22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Maliye Bakanı Unakıtan Antalya'da

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "AB Sürecinde Kayıtlı Ekonomiye Geçiş" konulu konferansa katılarak açılış konuşmasını yaptı. Bakan Kemal Unakıtan, "Kayıtlı ekonomiye geçiş için vergileri de indirme babında hareket ettik. Biz 5 bin dolarlık adam değiliz" dedi. 

Antalya The Marmara Otelde düzenlenen "AB Sürecinde Kayıtlı Ekonomiye Geçiş" konulu konferansa Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal ve bir çok davetli katıldı. Bakan Unakıtan, "Vergileri indirme maksadında kayıtlı ekonomiye geçiş için kurumlar vergisini yüzde 20'ye indirdik. Kanun gündeme geldi. Temel kanun olarak görüşülecek. Bu hafta gündem çok yoğundu. Büyük ihtimalle önümüzdeki hafta. Bu indirimi yaptıktan sonra OCD ülkeleri arasında toplam vergi yükü en az olan ülkeler arasına gireceğiz. Daha önce toplam vergi yükü en yüksek ülkeler arasındaydık. Bazı KDV'lerde indirimler yaptık. Bunların kayıtlı ekonomiye geçişte faydası oldu mu? Bir kısım oldu. Tahmin ettiğimiz kadar da olmadı. Neden? tekstilde KDV'yi indirdik. Eflasyon hesaplarına baktım. En fazla zammı giyim sektörü yapmış. E hani be kardeşim indirmiştik biz bunu? Fiyatları indireceğiz sayın bakanım. Şimdi ne diyecekler bakalım sayın bakana? İlla kayıt dışına geçiş için vergi indirimini ön görmemek lazım. Madem öyle bu kadar zam olmazdı. Ben indirdim onlar bindirdi. Sanki hiç indirmemiş gibi bir de üstüne bindirdiler. Ben öyle yorumluyorum. Bilmiyorum yanlış mıyım? Zaten bana rahmetli Ahmet Bayrak söylemişti. İncelemeye kuvvet ver demişti. Ahmet Bayrak üstadın dediklerini yapacağım. Vergi oralarının yüksekliğini gerekçe göstererek, kayıt dışında kalmak için hiç kimsenin mazeretinin kalmadığına da inanmıyoruz. Artık kayıtlı ekonomiye geçiş sürecini hep birlikte başlatmış bulunuyoruz" dedi. 

Konuşmasına şu sözlerle devam eden Bakan Unakıtan, "Kayıtlı ekonomiye geçişte küresel rekabette ekonomimiz önemli kazanımlar elde edecek. Vergi tabana yayılacak ve herkes üzerine düşen vergiyi ödeyecek. Vergide adalet sağlanacak. Vergi yükü daha da düşecek. Kamu kaynakları saklı gelir harcamalarıyla finanse edileceğinden, kamu açıkları bertaraf edilmiş olacak. Geçmiş krizlerin sebebi kamu açıklarıdır. Kamu açıkları olduğundan dolayı bugün haraç gibi faiz ödüyoruz. Türk milletinin cebinden senelik 35-40 milyar para çıkıyor. Türkiye'ye kredi verenlerin cebine giriyor. Yazık, günah, acıyorum. O paralarla ne hizmetler yapılır. Kayıtlı ekonomiye geçildiğinde Türkiye o borcu ödemeyecek. Çünkü o borca ihtiyacı olmayacak. Kurumsallaşma imkanı artacak. Rüşvet ve yolsuzluk ekonomisi önlenecek. Sosyal güvenlik sistemi yaygınlaşacak. Vergi sisteminde önemli çalışmalar yaptık. Bugün bizim gayri safi milli hasılatımız var. Bu kayıt dışılık bizim hakiki milli gelirimizi maalesef çıkarmıyor. Biz Türkiye için 5 bin dolar diyoruz ya, bu kayıt dışıyı önlediğimiz zaman göreceksiniz. Milli gelirimiz 5 bin dolardan daha faza. Neden? Çünkü İstatistik Kurumu kayıt dışını kavramıyor. Dışarıya olduğumuzdan daha fakir değiliz. Biz 5 bin dolarlık adam değiliz. Daha fazlayız. 2013 yılına kadar 7 yıllık stratejik plan yaptık. Onu görüştük. Yakında TBMM'ye sunulacak. Türkiye'nin kişi başına gelirde 10 bin doları hedefliyoruz. Ondan sonraki hedeflerimiz daha büyük. İkinci 7 yıllık planın sonunda kişi başına milli gelir 10 bin doları bulacak" diye konuştu. 

Bakan Unakıtan, konuşmasının devamında, "Akıllı hareket edersek o hedefe varılacak. 5-6-7 sene bir milletin hayatında çok uzun süre değil. Nasıl bu dönemde 5 bin doları bulduysak, ikinci 7 yıllık dönemde kişi başına gelir 10 bin doları bulacak. Yeter ki politikalarımızdan taviz vermeyelim. Biz kendimize güveniyoruz. Geç nüfusa sahip Türkiye, AB'ye çok şey katacaktır" diyerek sözlerini bitirdi. Daha sonra "AB Sürecinde kayıtlı Ekonomiye Geçiş" konulu vergi konseyi raporu Bakan Kemal Unakıtan ve davetlilere sunuldu.
.
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2006 Cumartesi 17:50:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?