18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Tilkilerin ayak izinden ilerliyorlar

Muş'un Dumlusu köyü sakinleri, yollarını kısaltmak için tehlikeye aldırmadan buz tutmuş Murat Nehri'nin üzerinden geçiyor. Köylülere tilkilerin ayak izleri rehberlik ediyor.

Her yıl ocak ve şubat ayında etkili olan şiddetli soğuklar sebebiyle tamamen buzla kaplanan Murat Nehri, köylülere ulaşım kolaylığı sağlıyor. Muş merkeze bağlı 40 hane ve 300 nüfuslu Dumlusu köylüleri, Murat Nehri'ni köprü olarak kullanmaya başladı. Muş'a ulaşmak için iki saat yol katetmek zorunda kalan köylüler, kış mevsiminde buz tutan nehir sayesinde ulaşımlarını bir saatten az bir sürede sağlıyor. Köy yolunun yerine Murat Nehri'nden geçerek Muş-Erzurum karayoluna çıkan köylüler yoldan geçen araçlara binerek Muş'a ulaşıyor.

Dumlusu köyü muhtarı Eşref Demir, kış mevsiminde birçok köyde ulaşım sıkıntısı yaşanırken kendilerinin rahatladığını belirterek, "Kış mevsiminde yaklaşık iki ay süre ile ulaşımımız oldukça rahat bir şekilde yürütülüyor. Normalde köyümüzden araba ile iki saatte Muş'a ulaşılırken, buz üzerinden geçerek Muş'a gitmeye çalıştığımızda bir saatten az bir sürede ulaşımımızı sağlıyoruz" diye konuştu.

Dumlusu köylülerinden Heybet Akyol da, "Ocak ve şubat aylarında buzun kalınlığı belki bir metreyi aşar. Bu sebeple buzdan rahatlıkla geçiyoruz. Buzdan geçeceğimiz yeri tilkilerin ayak izlerine bakarak tespit ediyoruz çünkü çok uyanık bir hayvan olduğu için nerenin sağlam olduğunu sezip oradan geçiyor. Biz de büyüklerimizden böyle gördüğümüz için bu taktik ile buzdan geçmeye çalışıyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2008 Perşembe 11:35:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?