22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Rekortmenlerin onur gecesi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Geleneksel Vergi Ödülleri sahiplerini buldu. 2004 yılı gelir vergisi matrahına göre İzzettin Münir Uzun, Nedim Saraçoğlu, İbrahim Şencan 1. oldu. 2004 yılı Kurumlar Vergisi matrahına göre Antalya Havalimanı Uluslararası Terminal İşletme A.Ş., Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. Antalya Müessesi, Güneş Ekspres Havacılık A.Ş. birinci oldu.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Antalya Talya Otel'de gerçekleştirilen 2005 Geleneksel Ödülleri törenle sahiplerini buldu. Ödül törenine 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ATSO Başkanı Kemal Özgen ile çok sayıda iş adamı katıldı. Tören öncesi konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iş adamlarına seslenerek, ''Vergi bizde, sevdiğine bir çiçek sunuyor gibi değil de, sevmediğin birine, bir saksı kaktüs uzatıyor gibi ödeniyor. Öyle bir vergi sistemimiz var ki, hiç kimseyi memnun etmiyor" dedi. Türkiye'de iyi bir vergi sisteminin uygulanmadığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Vergi İdaresi memnun değil, çünkü vergi toplanamıyor. Mükellef memnun değil, çünkü mevzuata uygun vergi vermeye kalkarsa, batıyor. Daha da fenası bu durum, yıllardır böyle sürüp gitmeye devam ediyor ama nedense hiçbir hükümet bu yönde bir vergi reformuna girişmiyor. Kısacası vergide reform yapmayı taahhüt etmiş olanların, ne yapmaları gerektiği bellidir. Tüm vergi kanunları yeniden yazılmalı ve vergi süreçleri, mükellef lehine kısaltılmalıdır" diye konuştu. Hükümet tarafından indirilen Kurumlar Vergisi'nin sevindirici bir gelişme olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Kurumlar vergisinin yüzde 30'dan yüzde 20'ye düşürülmesi büyük memnuniyet vericidir. Bu devrim niteliğindeki düzenleme, Türkiye'de büyümeyi sağlayan, üretim ve ihracat yapan özel sektörümüz için çok büyük bir önem taşımaktadır. Eminim ki bu karar, etkisini en kısa zamanda hem kayıt dışıyla mücadelede hem de üretim ve istihdamın artırılmasında gösterecektir" şeklinde konuştu.
Başta kamu yönetimi reformu olmak üzere gerekli tüm reformların en kısa sürede yapılması gerektiğini vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yapılan kamu harcamalarına dikkat çekerek, "Sadece son 10 yılda kamu harcamalarının 110 katına çıkmıştır. Kamu harcamalarının milli gelirden daha hızlı arttığı hiçbir ekonominin ayakta kalabilmesi mümkün değildir. Biz özel sektör olarak, devletin içinde bulunduğu zor durumu biliyor ve devletten bizi, ayaklarımızdaki prangalardan kurtarması dışında hiçbir şey istemiyoruz. Tek arzumuz, makroekonomik dengelerin oturması, kalıcı ve sürdürülebilir bir büyümenin sağlanmasıdır. Bunun için de kamu harcamalarında tasarrufa gidilmesini, harcamaların enflasyon oranında daha fazla artırılmamasını istiyoruz" açıklamasını yaptı.

"İLERLEME, DIŞ TİCARET DENGESİNİN FAZLA VERMESİYLE SAĞLANIR"
Türkiye'nin 2001 yılında girdiği ekonomik krizden 'İstikrar Programı' sayesinde kurtulmaya çalıştığını anlatan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise, "2001'de uygulamaya konulan istikrar programı 2002'de sonuçlarını vermiştir. Türkiye'deki yüzde 70 düzeyindeki enflasyon yüzde 30'a düşmüştür. Yani yüzde 40'lık bir düşüş yaşanmıştır. Bu yüzde 40'lık düşüş seçim öncesi çalışmalarla sağlanmıştır. Bu yüzde 30'luk enflasyon oranı günümüzde yüzde 10'lara çekilebilmiştir. Fakat 5 yıldır uygulanan bu program yeni sorunları beraberinde getirdi. Günümüzde izlenen politikalar kur politikasından esinlenmektedir. Bu kur politikası ihracatı güçlendirmekte ithalatı da teşvik etmektedir. Fakat hükümetin bu konuda hiçbir çalışması yok. Türkiye'nin bir 5 yıl daha bu gidişata tahammülü yoktur" dedi.
