7
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Tasarıyı protesto ettiler

İskenderun İlçesi'nde, Hak-İş'e bağlı sendikalar, Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nı yürüyüş yaparak protesto etti.

Hak-İş'e bağlı Çelik-İş Sendikası önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, sahil yolundan Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında, "Mezarda emekliliğe son" ve "Paralı sağlık istemiyoruz" şeklinde sloganlar atan grup, Boyacılar Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Polis park çevresinde geniş güvenlik önlemi alırken, Hak-İş Dönem Sözcüsü ve Çelik-İş Sendikası Şube Başkanı Cengiz Gül, "Bugün ülkemizde işçiler, memurlar, emekliler ve kendi hesabında çalışanlar, TBMM gündeminde bulunan Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı ile Sosyal Güvenlik Kurumu Kanun Tasarısı'ndan dolayı ciddi hak kayıplarıyla karşı karşıya bulunmaktadır. Söz konusu tasarıların felsefesine itirazımız var. Bu itirazımızı tüm ülke genelinde haykırıyoruz" dedi.

IMF ve Dünya Bankası'nın dayatmalarıyla getirilmek istenen yasalarla emeklilik yaşı 68'e çıkarılmak istendiğine dikkat çeken Gül, "Bugün emekli maaşı bağlanma oranı yüzde 75 iken yasanın uygulanmasıyla birlikte emekli olanlar, son aldıkları maaşın, ancak yüzde 65'ini alacaklar. Bu oran kademeli olarak yüzde 50'ye düşürülmek isteniyor. Sözün özü, emeklilerin sefil olmaları istenmektedir. IMF'in tek derdi, Türkiye'den alacaklarını tahsil etmektir. Dünyada IMF reçetelerini uygulayıp da kurtulan ülke var mıdır acaba? Yeni İş Yasası ile kısmi çalışma dayatılmışken, esnek çalışma ve ödünç işçilik getirilmişken, kayıt dışı istihdam kayıtlardan fazlayken, mevsimlik işçilerimiz yılda en fazla 90 gün çalışırken bu 9 bin gün prim nasıl doldurulacak? Biz söyleyelim, yılda ancak 90 gün çalışabilen bir mevsimlik işçi 9 bin günlük prim gününü ancak 100 yaşında tamamlayabilir" diye konuştu.

Genel sağlık hizmetlerinin daraltılmak istediğine dikkat çeken Gül, "Sağlık paralı hale getirilmek istenirken, piyasanın acımasızlığına terk ediliyor. Devletin sosyal niteliğinden vazgeçilmek isteniyor. Demokratik devlet ne kadar önemliyse sosyal devlet o kadar önemlidir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2006 Cumartesi 16:58:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?