21
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

IFAP Akdeniz Komitesi toplantısı

Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP) Akdeniz Komitesi toplantısı Antalya'da başladı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) ev sahipliğini yaptığı IFAP Akdeniz Komitesi toplantısı Antalya Dedeman Otel'de başladı. Toplantı Avrupa ve Akdenizli çiftçileri bir araya getirdi. Toplantının açılış konuşmasını yapan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, daha önce yapılan IFAP Akdeniz Komitesi toplantısında önerilen 'Akdeniz Markası' konusunu önemsediklerini belirtti. Bayraktar, "Bu marka ile tarım ürünlerimize bölge dışı yeni pazarlar kazanılması görüşünün önemsendiğini belirtmek isterim. Bu amaçla Akdeniz'in 2 kıyısı arasındaki dengenin yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir" dedi.
Akdeniz Bölgesi ürünlerinin tarımsal destekler konusunda diğer bölgelere göre haksızlığa uğradığını öne süren Bayraktar, Akdeniz Bölgesi çiftçilerinin bu konuda birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi. Bayraktar, AB uyum süreci içerisinde Türk tarımını değerlendirerek, "Önümüzdeki dönemde Türk tarımının AB'ye uyumu en önemli sorunumuz olacaktır. Çünkü AB'de tarım, mevzuat açısından çok geniş kapsamlı bir dosyadır. Bu durumda müktesebat uyumu için çok kapsamlı çalışmalar ve müktesebatın uygulanması gerekmektedir. Bunlar kadar önemli bir konu da üyelik halinde her iki tarafın bu yeni durumdan zarar görmemesi için yapısal uyum içinde çaba harcamasıdır. Mevcut durumda AB tarımı ile Türk tarımı arasında önemli farklılıklar bulunmaktadır. Üyelik gerçekleşinceye kadar bu farklılıkların azaltılmasına ihtiyaç vardır" diye konuştu.
IFAP Başkanı Jack Wilkirson da dünya tarımını değerlendirdi. Wilkirson, "Tarımın değeri tüm dünyada azalıyor. Üreticiler olarak her gün 6,5 milyar insanı doyuruyoruz. Tarım üreticileri olarak bizlerin bir dağılımdan yaşayacağı sorundan hükümetler sorumludur. Üreticilerin talepleri her geçen gün artıyor. Değişen bu talepler üreticiler tarafından çok güzel yerine getiriliyor" şeklinde konuştu.
Toplantının önemine değinen Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, "Antalya iki altın külçeyi elinde bulunduruyor. Bunlardan biri turizm, diğeri tarımdır. Antalya her iki alanın da değerini bilen bir kenttir. Tarıma zafiyet getirecek, değerini kaybettirecek bir tartışmaya girmeyiz. Türkiye'de yaş sebze-meyvenin yüzde 13'ü, narenciyenin ise yüzde 50'si Antalya'da üretiliyor. Ayrıca tarımın Antalya sanayisinde daha fazla kullanılması için organize sanayi bölgesini kuruyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından Antalya Valisi Alaaddin Yüksel; IFAP Başkanı Jack Wilkirson ve TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar'a plaket verdi. Vali Yüksel ayrıca IFAP Başkanı Wilkirson'un eşi Julie Wilkirson'a Akdeniz yemeklerinin tarifini içeren bir kitap hediye etti.
..
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2005 Pazartesi 17:17:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?