3
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

40 bin tarihi eser sergilenemiyor

Adana'da Arkeoloji Müzesi deposundaki 40 bin eserin yer olmadığı gerekçesiyle sergilenemediği bildirildi.

Adana Arkeoloji Müzesi Müdürü Kazım Tosun, yaptığı açıklamada, Adana Arkeoloji Müzesi kurulmadan önce tarihi eserlerin ilk kez 1924 yılında Taşköprü civarındaki tarihi Caferpaşa Medresesi binasında sergilendiğini belirtti.

1950 yılında 19. yüzyıla ait bir Rum kilisesinde bugün Etnografya Müzesi olarak faaliyet gösteren binanın müze yapıldığını kaydeden Tosun, daha sonra Adana ve çevre illerden gelenlerle birlikte zenginleşen eserlerin sergilenmesi amacıyla 5 Ocak 1972 tarihinde Adana Arkeoloji Müzesi'nin kurularak hizmete açıldığını hatırlattı.

Adana'nın 4 bin yıllık geçmişiyle çok büyük bir tarihi zenginliğe sahip olduğunu bu nedenle müzede teşhir edilen eserlerin paleotik, neolitik, kalkolitik, bronz, proto-Hitit, Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirlerine ait 43 bin 500 eserin yer aldığını belirten Tosun, "Bunların yanı sıra az sayıda da olsa Asur, Babil Frig, Fenike, Pers, Urartu, Kommagene, Arami eserleri bulunmaktadır. Müzede mermer ve kireç taşından heykeller, kabartma mezar taşları yer almaktadır. Bunlardan en önemlisi
'Arabalı Tanrı Tarhunda' heykeli ve Afrodit heykelidir" dedi.

Adana'nın tanıtımı için müzelerin çok önemli olduğunu ancak 17 bin sikke ve 26 bin 500 heykel, mezar taşı ve diğer tarihi eserlerden sadece 3 bin 500'ünü müzede sergileyebildiklerine dikkat çeken Tosun şunları söyledi:
"Adana tarih açısından çok zengin bir il. Ancak bunu yeteri kadar turistlere aktaramıyoruz. Çünkü yer olmadığı için bütün tarihi eserleri teşhir edemiyoruz. 40 bin tarihi eser depolarda bekletilmek zorunda kalıyor. Arkeoloji müzesi mutlaka değiştirilmeli ve bütün tarihi eserler teşhir edilmelidir. Çoğu tarihi eserde bahçede teşhir ediliyor. Bir ilin ya da ülkenin geçmişinin anlatılması ya da tanıtılması için en iyi yol müzelerden geçiyor."

Kazım Tosun, Adana'nın; ayakta kalan tarihin en eski köprüsü Taşköprü, Tepebağ, Şar, Anavarza, Misis, Kastabala ve daha birçok tarihi yerlerle birlikte adeta açık hava müzesi gibi olduğunu ancak müzede bulanan eserleri yer olmadığı için sergileyemediklerini sözlerine ekledi.

 

iha
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2008 Cuma 11:18:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?