4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Diş Koruma Günleri'ne yoğun ilgi

Colgeta diş koruma günleri Erzincan da çok büyük bir ilgi ile karşılandı. 7- 26 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen kampanyada 200 kişiye ağız ve diş muayenesi ücretsiz olarak yapılırken yaklaşık 60 kişide ilk defa diş doktoruna gittiği tespit edildi.

Türkiye genelinde başlatılan kampanya bu yıl çok büyük bir ilgi gördü. Erzincan’da iki diş hekiminin gönüllü olarak katıldığı kampanya geçtiğimiz yıl ile karşılaştırıldığında iki katı ilgi gördü.

Erzincan’dan kampanyaya dış hekimleri Murat Yılmaz ve Gülçin Yılmaz gönüllü olarak katılarak kampanya tarihleri süresince 6-12 yaş gurubu çocuklara ücretsiz çürük önleyici tedavi yetişkin bireylere muayene uyguladılar. Diş hekimi Gülçin Yılmaz yapmış olduğu açıklamasında bu yıl çok büyük bir ilgi ile karşılaştıklarını fakat iki hekimin kampanyaya katılması nedeni ile talebi karşılamakta zorlandıklarını söyledi.

Kampanaya süreci hakkında açıklamalarda bulunan Diş Hekimi Yılmaz şöyle konuştu: 

“20 gün süren kampanya çerçevesinde 200’den fazla kişiyi muayene ettik. Bunların 120 tanesini 6-12 yaş grubu çocuklar oluşturmakta idi. Bu gruba ücretsiz olarak çürük önleyici tedavi uyguladık, fakat çürük önleyici tedavi uygulayacak çocuk bulmak oldukta oldukça zorlandık. Çünkü çürük önleyici tedavi uygulamak için çocuğun dişlerinin sağlıklı olması gerekli. Anne ve babaların bilinçsizliğinden şeker, çikolata ve benzeri ürünlerin çok fazla tüketilmesinden dolayı gördük ki çocuklarımızın ağız sağlığı genel olarak hiç iyi durumda değil. Bunların yanı sıra veliler çocuklarının günde 2-3 kez dişlerini fırçaladıklarını söylüyorlar buna rağmen çocukların çürüklerin olması da ne yazık ki çocukların dişlerini fırçalamayı bilmediklerini ortaya koymaktadır. Çocuklarımız dişlerini fırçalarken mutlaka yanlarında bulunmalı ve doğru şekilde fırçalamayı öğretmeliğiz. Kampanya süresince yaklaşık 80 yetişkin bireye de ücretsiz muayene uyguladık. Bu süreçte Erzincan’daki yetişkin bireylerin de ağız ve diş sağlıklarının genel olarak ne yazık ki kötü olduğunu gözlemledik. İhmal ve bilinçsizlikten kaynaklanan bu tablo ne yazık ki Erzincanlıların genel olarak ağız ve dış sağlığı konusunda bilinçsiz olduğunu göstermektedir. Kampanya süresince görüştüğümüz hastalarımızın yaklaşık %30’luk kısmının ise diş hekimine ilk kez geliyoruz şeklinde beyanda bulunmaları ise sorunun ne kadar ileri, düzeyde olduğunu gözler önüne sermektedir. Bir çok birey ihmal ve bilinçsizliğin yanı sıra ekonomik nedenler nedeni ile dış hekimine gelip gerekli tedavileri göremediklerini söylediler. Geçtiğimiz yıl biz yine aynı kampanyaya katılmıştık o dönemden bize müracaat edipte gerekli tahkik ve tedavileri yaptıran bireylerde gözle görülür bir ilerleme olduğunu gördük buda bizim için oldukça sevindiricidir. Bu yıl muayene ettiğimiz hastalarımıza dış fırçalama kartı dağıttık bu kartlar ile gelecek yıl hastalarımızdaki ilerlemeyi daha iyi takip edeceğiz. Bize müracaat eden bireylerin çoğunluğunu bayanlar oluşturmakta bu konuda tüm Erzincanlıları ağız ve diş sağlığı konusunda uyarıyor ve her zaman dış hekimine giderek gerekli muayeneleri yaptırmalarını istiyoruz.”

Yasin Köz / Kenthaber / Erzincan
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2005 Salı 09:06:02
Güncelleme :29 Kasım 2005 Salı 12:48:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?