4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

SES'ten şiddete tepki

SES Erzincan İl Temsilciliği tarafından Erzincan Devlet hastanesi önünde bir basın açıklaması yapılarak Prof. Dr. Göksel Kalaycı'nın öldürülmesini kınadı.

Açıklamayı okuyan SES Erzincan İl Temsincisi Sevim Çiçek, şunları söyledi: “Değerli bilim insanı ve hocamız Prof. Dr. Göksel Kalaycı’nın katledilmesinin acısını yaşıyoruz. Bu hunharca saldırının nedeni hala bilinmemektedir. Ama hepimizin bildiği şu gerçekleri bir kez daha sizlerle paylaşmak isteriz.

Şiddetin insanlık alemi için en büyük tehdit olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Biz sağlık emekçileri; varoluş sebebi, sağlığın korunup geliştirilmesi olan bir meslek grubu olarak şiddetin ortadan kaldırılması için çaba sarf ediyoruz. Mesleki faaliyet alanımız şiddetten mutlak arındırılmış bir alandır.

Bu yüzdendir ki binlerce yıllık insanlık tarihinde hekimler ve sağlıkçılar her türlü şiddet ortamında dahi dokunulmazdır. Eğer şiddet bu dokunulmaz alana da sirayet etmişse; toplum olmanın, birlikte yaşamanın en temel değerleri büyük bir tehlike altındadır. Sadece bugünümüz değil, geleceğimizin de temel dayanakları yok olmaktadır. Hiçbir gerekçe şiddeti hele hele sağlık ortamındaki şiddeti masum kılamaz.

 Öte yandan; sağlıkta dönüşüm ile beraber, sağlık hizmetlerinin içinde bulunduğu sorunlar daha da artmış, hastaların sağlık hizmetlerine ulaşımında karşılaştıklarının eskisinden de daha kötü olarak sürmesinden dolayı yaşadıkları gerginlikler, hasta ve yakınlarında tepki ve patlama noktasına ulaşmıştır. Sağlıktaki sorunları çözme becerisi gösteremeyen AKP Hükümeti artan sorunların nedeni olarak başta hekimler olmak üzere, sağlık çalışanlarını sürekli suçlamış ve onları hedef haline getirmiştir.

Ülkede ekonomik ve toplumsal açıdan büyük sorunlar yaşayan toplum kesimleri, gelecekten beklentilerini kaybetme noktasında, gerilimlerini kendilerine hedef olarak gösterilen kurum ve kişilere yöneltilmiştir/yöneltmektedir. Bu saldırının son kurbanı yukarıda bahsettiğimiz gibi, değerli hocamız Profesör Doktor Göksel Kalaycı olmuştur.

 Derin acımızı başta ailesi ve yakın arkadaşları olmak üzere tüm tıp camiasıyla paylaşıyor ve ailesine başsağlığı diliyoruz. Sosyal devlet ve toplum olma vasıflarının zayıfladığı, ortak hukukun ortadan kalktığı, tüm toplumun bir şiddet sarmalına sokulmaya çalışıldığı, iktidarlar tarafından hekimler ve sağlık çalışanlarına yönelik sevgisiz, emeğe saygısız tutumların arttığı böyle bir ortam, biz hekimlerin can güvenliğinin ortadan kaldırılmasından öte, 70 milyonun sağlık hakkına zarar vermekte, toplumun çözülüşünü hızlandırmaktadır.

Bütün yaşamını hastaların sağlığına adamış örnek bir bilim insanının hiç kuşkusuz ki, katil veya katillerinin adalet önünde hesap vermesini ve bu türden olayların tekrar yaşanmaması için sosyal hukuk devletinin gerektirdiği normların sağlık alanında hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Ancak dahası, meslek ortamımızı da içine alan bu şiddet girdabına karşı, insani değerlerimizi yitirmeyeceğimizi ve yitirttirmeyeceğimizi bütün meslektaşlarımızla, hastalarımızla ve bütün toplumla paylaşmak istiyoruz."

Yasin Köz - Kenthaber / Erzincan
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2005 Cumartesi 09:30:49
Güncelleme :20 Kasım 2005 Pazar 00:38:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?