7
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Bakan Çubukçu Hatay'da

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Bakanlık olarak, sosyal hizmet konusu üzerinde önemle durduklarını belirterek, yapılan tüm sosyal hizmet çalışmalarının eğitim ve istihdama yönelik olduğunu söyledi.

1 günlük program için geldiği Hatay'da, Vali Ahmet Kayhan'ı ve Antakya Belediye Başkanı Mehmet Yeloğlu'nu ziyaret eden Bakan Çubukçu, programda olmamasına rağmen Antakya Arkeoloji Müzesi'ni gezdi, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'nu ziyaret etti. Yuvada kalan çocukların yoğun ilgisi ile karşılaşan Çubukçu, çocuklarla yakından ilgilendi. Yurta kalan çocukların oluşturduğu koronun söylediği şarkılara eşlik eden Bakan Çubukçu'nun burada kucağına aldığı 5 yaşındaki Cansu Koca, koruyucu aile tarafından evlat edinilmek istediğini söyledi.

Bakanlığına bağlı kurumlardaki mevcut sorunları yerinde tespit etmek ve bu sorunlara çözüm üretmek amacıyla Hatay'da olduğunu belirten Bakan Çubukçu, "Yatılı rehabilitasyon merkezlerinin olmadığı yerlerde buna ihtiyaç duyan aileler oldukça zorlanmaktadır. Bu nedenle rehabilitasyon merkezlerinin olmadığı yerlerde bu kurumları en kısa zamanda açacağız. Bakanlık olarak üzerinde durduğumuz önemli bir nokta da Özürlüler Yasası'dır.

Bu yasa, özürlülerin sosyal yaşama tam olarak intibak etmelerini ve istihdam sağlanmasını amaçlamaktadır. 2005 yılında çıkarılan bu yasa öncesinde sadece Emekli Sandığı üyelerinin çocuklarının özel eğitim giderleri karşılanırken, bu yasa ile SSK ve Bağ-Kur üyelerinin çocukları da bu hizmet kapsamına alınmıştır. Ülkemizde özürlü çocuğa sahip anne ve babalar, çocuklarına aşırı himayeci bir anlayışla yaklaşıyorlar. Bu tutum yerine onları okula gönderseler, önemli bir iş yapmış olurlar. Ebeveynler, 'Ben öldükten sonra onlara ne olacak' diye düşünmek istemiyorlarsa, çocuklarını okula göndersinler. Türkiye'deki rehabilitasyon merkezleri Avrupa standartlarına sahiptir" dedi.

1980'lerden günümüze kadar geçen süreçte sosyal hizmet sunma anlayışında büyük değişimler yaşandığına dikkat çeken Çubukçu, "Eskiden özürlü vatandaşlarımıza doğrudan yardım politikası izleniyordu. Ama şimdi onları sosyal hayata kazandırarak iş olanakları sağlıyoruz. Engelli vatandaşlarımızın eğitim hizmetlerinden faydalanması için çalışmalar yapıyoruz. Bu noktada engelli çocuklarımızın okullara ulaşım sorununu hallettik.

Ulaşım sorununun çözümü için 15 milyon YTL bütçe ayrıldı. Ayrıca 18 yaş altı özürlü çocuklara maaş bağlandı. Sosyal hizmet sunumunu artırabilmek için yerel yönetimlerin mevcut kapasitelerini yükseltmeleri gereklidir. Belediyeler kadınlara yönelik sosyal hizmet noktasında onlara doğrudan yardım yapma yönünde değil, kadınları sosyal hayata kazandırma yönünde çalışma yürütmelidir. Bir ülkenin kadın statüsü yükseltilmediği sürece, o medeniyetin kalkınması mümkün değildir.

Dünyada ortaya konulan veriler bunu göstermektedir. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı belediye başkanlarının faydalanması amacıyla bir sosyal hizmet rehberi hazırladı ve bu rehberi belediye başkanlarımıza gönderdi. Bu rehber sayesinde belediye başkanlarımız sosyal hizmet alanında daha iyi projeler üretebilecekler" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2006 Çarşamba 17:43:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
d.ali erbaş IP: 81.215.9.xxx Tarih : 20.06.2006 12:17:14
sayın bakanın açiklaması sadece siyasi politika 18 yas altı cocukların hakları halen korunmuyor ve bu 2022 sayılı kanundan yararlanmak isteyen madur yakınları iyice madur ediliyor yaklaşık 30 kamu dairesinin imzasını aldıktan sonra kaymakamlık ve diger yetkılılerın insiyatifleri dogrultusunda hareket ediliyor bir özurlu babası olarak bu uygulamayı şittetle kınıyorum