18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Sessiz aileye işitme cihazı

Muş Valisi İbrahim Özçimen, akraba evliliği yüzünden 7 ferdi işitme engelli doğan Tultay ailesinden 6 kişiye bayram öncesi işitme cihazı hediye etti.

Yaklaşık 24 yıl önce hayatlarını birleştiren Seyithan ve Akide Tultay çiftinin 11 çocuğundan 6 tanesi işitme engelli olarak dünyaya geldi. Vali Özçimen, baba Seyithan Tultay ile birlikte toplam 7 işitme engellinin bulunduğu Muratpaşa Mahallesi'ndeki 13 nüfuslu Tultay ailesini, yaşadıkları evde ziyaret etti. Yıllardan beri maddi imkansızlıkları sebebiyle işitme cihazları olmayan ailenin çocukları Hadis (23), Muteber (20), Adem (15), Maşallah (8) ve Tuba (7) ile baba Seyithan Tultay'a Muş Devlet Hastanesi'nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Günay Ateş Evren tarafından işitme cihazı takıldı. İstanbul'da olan Hamdullah Tultay'a (22) da Muş'a döndüğü zaman işitme cihazı takılacağı öğrenildi.

Ramazan ayı içerisinde yaptıkları aile ziyaretleri esnasında aileyi gördüklerini ve üzüldüklerini söyleyen Vali İbrahim Özçimen, kısa sürede aile fertlerinin işitme cihazı taleplerini karşıladıklarını söyledi. Ailenin sadece bir tane işitme cihazı talebi olduğunu belirten Özçimen, kendilerinin işitme engelli bütün fertlere işitme cihazı aldıklarını dile getirerek, "Bu engelli arkadaşlarımızın evine geçtiğimiz Ramazan ayında bir iftar sonrası ziyarette bulunmuştuk. Tabii gördüğümüz manzara korkunçtu, bir evde 7 kişinin işitme kaybı vardı. Aile ise içlerinden sadece birinin duyması yönünde talepte bulundu. Biz de birinin değil hepsinin duyması için gerekli desteğin verilmesini istedik. İmkanlarımız dahilinde hepsinin kulak ölçüleri alındı ve daha sonra uzman doktorumuz tarafından muayene edildiler. Şimdi bu cihazların takılmasından sonra da uzmanlarımızın kontrolünde olacaklar. İşitme engellilerimize takılan cihazlara alışma süreci var" dedi.

6 çocuğu işitme engelli olarak dünyaya gelen ve kendisi de işitme engelli olan Seyithan Tultay (42), Vali İbrahim Özçimen'e şükranlarını ileterek; "Benim 11 çocuğum var ve 6'sı işitme engelli. Akraba evliliğinden dolayı çocuklarım özürlü doğmuş olabilir. Uzmanlar akraba evliliğinden şüpheleniyor. Devletimiz şefkat elini aileme uzattı, bana ve 5 çocuğuma işitme cihazı taktı. Şu anda cihaz beni rahatsız ediyor ama zamanla alışacağım söyleniyor. Evde artık dudak okumadan ve el kol hareketleri ile yüz mimikleri ile değil tamamen konuşarak anlaşacağız. Çocuklarımın sesini artık duyabileceğim, bunun tarifi imkansız. Benim için en önemlisi de bu. Ben çocuklarımın sesini duyabileceğim ve benim çocuklarım da artık işitebilecek. Sayın Özçimen'e ne kadar teşekkür etsem azdır. Allah devletimize zeval vermesin" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2007 Salı 16:12:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?