27
Temmuz
2024
Cumartesi
YAŞAM

Katil'de teleferik kabusuna son

Hakkari'nin Kavaklı Köyü Çeltik Mezrası'nda ikamet eden vatandaşların Katil Deresi'ni geçmesi için bir köprü yapılmasına karar verildi. 

Çeltik Mezrası'nda ikamet eden vatandaşlar, ulaşımlarını sağlamak için her gün Katil Deresi'ni teleferikle aşmak zorunda kalıyor. Birçok kişi bu dereye düşerek öldüğü için dereyi 'Katil Deresi' ismiyle anan köylüler, su seviyesinin arttığı dönemlerde özellikle çocukların teleferikle karşıya geçmekten korktuğunu söylüyor. Hakkari merkezden 40 kilometre uzaklıktaki elektrik, yol ve köprüden mahrum 15 haneli, 125 nüfuslu Çeltik Mezrası sakinleri, zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor. 

Vatandaşlar, mezrada köprü olmadığı için demir çubuklar ve şeritten yaptıkları teleferikle karşıdan karşıya geçiyor. Mezra sakinleri, yağışlarla su seviyesinin yükselmesi üzerine yaklaşık 1 haftadır evlerine ulaşmakta güçlük çekiyor. Derenin her 2 yakasında bulunan kişilerin şeritle çektiği teleferiğin azgın dere suyunun üzerinden gelip geçmesi görenleri hayrete düşürüyor. Teleferiğe alışkın olan bazı kadın ve çocuklarsa derenin karşısına geçmekten çekinmiyor. Sadece 2 kişiyi taşıyabilen teleferiğin her gün onlarca kişiyi taşıması ve yıpranmış haliyse dikkatlerden kaçmıyor. 

Vali Ayhan Nahusbeyoğlu ise, mezranın durumunu İHA muhabirinden öğrendiğini söyledi. Nasuhbeyoğlu, "Ulaşımın sağlanamadığı köy ve mezralara yönelik hizmet haritası çıkarttık. Katil Deresi üzerinden teleferikle ulaşımın sağlanıldığı Çeltik Mezrası'na asma köprü yapılması için İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'ne gerekli talimatı verdim" dedi. 

Esat, Naime ve Yılmaz Temel isimli mezra sakinleri, Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu'nun kendilerini teleferikten kurtaracağına dair bilgileri gazetecilerden öğrendiklerini bildirerek, valiye teşekkür etti. Mezra sakinleri,"Yıllardır bu çileyi çekiyoruz. Dereyi geçerken ölümle burun buruna geliyoruz. Yeni gelen valinin bize asma köprü yapacağı müjdesini vermesi bizleri sevindirmiştir. Mezrada elektrik, yol ve içme suyu sıkıntısı bulunmaktadır" şeklinde konuştu.
.
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2006 Perşembe 14:11:53
Güncelleme :11 Mayıs 2006 Perşembe 14:24:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?