30
Nisan
2024
Salı
KÜLTÜR/SANAT

Kültür varlıklarına karşılıksız kredi

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Tescilli Kültür Varlıkları'nın yok olmasının önüne geçmek için karşılıksız kredi verdiği bildirildi. Bu kapsamda proje hazırlayana 50 bin YTL, restorasyona başlamak içinse Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 200 bin YTL kredi verildiği belirtildi. 

Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı, "Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik" çerçevesinde Türkiye genelinde yok olmaya yüz tutmuş tarihi değerlerin harabe olmaktan kurtarılması için "Tescilli Kültür Varlıkları"nın restorasyonuna karşılıksız kredi veriyor. 

Bakanlık bu kapsamda proje başvuruları için 50 bin YTL, restorasyon başvuruları için 200 bin YTL kredi verecek. Kredi almak için proje sunmak ya da restorasyon yapmak isteyen kişilerin bulundukları illerin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne başvurmaları gerekiyor.
Proje ya da restorasyon için başvuranların, taşınmaza ilişkin tescil kararının, projenin kapsamına, işin bitirme süresine ve tahmini bedeline ilişkin raporu, yapının içini, dışını ve çevresini gösteren net çekilmiş 9x13 ebat fotoğrafı, çaplı tasarruf vesikası veya tapu örneğini, fotoğraflı nüfus cüzdanı örneğini ve kanuni tebligat adresini getirmesi gerekiyor. 

Başvuruları alan Kültür ve Turizm Müdürlükleri, projenin ya da restorasyon dosyalarının varsa eksikliklerini ve talep konusu dosyaların ilin kültürel değerlerine katkısı inceledikten sonra bakanlığa sunacak ve dosyalar bakanlıkta oluşturulan komisyon tarafından incelendikten sonra onay verilecek. 

Başvuralar bakanlık tarafından onaylandıktan sonra aynı yıl içinde proje ve restorasyon çalışmaları için bütçe ödeneklerinin yüzde 10'nunu geçmeyecek şekilde ödeme yapılacak. Geriye kalan ödemeler ise yapılacak işin takip edilerek işe göre verileceği işin aksaması ya da projenin veya restorasyonun dışına çıkılması durumunda verilen para, 30 gün işgünü içerisinde faiziyle birlikte geri alınacak.
Adana'da bu kapsamda Tepebağ Mahallesi'nde bulunan ve çürümeye terk edilen çok sayıda tarihi evlerin kurtulacağı bildirildi. Adana'da tescilli kültür varlıklarının bu yönetmelikten yararlanarak restore edilmesi için bugüne kadar 5 başvuru yapıldığı belirtildi.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün yönetmelik kapsamında Adana'da bulunan 221 tescilli kültür varlığının tinerci mekanı olmaktan kurtarılarak kent kültürüne kazandırılacağı kaydedildi.
İHA
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2007 Cuma 14:24:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
eren ocekop IP: 88.254.235.xxx Tarih : 26.05.2007 02:25:58
Çok şükür olumlu bir gelişme umarım halkımızda bu gelişmeye olumlu karşılık verir Adana yı ve geçmişini düşünür evlerin sahipleri varsa verir kurtulur o binalar ! Adana için Geçmişimiz tarihimiz Kültürümüz için gerekli oralar