22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Sebze tohumuna Ar-Ge

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vedat Mirmahmutoğlu, Türkiye'nin tohum yetiştiriciliği konusunda istenilen yere gelemediğini belirterek, "Son yıllarda tohumculuk sektörünün gelişmesiyle, tarımsal üretimde belirgin verim artışları olmuştur" dedi.

Uluslararası Nunhems Tohumculuk Şirketi tarafından, sebze tohumları ıslahı, araştırma-geliştirme ve üretiminin amaçlandığı "Sebze Tohumları Ar-Ge Merkezi" açıldı. Merkezi Hollanda'da bulunan ve 1988 yılından itibaren Türkiye'de faaliyet gösteren Nunhems Tohumculuk Şirketi'nin, Antalya'nın Serik ilçesine kurduğu "Sebze Tohumları Ar-Ge Merkezi" düzenlenen törenle açıldı.

Açılış törenine Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vedat Mirmahmutoğlu, Nunhems Tohumculuk Şirketi yöneticileri ve AK Parti Antalya milletvekilleri ile sektör çalışanları katıldı.

Konuşmasında Türkiye'nin tohum yetiştiriciliği konusunda istenilen yere gelemediğini vurgulayan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vedat Mirmahmutoğlu, son yıllarda tohumculuk sektörüne yönelik çalışmaların başladığına dikkat çekti.

Tohumluk ithalat ve ihracat rakamlarını veren Mirmahmutoğlu, "2004 yılı itibariyle hububat tohumu ithalatımız 800 ton olmuş ve karşılığı olarak 80 milyon dolar ödenmiştir. İhracatımız ise 16 bin ton olarak gerçekleştirilmiş ve karşılığında 35 milyon dolar gelir elde edilmiştir. Hibrit ve normal sebze tohumu ithalatımız 2 bin 34 ton ve karşılığı 52 milyon 300 bin dolar, ihracatımız 126 ton ve karşılığı 4 milyon 200 bin dolardır. Sebze tohumculuğu tamamen dışa bağımlı olduğumuz bir alandır. Türkiye için gerekli olan arzın ancak yüzde 10'u yurt içinde üretilmektedir" diye konuştu.

Mirmahmutoğlu, kamu-özel sektör işbirliği yaklaşımı içinde bu oranları 5 yıl içinde yüzde 30, 10 yıl içinde de yüzde 60-70'lere yükseltmek istediklerini kaydetti.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 2004 yılından itibaren hububatta, "Mahsul Fiyatına Sertifikalı Tohumluk" projesi uygulamasını başlattığına dikkat çeken Mirmahmutoğlu, "Bunun haksız rekabete yol açtığı düşünülse de sertifikalı tohumluk kullanımının avantajlarını üreticiye göstermek ve kullanımını yaygınlaştırmak bakımından yararlı olmuştur" dedi.

Nunhems Tohumculuk Limited Şirketi Genel Müdürü Süleyman Kenar da AR-GE Merkezi hakkında bilgiler verdi. Kayıt dışı tohum ticaretinin önüne geçmek için son 2 yıl içinde önemli adımların atıldığını dile getiren Kenar, "İhracat için kontrollü olarak üretilen mallarda 'europgrap' sertifikası isteniyor. Yerli pazarda da özellikle süpermarketler yine bu sertifikayı talep etmeye başladı. Tohum, tarımsal üretimin temelidir. Sağlıklı ürün elde etmek için ekilecek olan tohumun da sağlıklı olması gerekir. Antalya'daki mahkeme davalarına baktığımız zaman, önemli bir kısmının tarımla ilgili olduğunu görürüz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, Nunhems Tohumculuk Limited Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi Ko Remeijnze, Müsteşar Yardımcısı Vedat Mirmahmutoğlu'na plaket verdi. Daha sonra, açılışı yapılan "Sebze Tohumları Ar-Ge Merkezi" konuklar tarafından gezildi.

.
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2005 Cumartesi 18:19:55
Güncelleme :15 Ekim 2005 Cumartesi 18:23:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?