27
Temmuz
2024
Cumartesi
YAŞAM

Kalkınma ve hayvancılık semineri

Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (TÜGEM) Hayvancılık Daire Başkanı İbrahim Özcan, hayvan hastalıklarının önlenmesinin ancak hayvan kaçakçılığının engellenmesiyle mümkün olacağını kaydetti. 

İl Kültür Merkezi sinema salonunda yapılan seminere; Vali Yardımcısı Orhan Balcı, Meslek Yüksek Okulu (MYO) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Tahir Yaşar, daire amirleri, köy muhtarları ve çiftçiler katıldı. Hakkari Tarım İl Müdürü Mehmet Gündoğdu'nun yanı sıra Ankara'dan gelerek seminere konuşmacı olarak katılan Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdür Yardımcısı Osman Şimşek, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (TÜGEM) Hayvancılık Daire Başkanı İbrahim Özcan ile TÜGEM Meyvecilik Daire Başkanı Kadir Erçelik, katılımcılara tarım ve hayvanlık konularında bilgiler aktardı.
 
Seminerde açılış konuşması yapan Tarım İl Müdürü Mehmet Gündoğdu, tarımsal üretimin geliştirilmesi, üreticilerin finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması, verimliliğin ve kalitenin arttırılması amacıyla, 2005-9839 sayılı Bakanlar Kurulu kararı kapsamında gerçek ve tüzel kişilere düşük faizli yatırım ve işletme kredisi verileceğini bildirdi. 

Seminerde ilk konuşmayı yapan Meyvecilik Daire Başkanı Kadir Erçelik, tarım ve hayvancılık yapan çiftçilerin elde ettikleri kaliteli ürünleri iç ve dış pazara satmaları tavsiyesinde bulundu. Meyveciliğe de büyük önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Erçelik, üretim ünitesi dahil olmak üzere 10 dekar ve üzeri alanda meyvecilik yapan ve sertifikasını ibraz eden üretici ve işletme sahiplerine düşük faizle kredi kullandırıldığını anlattı. 

Hayvancılık Daire Başkanı İbrahim Özcan da Doğu Anadolu Bölgesi'nde çayır ve meraların fazla oluşunun hayvancılığın gelişmesinde büyük etkisi olduğunu söyledi.

Hayvanlardan beklenen verimlerin alınabilmesi için onların ihtiyaç duydukları yemin ve çevre şartlarının sağlanması gerektiğini de hatırlatan Özcan, "Hastalıkların kontrolündeki en önemli etkenlerden bir tanesi ise kaçakçılığın önlenmesidir.

Geçmiş yıllarda İran'dan bu bölgeye getirilen bazı hastalıklı hayvanların farkına son anda varılarak, kısa sürede gerekli kontroller yapıldı. Bu hayvanların hastalıklı olduğu anlaşılmamış olsaydı, birçok yere sıçrayacaktı. Hastalıklara karşı hayvanlar zamanında aşılanmalı, küpe taktırılması ve kayıtlarının yapılması gerekir" dedi. 

Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdür Yardımcısı Osman Şimşek'in de bir konuşma yaptığı seminerde görevliler tarafından katılımcılara Tarımsal Kalkınma Projesi, 2006 Yılı Hayvancılık Desteklemeleri ve Tarımsal Kredi Uygulamaları ve Kuş Gribi ile ilgili değişik broşürler dağıtıldı, süt ikram edildi.
.
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2006 Pazartesi 19:21:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?