18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Kemal Hüseyinov ile eski Baku

Kemal Hüseyinov Emekli Albaymış. Aynı zamanda da matematik profesörüymüş. “Türkiye’ye gelsem iş bulabilir miyim?” diyordu.

Kendisinden önce görüştüğüm Azerilerden, Azerbaycan’da gelirler ve geçim durumu hakkında epeyce bilgi edinmiş ve askerlerle polislerin maaşlarının diğerlerine göre çok yüksek olduğunu öğrenmiştim.

Parktan Eski Baku tarafı ve Hilton oteli

Onun için kendisine “Albay emeklisi olduğunuza göre, sizin burada geçim sıkıntınız yoktur sanırım” dedim. Bunu kabul etti. Fakat “Benim çalışmak istemem maddi sıkıntıdan ziyade, boş oturmaktan sıkıldığım için. Ayrıca Türkiye’yi tanımak ve alanımda faydalı olmak istiyorum” dedi.

Tarihi bir bina

Sahil boyunca ilerlerken sohbete devam ediyorduk. Degol'ün 1944 de kaldığı binadan başlayarak, Kız kalesini ve çevresini gezdirdi. Binalar büyük, görkemli, güzel ve tarihi yapılardı. Önünde park ve deniz manzarası da şahaneydi. Fakat parkta ve sokaklarda çok az insan görünüyordu.

Kız Kulesi

Buradaki güzel ve görkemli yapılardan birisi de Kız Kulesiydi. Kulenin ne zaman ve ne amaçla yapıldığı tam olarak bilinemediğinden, kuleyle ilgili pek çok hikâye ve efsane üretilmiş.

Bir gençle bir prensesin aşk hikâyelerinden tutun da deniz fenerine ve savunma amaçlı kale olmasına dek görüşler ileri sürülmüş. 27 Metre yüksekliğindeki kulenin bir gözlemevi, gözetleme kulesi olduğunu ileri sürenlerle, Zerdüştlük dininde ölülerin yırtıcı kuşlara bırakıldığı Dakhme (sessizlik kulesi) olduğunu ileri sürenler de az değilmiş.

Fakat en yaygın görüş Zerdüşt tapınağı (atesgede) olduğu ve bir zamanlar deniz feneri olarak kullanıldığı yönündeki görüşlermiş.

Kız kulesiyle ilgili efsaneler, hikayeler yazıladursun onun şu andaki işlevi sanatçılara ilham vermesi, kule üzerine opera, bale ve şiirler yazılması, aşıkların yazdıkları mektupları kalenin tepesinden aşağıya atması ve tüm bu özellikleri yüzünden çok değerli bir turizm hazinesi olmasıdır diye düşünüyorum.

Parkın sonlarına doğru liman

Kemal Hüseyinov ile Hazar’ı solumuza alarak devam eden yürüyüşümüzde, sağımızda Bakû’nün en güzel yapıları da, bir birini izliyordu. Kız Kulesinden biraz ilerde bu kez sağımızda Bakû’nün sembol yapılarından birisinin daha tam karşısındaydık. Bu yapı bende, açılmış üç yapraklı bir lale izlenimi uyandırdı.

Bakû’nün sembol yapılarından üç yaprak biçimli yapı.

Bu ilginç yapının çevresindeki binalar da yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi çok güzel, tarihi ve turistik değeri yüksek binalardı. Park ve sahil bölgesinde bir süre daha dolaştıktan sonra içeri yönelerek Bakû kalesine geldik.
 

Yayın Tarihi : 29 Şubat 2012 Çarşamba 00:05:09
Güncelleme :29 Şubat 2012 Çarşamba 00:11:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yasar ertas IP: 94.135.148.xxx Tarih : 2.03.2012 14:19:50

resimlere bakiyorum iste bu diyorum birde bakipta göremedigim  insanciklari ariyorum bu görünüslerde ve insanlarin azligi avrupayi andiriyor bizdede ister kizin ister kizmayin bu genis alanlari görmek cok nadir  buna benzer alanlarda insanlardan seyyar saticilardan cok bir sey göremezsin  yanlis planlanma yanlis ikametgahlasma koskoca türkiyede sankilim yer yok sahsi menfatler v.s ler yüzünden afedersiniz ama beygir boku gibi toplanmisiz bir yerdeyiz sonrada heb birlikte bu cokluktan aglanir bir rahat yüzü göremeyiz neden böyleyiz neden bu hatalara devam etmekteyiz bir kasabada bir mahalleye daha gecen sene tapu kadostra geldi  yeni plan yapildi ne yol yola benzedi  ne kaldirim birakildi  iki kiside arabayi park etti yol kapandi iki kiside araba alacakmis simdiden orasi benim burasi benim park yeri kavgasi basladi  Belediye gidip olmadi diyelim dedik kendimiz mühendis kadosrocu olalim dedik amanin yemedigimiz firca kalmadi orasi tali yol ana yol degil yasalar böyle yerlere karismiyor dediler bu arsaya ev yaptirmak istedigimde ne olacak dedim simdi onun sirasi degil o zaman gelde seni anandan dogduguna o zaman pisman etmessek  gör dercesine disari sali saliverdiler