3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Bu yeni buluş çok konuşulacak

Hakkari'de içme suyu şebekelerinin donması yüzünden çaresiz kalan vatandaşların sorununu çözmek için düdüklü tencereden elde ettiği buharla borulardaki buzları çözen bir yöntem geliştiren oto elektrik ustasının yeni buluşu birçok aileyi sevindirdi.

Şiddetli soğuklar nedeniyle şebekelerin donması sonucu birçok vatandaş belediyeye ait depolardan içme suyu ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kalıyordu. Toprak zemin donduğu için iş makinelerinin bile açamadığı şebekeler belediye ekiplerini ise zor durumda bırakıyor. Bazı mahallelerde donan toprak zemini iş makinelerinin yardımıyla kazan Hakkari Belediyesi ekipleri, yeni şebekeler döşeyerek soruna çözüm bulmaya çalışıyorlar.

Bu arada oto elektrik ustası olan Ramazan Ciğer'in, donan şebekelerdeki buzları çözen yeni yöntemi birçok ailesi susuzluktan kurtardı. Yemek pişirilen düdüklü tencereye tuz ve su bırakarak mutfak tüpünün yardımıyla ısıtıp elde ettiği buharı donan içme suyu şebekesine bağlayan Çiğer "Düdüklü tencereden çıkan buharın verdiği ısıyla yarım saatlik bir uğraştan sonra buz tutan şebeke açılıyor. Tasarlanan bu yeni icatla vatandaşların artık toprak kazmasına ve şebekeleri kırıp yenilerini döşemesine gerek kalmıyor" dedi.

Bu arada bir çok mahalle sakini düdüklü tencerelerinin yardımıyla donan içme suyu şebekelerini açmak için yeni buluşu denemeye başladılar. Dağgöl Mahallesi'ndeki Hamdullah Güler isimli vatandaş, yeni icat sayesinde donan şebekelerini açma sevinci içersinde olduklarını belirtti. Güler,"Sular donduğu için birçok vatandaş perişan oldu. İçme suyu ihtiyaçlarını kiraladıkları araçlarla belediyeye ait su deposunda karşılıyorlardı. Donan toprak zemini kazmak da zor olduğu için vatandaşlar ortada kalmıştı. Geliştirilen yeni icat birçok aileyi sevindirmiştir" dedi.

Öte yandan soğuklar nedeniyle Zap suyu ise tamamen donması Hakkari-Van karayoluna ilginç bir görüntü sergiliyor. Yapılan yol çalışmaları esnasında yuvarlanan kayaların bile dere üzerinde oluşan buzları kırmaması, soğukların şiddetini gözler önüne seriyor.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2008 Çarşamba 13:34:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?