"Bir ülkenin ilerlemesi, dış ticaret dengesinin fazla vermesiyle sağlanır. Eğer bir ülke dış ticaret dengesi açık veriyorsa o ülkenin ilerlemesi mümkün değildir" diyen CHP Genel Başkanı Baykal, "Türkiye'de 2002'de 1.5 milyar dolar cari açık vardı, bugün 23 milyar dolar cari açık var. Bunun 1-2 yıl daha sürdürülmesi mümkün değil. Türkiye'de maalesef ithalatla büyüyoruz. İhracatımız artık daha çok ithalat yapmamızı gerektiriyor. Bu da Türkiye'nin borçlanarak büyüdüğünü gösterir" diye konuştu. Türkiye'deki işsizlik sorununa değinen Baykal, Türkiye'de çok ciddi bir işsizlik sorununun yaşandığını vurguladı. Baykal, "Bugün Türkiye'de 20 milyon insan yoksulluk sınırının altında, yaklaşık 1 milyon ise açlık sınırında yaşıyor" şeklinde konuştu. Türkiye'de son dönemdeki bütçe rakamlarına değinen Baykal, "16 katrilyonluk cari harcama artışı var. O ölçüde vergi artışı oldu. Bu aslında ekonomik büyümenin artışı değildir. Bu vergiler aslında ek vergi toplanarak elde edilmiştir" açıklamasını yaptı. Bir an önce kredi kartı sorunlarının çözülmesi gerektiğini ifade eden Baykal, kredi kartı faizlerinin yüzde 100'ün üzerinde olduğunu belirterek, hükümet tarafından getirilen tasarıda birikmiş kredi kartı borçlarının ödenmesine kolaylık sağlanmadığını vurguladı.
Konuşmasına iş adamlarına bir müjdeyle başlayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, vergi rekortmenlerine yeşil pasaport verileceğini söyledi. Türkiye'nin en önemli sorununun ekonomik büyüme yani Türk insanının refahının artırılması olduğunu belirten Bakan Unakıtan, Türkiye'de ilk defa gayri safi milli hasılanın 5 bin dolara çıktığını vurguladı. Unakıtan, "Türkiye'de üretim şart. Üretim için yatırım şart. Yatırım için yatırım şartlarının geliştirilmesi şart" dedi. Türkiye'de bundan önce faiz oranlarının çok yüksek olduğuna değinen Unakıtan, "Enflasyon bu kadar yüksek olmasının en büyük nedeni kamu kesiminin borçlanma gereğidir. Kamu çok kötü yönetildi. Bu bütçe açıklarından kaynaklandı. Bütçeyi iyi idare edemeyen, devleti de iyi idare edemez" diye konuştu. Türkiye'ye yabancı sermayenin gelmesi gerektiğini savunan Bakan Unakıtan, "Türkiye'ye 3 yılda 1 milyon dolar geldi. 2004'te 2.5 milyar dolar geldi. Bu yıl sonunda 5 milyar dolar gelecek. Türkiye'ye güven gelirse yabancı da gelir" şeklinde konuştu.

