3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Köylerde kış telaşı

Muş'un güneyindeki dağlık bölgede bulunan köylerde yaşayan vatandaşlar, yolları kardan kapanmadan önce bütün ihtiyaçlarını stok etmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Hayvancılıkla geçimlerini sağlayan Üçevler, Alaniçi, Cevizlidere, İnardı, Ilıca, Arıköy ve Ağıllı köylerinde yaşayan vatandaşlar, kış hazırlıklarını tamamlama telaşı yaşıyor. Karın yağmasının ardından 5-6 ay süreyle yolları kapalı olan ve kış mevsiminde tüketecekleri yağ, un, şeker, bulgur, makarna, soğan ve patates gibi temel gıda maddelerini köye ulaştırmaya çalışan köylülerin kış mevsiminde dünyayla adeta bağlantıları kesiliyor. Kasım ayı başlarında yağan karın yollarını ulaşıma kapattığını belirten köylüler, nisan ayının sonlarına kadar bunun sıkıntısı yaşadıklarını ve kış mevsimindeki tek ulaşım araçlarının 'kızak' olduğunu söyledi.

Kış mevsiminde köylülerin büyük zorluklar yaşadıklarını ve tam anlamıyla köylerinde kar esaretinin yaşandığını dile getiren İnardı Köyü Muhtarı Adil Bali, tüm zorluklara rağmen yaşamlarını sürdürdüklerini söyledi. Adil Bali, köylülerin sonbahar mevsiminde kar yere düşmeden önce yiyecek ve giyecek gibi bütün ihtiyaçlarını karşılayıp evlerinde depoladıklarını belirterek, "Kışın Üçevler bölgesindeki köylere hiçbir araç gidemez. 6 ay süreyle kapalıdır. Köylere ancak helikopterle ulaşılabiliyor. Acil hasta olduğu zaman kızakla yetiştirilmesinin mümkün olmadığı durumlarda hastalarımız jandarma tarafından helikopterle hastaneye ulaştırılıyor" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2005 Salı 11:21:47
Güncelleme :8 Kasım 2005 Salı 15:37:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?