4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Uzmanlardan gıda önerisi

Kış mevsiminde hem fazla kilolardan kurtulmak, hem de hastalıklardan uzaklaşmak isteyenlerin mevsimin meyve ve sebzelerini bol bol tüketmeleri tavsiye edildi.

Kış aylarında özellikle C vitamini yönünden zengin bir beslenme tavsiye eden diyet uzmanları, "Bütün yeşil sebzeler kalori açısından fakir, C vitamini yönünden zengindir. Kış diyetinde mutlaka sebze ve meyvelere ağırlık verilmeli" uyarısında bulunuyor.

Vücutta C vitamini eksikliğinde halsizlik, çabuk yorulma ve hastalıklara yakalanma riskinin arttığını belirten uzmanlar, C vitamini yönünden çok zengin olduğu bilinmeyen patatesin de haşlanmış olarak tüketilmesini tavsiye ediyor.

"Gün boyu herkes 2 patates yiyebilir. Haşlanmış patateste kalori olmaz" diyen uzmanlar, özellikle akşamları taze sebzelerden kendi suyuyla yada zeytinyağıyla yapılmış yemeklerin tüketilmesini öngörüyor.

Sebzelerin suyun altında değil, bir kapta yıkanması gerektiğini anlatan uzmanlar, kızartmalardan mümkün olduğunca kaçınılması gerektiğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, kışı sağlıklı geçirmek isteyenlerin havaların soğuduğu şu günlerde yediğine içtiğine dikkat etmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Kış aylarında salgın hastalıkların, özellikle de gribin artmasıyla birlikte vücut direncinde azalma görüldüğünü anlatan uzmanlar; "Dünya Sağlık Örgütü, antioksidan etkiye sahip oldukları için günde 5-9 porsiyon sebze meyve tüketmeniz gerektiğine dikkat çekiyor. Bu nedenle, sofranızdan sebze ve meyveleri eksik etmemelisiniz. C vitamini bakterilere karşı savaşan savunma hücrelerine nüfuz ediyor ve vücudu zararlı maddelere karşı koruyor. Bu sayede enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltıyor, enfeksiyon oluşmuşsa hastalığın daha kısa sürede atlatılmasını sağlıyor. Vitaminler sağlığınız üzerinde önemli role sahipler. Ancak vitaminlerin etkili olabilmeleri için değerlerini yitirmemeleri gerekiyor. Bu nedenle besinleri saklarken ve pişirirken bazı noktalara dikkat etmeye özen göstermek şart. Örneğin A vitamini ultraviyole ışınlarına ve ısıya duyarlıdır. Dolayısıyla A vitamini içeren besinlerinizi oda ısısında tutmamaya ve güneşe maruz bırakmamaya dikkat edin. C ile E vitamini de oksijen ve ısıya duyarlı. Bu vitaminleri içeren sebze meyveleri sıcak ortamda ve kesilmiş olarak üzerini kapatmadan bekletmeyin. Bunların yanı sıra yiyecekleri uzun süre kızartmayın. Ayrıca bitkisel sıvı yağlarınızı 3 defadan fazla kullanmayın, karanlık ve ağzı kapalı cam şişelerde muhafaza edin. Havanın soğumasıyla birlikte fiziksel aktiviteler azalmaya başlıyor. Ayrıca unlu gıdaların tüketimi artıyor ve bağırsakların çalışmasında önemli rolü olan lifli yiyecekler daha az yeniyor. Tüm bunların sonucunda, pek çok kişinin ortak sorunu olan kabızlık gelişmeye başlıyor. Haftada iki-üç kez kuru baklagillerden, her yemekte de taze salatalardan tüketmeye özen gösterin" tavsiyesinde bulunuyor.

Yasin Köz / Kenthaber / Erzincan
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2005 Cuma 12:49:45
Güncelleme :23 Aralık 2005 Cuma 14:10:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?