18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Kimi suyunu taşıyor kimi kendi yapıyor

Varto ilçesinin Yurttutan köyüne bağlı Toklu mezrasındaki vatandaşlar, içme suyu sıkıntısı sebebiyle çileli bir yaşam sürüyorlar. Vatandaşlar, her gün eşek sırtında iki kilometre mesafeden su taşımak zorunda kalırken, eşeği olmayan vatandaşlarda kar eriterek su ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorlar.

30 hane ve 400 nüfuslu Yurttutan köyüne bağlı Toklu mezrasında 10 yıldan beri yaşanan içme suyu sıkıntısı çözülemiyor. Alparslan 1 Barajı'nın yapımı sebebiyle 10 yıl önce başka bir bölgeye taşınan mezrada yaşayan vatandaşlar, içme suyu ihtiyaçlarını karşılamak için her gün 2 kilometrelik dağ yolunu kat etmek zorunda kalıyor. Su dolu bidonlarını eşek sırtında taşıyan köylüler, zor şartlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışırken, eşeği olmayan vatandaşlarda kar eriterek su ihtiyaçlarını karşılıyorlar.

Kış mevsiminde kar eriterek su ihtiyaçlarını karşılayan Mecbure Bingöl isimli kadın yaşadıkları sıkıntıyı dile getirerek, "Soğuk sebebiyle su taşımak çok zor olduğu için kar toplayıp evin önünde kurduğumuz kazanda eriterek su ihtiyacımızı karşılıyoruz. Bu şekilde su temin etmek çok zahmetli oluyor ama iki kilometre mesafeden su taşımaktan daha rahat oluyor" şeklinde konuştu.

Yıllardır su sorunu yaşadıklarını ve sorunlarının çözümü için yetkililerin yardımını beklediklerini söyleyen Hüseyin Bingöl isimli vatandaş ise, "Yaz kış demeden su taşıyoruz. 2 kilometre mesafedeki su kaynağından su taşımak oldukça zor. Dağ yolu kat ederek su taşımak zorunda kaldığımız için çok zor durumdayız. Yaz mevsiminde herkes eşek sırtında veya omuzlarda su taşıyorlar. Kış mevsiminde ise eşeği olan vatandaşlar eşek sırtında su taşıyor, eşeği olmayanlarda kar eritip su ihtiyacını karşılıyor. Bu devirde bu manzara gerçekten hiç yakışık almayan görüntülerdir" dedi.

Muş Anadolu Öğretmen Lisesi lise ikinci sınıf öğrencisi Sevgi Bingöl ise, yatılı olarak eğitimini sürdürdüğünü ve tatillerde köye dönmek istemediğini söyleyerek yaşadıkları çileyi dile getirdi. Köye döndüğü zaman su taşımak zorunda kaldığını ve artık yıllardan beri su taşımaktan bıktıklarını söyleyen Sevgi Bingöl, "Ben okul okuyorum ve okulların yarı yıl tatilinde olması sebebiyle köyüme ailemin yanına geldim. Köyde bulunduğum sürece her gün su taşımak zorunda kalıyoruz. Soğuklara ve kara rağmen su taşımak çok zor" şeklinde konuştu.

Toklu mezrasındaki su sorunu ile ilgili olarak açıklama yapan Varto Kaymakamı Mehmet Yıldız, aynı bölgedeki 4 yerleşim biriminde içme suyu sıkıntısı olduğunu söyledi. Kaymakam Yıldız, su sorununu çözmek için maddi anlamda bir sıkıntının olmadığını belirterek, "Su kaynağı bulunmuş durumda. Bu kaynaktan, bölgede bulunan yerleşim birimlerinin su sorununu çözmek için proje hazırlanmış durumdadır. Ancak köylüler kendi aralarında anlaşamıyorlar. Herkes sadece kendi köyüne bu kaynaktan su verilmesini istediği için problem yaşanıyor. Ancak bu kaynak bütün köylere yetecek miktardadır. Yaz mevsiminde şartlar ne olursa olsun bu sorunu tamamen ortadan kaldıracağız. Maliyet ne olursa olsun Toklu mezrası ile birlikte 4 köyün bulunduğu bölgeyi içme suyuna kavuşturacağız" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2008 Salı 10:16:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?