"İŞSİZLİĞE ÇARE OLMAK İÇİN YATIRIM ŞART"
Türkiye'deki en büyük sorunun işsizlik olduğunu belirten Maliye Bakanı Unakıtan, "Türkiye hem büyüyecek hem işsizlik sorununu çözecek. İşsizliğe çare olmak için yatırım şart. Yatırımı, istihdamı özel sektör yapmalı. Biz o yüzden özel sektörün önünü açıyoruz. Bu vergi indirimini bu yüzden yaptık" ifadesini kullandı. Avrupa Birliği (AB) sürecine değinen Bakan Unakıtan, bu süreçte kayıt dışına yer olmadığını belirterek, iş adamlarından bu konuda anlayış beklediğini söyledi. Hükümet olarak dalgalı bir kur politikası izlediklerini hatırlatan Unakıtan, bu kurdan taviz vermeden politikalarına devam edeceklerini vurguladı.
Antalya'nın bir dünya kenti olduğunu belirten 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de konuşmasında, "Antalya bir dünya kenti haline gelmiştir. Antalya, Türkiye turizminin yüzde 40'ına hitap ediyor. Bir dünya kenti haline gelen Antalya'yı kirletmemek lazım. Antalya'da 85 tane 5 yıldızlı otel var. Eğersiz arıtma tesisi kurmazsanız her şeyi kirletirsiniz. Antalya Türkiye'nin en fazla göç alan ili. Buranın gecekondu şehri haline gelmesini engellememiz lazım" dedi. Türkiye'de siyasi iktidarların özellikle 1983'ten sonra halkın hür iradesiyle yönetime geldiğini ifade eden Demirel, "Halkın iradesiyle yönetime gelmiş iktidarların halkı hoşnut etmesi önemlidir. Fakat halkı hoşnut etmek zordur. Siyasi iktidarların en güçlü olduğu zaman kurulduğu zamandır. Bu güç zamanla zayıflar. Bunları başımdan geçtiği için biliyorum" diye konuştu. Makro-mikro dengelerin iyi sağlanması gerektiğini ifade eden Demirel, "Bugün enflasyon yüzde 7'lere inmesi iyidir. Türkiye'ye yatırımın gelmesi çok iyidir. Bunların devam etmesi önemlidir" şeklinde konuştu. Türkiye'nin AB sürecini ilişkin açıklama yapan Demirel, "Türkiye'nin bir numaralı sorunu güvendir. Bizi AB'ye almazlarsa bu dünyanın sonu dei ğildir. Bugün AB'ye üye 25 ülke bulunmaktadır. Bunlardan 19'u müzakere yaparak gelmiştir. AB'ye girmek için Türkiye'nin birliğini bozacak hiçbir taviz verilemez. Önemli olan Türkiye birliğidir. Geleceğe güvenle bakmamız lazım" açıklamasını yaptı.
Konuşmaların adından ödül törenine geçildi. Buna göre ödül alan mükellefler şunlar oldu:
"2004 Yılı Gelir Vergisi: Ticari Kazanç dalında Atila Yuva, Bilal Ateş, Mehmet Çetin Saraçoğlu. 2004 Yılı Gelir Vergisi: MSİ-GMSİ dalında İzzet Münir Uzun, Nedim Saraçoğlu, İbrahim Şencan. 2004 Yılı Kurumlar Vergisi: Antalya Havalimanı Uluslararası Terminal İşletmeleri A.Ş. Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. Antalya Müessesesi, Güneş Ekspress Havacılık A.Ş. 2004 Yılı Döviz Kazandırıcı Hizmetler: Ataç İnşaat ve Sanayi A.Ş., Akha Turizm ve Seyahat Acentesi A.Ş. Eti Elektrometalurji A.Ş. Hizmet Üretimi Döviz Geliri Dalında Konaklama Tesisleri: GTI Turizm ve İşletmecilik Ltd. Şti, FSP Turizm ve Yatırım A.Ş., Ataç Turizm A.Ş. Seyahat Acenteleri: Diana Turizm Otelcilik Tic. ve San. A.Ş., Alkan Grup Turizm İşletmeleri A.Ş., Kayı-Tur Turizm Seyahat San. ve Ticaret A.Ş. Özel Ödül: Ataç İnşaat ve Sanayi A.Ş. Adopen Plastik Sanayi A.Ş. Öger Travel ve Services Turizm Tic. A.Ş."
,,
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2005 Cumartesi 01:27:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?