21
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Kürşat Tüzmen Antalya'da

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Altınova Sanayici ve İş Adamları Derneği (ALTINSİAD) tarafından düzenlenen toplantıya katılmak üzere Antalya'ya geldi.

Riva Diva Otel'de gerçekleştirilen toplantıda Bakan Tüzmen'e Dernek Başkanı Hüseyin Acaroğlu ve yönetim kurulu üyeleri eşlik etti. Toplantıda derneğe üye iş adamlarına seslenen Bakan Tüzmen, Türkiye'de dış ticaretin artmasıyla birlikte kişi başına düşen milli gelirin de arttığını vurguladı. Türk Lirası'nın çok aşırı değerli olduğunu ifade eden Bakan Tüzmen, "Türkiye'nin ithalatının ihracatından çok daha fazla olmasının nedeni çok aşırı değerli bir Türk Lirası'nın olmasıdır.

Bu doğrudur. Ama çok aşarı değerli Türk Lirası olduğu zaman dışardan gelen mal çok ucuza gelmiş oluyor. Çin, Hindistan gibi ülkeler para biriminin değerini düşük tutarak dış pazarda, pazarın daha fazla açılması stratejisini izliyor. Siz paranızı çok fazla değerlendirdiğiniz zaman başka ülkelerin işçisini sübvansiye etmiş oluyorsunuz, başka ülkelerdeki fabrikaları desteklemiş oluyorsunuz. Olay budur. Ben bunu anlatmaya çalıştım ama anlatamadım. Yalnız kaldım ama hep bildiğim doğruları söyledim" dedi.

Türkiye'nin ilk defa cari işlemler fazlası gerektiği bir dönemi ıskaladığını belirten Tüzmen, "Benim sıkıntım burada. Tabi ki dış ticaret açığımız olacaktır, ama biz yanı başımızdaki Irak bahanesini iyi kullanıp Türk Lirası'nı 1.700'lerden 1.600'lere hareket ettiği sırada dalgalı kur işlemleri iyi değerlendirebilseydik bizim 2005 rakamlarıyla ihracatımız 75 milyar dolar, ithalatımız 80 milyar dolar olacaktı. 5 milyar dolar dış ticaret açığı verecektik. Bugünkü gibi 43 milyar dolar olmayacaktı. Ama bu fırsatı ıskaladık, geçti" şeklinde konuştu.
Bakan Tüzmen rezervlerin yüksek tutulması gerektiğini vurgu yaparak konuşmasına şöyle devam etti: "Çin'in yaklaşık 400 milyar doları aşkın ihracatının içerisinde 600 milyar doların üzerinde rezerv tuttuğunu görürsünüz. Hindistan da aynı şekilde. İhracata dayalı kalkınma modelini benimseyen ülkeler, yüksek rezerv tutarlar.

Merkez Bankası rezerviniz ne kadar yüksekse o kadar kendi para biriminizi düşük tutma imkanınız olur. Hindistan, Çin, Güney Amerika'daki ülkeler boşuna mı rezervini yüksek tutuyorlar? Şuanda ihracata dayalı kalkınma modeli benimseyen ülkeler neden rezervlerini yüksek tutuyorlar? Ben bunu defalarca söyledim. Eğer hükümet ihracata dayalı kalkınma modeli benimsemişse bütün her kurum ve kuruluş bu politikanın gereği neyse onu yapacak. Biz ülke olarak ihracata dayalı kalkınma modelini gereğini tam yerine getiremedik. İhracat arttı. Son 3 senede Türkiye'nin ihracatı altın çağını yaşadı. Biz 2003 yılında 2002'ye göre yüzde 33 ihracat artışı sağladık, 2004 yılında 2003'e göre yüzde 30, 2004 yılında isi yüzde 10 artış sağladık. Bundan sonra istihdam maliyetini aşağı doğru çekmemiz gerekiyor"

Bir ülkenin kalkınması için 5 T'ye ihtiyaç duyulduğunu belirten Tüzmen, bu "T'lerin Antalya'da çok olduğu belirterek, "Bunlar turizm, ticaret, taşımacılık, tarım, teknolojidir. Burada ticarette 3 yılda dış ticaretimizi ikiye katladık ve 190 milyar dolara ulaştık. Ben bu rakamı 18 milyar dolarlardan aldım. O zamanlar bu rakamı 30 milyar dolara çıkaracağım dediğimde kimse bana inanmıyordu. Şimdi bu rakamlara ulaştık. 2023'te de cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız gün 500 milyar doları arkada bırakacağız. Ona adım adım yaklaşacağız. Turizmde 18 milyar dolarlık bir gelir var. Turizmde dünya 8.'siyiz şu anda. Bu güzel doğayı bozmayın. Türkiye kıyıları dalış turizmi için çok uygundur. Buraları 10'ar kilometreler halinde dalgıçlara emanet ettiğimizde çok güzel sonuçlar alabiliriz. Turizmde sadece İstanbul akıllı bir şekilde işletilirse 50 milyar dolar kazanır. Ama Türkiye'den şu an 20 milyar dolar elde ediyoruz.

Hizmette kalite esasını benimsenmesi gerektiğine vurgu yapan Tüzmen, "Bizim sattığımız ürünler kalitelidir, yurt dışında yaptığımız inşaat kalitelidir. Kendimize bunu inandırmamız lazım" dedi.
Turizmcilere uyarılarda bulunan Tüzmen, "Mart ayının 18'indeyiz turizmciler burada oturuyor. Bir tane doğru dürüst reklam görmüyorum. Ben bütün dünyayı dolaşıyorum, dünyada yayınlanan televizyonlara bakıyorum, Türkiye'yi tanıtan bir tane reklam filmi yok. Oturduğunuz yerden size turist gelmesini beklerseniz daha çok beklersiniz. Kendinizi doğru tanıtamadığınızda, imajınızı doğu anlatamadığınızda yatağınızı nasıl satacağız? Kundu'da oturursunuz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından ALTINSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Acarlıoğlu, Bakan Tüzmen'e teşekkür plaketi verdi.

.
Yayın Tarihi : 19 Mart 2006 Pazar 18:34:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?