEBİYETI KAYNAKÇASI” adlı kitabı. Kitap Ankara Üniversitesi (ÇOGEM) tarafından Nisan 2012’de yayınlanmış. 214 sayfa.

Dokuz bölüm halindeki kitapta çocuk edebiyatına ait yapıtlar niteliklerine göre sınıflandırılmış. Çocuk edebiyatı alanında çok güzel bir kaynak kitap. Sevgili Hüseyin’i, kanser gibi büyük bir bela ile uğraşırken, böylesi güzel bir eseri ortaya koymasından dolayı kutluyorum.

Yine bir Gönen mezunu ve 16-22. dönem Denizli Milletvekili olan arkadaşım Mustafa Gazalcı da, daha ziyade eğitim üzerine yazıyor. Eğitim Işığı, Çağdaş Eğitim Yolunda, Aydınlanma Sürecinde Sekiz Yıllık Eğitim, Eğitime Dinci Çember ve Kadrolaşma Kıskacında Eğitim adlı kitaplarından sonra bu yıl da “ÖĞRETMENİN GÜNLÜĞÜNDEN” adlı kitabını yayınladı.

Bilgi Yayınevi tarafından yayınlanan kitap, Adnan Binyazar’ın önsözüyle başlayıp, Türkan Saylan ve bir öğrencisinin Gazalcı’ya yazdığı mektuplarla sona eriyor. 13 bölümden oluşan kitap: yazarın yaşam öyküsü veya anıları olduğu kadar, bir dönemin belgeseli veya son elli yılın eğitim tarihi gibi.
 

Yayın Tarihi : 3 Aralık 2012 Pazartesi 10:51:56
Güncelleme :7 Aralık 2012 Cuma 10:07:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?