4
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Flautre: Vali ile Kürt meselesini konuştuk

Avrupa Parlamentosu (AP) İnsan Hakları Alt Komitesi Başkanı Helene Flautre, beraberindeki heyetle birlikte Van Valisi M. Niyazi Tanılır'ı makamında ziyaret etti.

Ankara'da bir dizi temasların ardından Türk Hava Yolları'nın (THY) tarifeli uçağı ile bugün Van'a gelen ve aralarında Avrupa Halk Partisi (Hıristiyan Demokratlar-PPE) Avrupalı Demokratlar Grubu, Avrupalı Demokratlar Grubu Türkiye Raportörü, Avrupa Sosyalist Partisi Grubu, Avrupa İçin Liberal ve Demokratlar İttifakı Grubu, Avrupa Birleşik Solu (Komünistler) Kuzey Yeşil Solu Konfederasyon Grubu ve Uluslararası Avrupa İçin Birlik Grubu temsilcilerinden oluşan heyet, hava alanından konaklayacakları otele geçti.

Burada bir süre dinlenen heyet daha sonra Vali M. Niyazi Tanılır'ı makamında ziyaret etti. Vali Tanılır'la yapılan ve basına kapalı olan görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.

'BAŞBAKAN BU ŞEKİLDE TANIMLAMIŞTI'

Valilik çıkışında gazetecilerin sorunlarını yanıtlayan heyet başkanı Helene Flautre, Ankara'dan sonra geldikleri Van'da kurumlar ve sivil toplum örgüt temsilcileriyle görüşeceklerini belirtti. Van'ı yakın gelecekte Avrupa Birliği'nin (AB) en doğudaki vilayeti olarak görmek istediğini belirten Flautre, bir gazetecinin Vali Tanılır'la yapılan görüşmenin içeriği ile ilgili sorusuna, "Birçok konuyu ele aldık. Kürt meselesini ele alarak konuştuk. Biliyorsunuz Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı da Diyarbakır'da meseleyi bu şekilde tanımlamıştı. Vali Tanılır'la aynı zamanda bölgede yaşanan göç, mülteciler ve sınır sorunlarını da konuştuk. Bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına ilişkin sorunları da ele aldık" diye cevap verdi.

'ÇÖZECEK OLAN SİZLERSİNİZ'


Bir gazetecinin, yapılacak görüşmeler sonrasında bir rapor hazırlayıp hazırlamayacakları yönündeki sorusuna Flautre, "Evet delegasyon bir rapor hazırlayacaktır. Ama sadece Van'la ilgili değil. Ankara'da da birçok temasta bulunduk. Temaslarımız sonrasında komisyonumuz tarafından bir rapor hazırlanacak" dedi. Bir başka gazetecinin, "Kürt sorununun çözülmesi için sizin önerileriniz neler?" şeklindeki sorusuna ise Flautre şu cevabı verdi:
"Bu konuda bize bir şey söylemek düşmez. Türkiye'de yaşayan insanların, halkın konuyla ilgilenmesi konuya sahip çıkması ve görüşmesi gerekir. Çözecek olan sizlersiniz. Bizim tek yapabileceğimiz şey, bu sorunun çözümünde yardımcı olmak, destek olmaktır."
Heyet daha sonra Van Belediyesi'ne geçerek Başkan Burhan Yenigün'le yine basına kapalı bir görüşme yaptı. Akşam çeşitli sivil toplum örgütleri ve iş adamları ile de bir görüşme yapacak olan heyet yarın sabah Bostaniçi Belde Belediyesi'ni ziyaret ettikten sonra Van'dan ayrılacağını bildirildi.

.
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2005 Cumartesi 02:05:03
Güncelleme :10 Ekim 2005 Pazartesi 11:22:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?