21
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Baykal erken seçimde ısrarlı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, 2006 yılını seçim yılı olarak gördüklerini belirterek, "Seçimlerin 5. yılda yapılmasında ısrar etmelerinin arkasındaki asıl neden, bu parlamentoya cumhurbaşkanlığı seçimini yaptırmaktır" dedi.

Baykal, bayramın 3. gününde CHP Antalya İl Başkanlığı tarafından düzenlenen baylaşma törenine katıldı.

Öğle saatlerinde parti binasına gelen Baykal'ı kalabalık bir grup karşıladı. Bayram sonrasının kendileri için yoğun geçeceğini ifade eden Baykal, ay sonunda yapılacak kurultayda CHP'nin tepeden tırnağa yeniden tazelenmiş ve güçlenmiş şekilde çıkacağını söyledi.

Türkiye'de önümüzdeki seçimleri tarihi bir seçim olarak değerlendiren Baykal, "Önümüzdeki ilk seçim Türkiye'nin geleceğinin şekilleneceği bir seçim olacak. Türkiye'nin bir 5 yıl daha bugünkü demokratik anlayışı, zihniyeti taşıması olağanüstü güç gözüküyor. Aynı kadroya bir 5 yıl daha fırsat vermek Türkiye'yi çok büyük sıkıntıya sokar. Asıl amacımız Türkiye'yi kurtarma çalışmasıdır" diye konuştu.

Türkiye'deki insanların ezici bir çoğunluğunun Mustafa Kemal'i sevdiğini ve ülkenin çağdaş bir toplum olarak gelişmesini içine sindirdiğini belirten Baykal, şunları söyledi:

"Bu konuda tereddüt eden marjinal bir grup vardır. Bu marjinal grup Türkiye'nin kaderini belirleyecek konumdadır. Kadrolaşmada her türlü olumsuzluğu gerçekleştiriyorlar. Bunlar Türkiye'nin en kritik yerlerine gelebiliyorlar. Asıl azınlık onlardır. Dışardan Türkiye'yi karıştırmak isteyenler, 'İndirin Atatürk'ün fotoğraflarını' diyorlar. İçten de iktidara gelen birileri cumhuriyetin temellerini nasıl kemiririz, nasıl etkisiz hale getiririz diye bunun çabasına giriyor."

Erken seçim tartışmalarına da değinen Baykal, 2006 yılını Türkiye'de seçim yılı olarak gördüklerini söyledi. 4 yılın seçim için normal bir süre olduğunu savunan Baykal, "Şu ana kadar 4 yılı aşmış hiçbir parlamento yoktur. Bütün Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde seçim 4 yılda bir yapılıyor. Her parti gibi AK Parti'nin de Anayasa değişikliğini içeren bir listesi bulunuyor. Bu listenin en başında 5 yıllık parlamento seçimlerini 4 yıla indirmek var. Fakat uygulamaya gelince yanlış olduğunu söyledikleri bir maddenin arkasına saklanıyorlar" şeklinde konuştu.

AK Parti Hükümeti'nin parlamento seçimlerini 5. yılda yapmada ısrar etmelerindeki asıl sebebin, bu parlamentoya cumhurbaşkanlığı seçimlerini yaptırmak olduğunu öne süren Baykal, "Asıl amaçları, artık en son aşamaya gelmiş, yıpranmış, eskimiş, seçime gitmesi açıkça belli olmuş bir parlamentoya ülkenin 7 yıllığına seçeceği cumhurbaşkanını seçtirmektir. Türkiye, kendisi değişmesi gereken bir parlamentoya neden 7 yılını ipotek altına alsın?" dedi.
Türkiye'de yapay azınlıklar oluşturulmaya çalışıldığını ileri süren Baykal, "AB azınlık tanımıyla Türkiye'de yapay azınlıklar meydana getirilmeye çalışılıyor. Türkiye'nin bütünlüğünü sarsma doğrultusunda bir çabanın sistemli şekilde uygulandığını görüyoruz" diye konuştu.

Irak'ta PKK tarafından bayrak açıldığı haberlerini hatırlatan Baykal, "Bağdat'ta büro açan terör örgütü PKK'ya Türkiye Cumhuriyeti neden sessiz kalıyor?" dedi.
Konuşmanın ardından Baykal, bir partilinin kızını kucağına alarak onunla bayramlaştı.

.
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2005 Cumartesi 16:07:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali eskiköy IP: 84.61.37.xxx Tarih : 6.11.2005 00:04:23
alistiniz iki üc yilda secime artik halkin boslaflara karni tok sizleri kirk yildir iyi ögrendi halk simdiki hükümeti etüd yapiyor gerekirse sizin cektiginiz cezaya onlarda katlanmak zorunda yok sine-i- millete dönme sözleri yalan yolunuza devam edin cünkü puan kayibiniz iyi oluyor