2
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

'PKK soruna sebep değil sonuçtur'

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Van milletvekili Özdal Üçer, PKK'nın Kürt sorununa sebep değil, sonuç niteliğinde olduğunu söyledi.

Van Göç Sorunlarını Bilimsel Araştırma ve Kültür Derneği'ni (GÖÇ-DER) ziyaret ederek Başkan Gıyasettin Gültepe ile görüşen DTP'li milletvekili Özdal Üçer, her zaman sivil toplum kuruluşlarının yanında olduklarını dile getirdi. Üçer, PKK'lıları imha etmek için dağların, taşların, köylerin ve sivillerin bombalandığını iddia ederek, "Ülkemizde on yıllardır süregelen bir çatışma ortamı var. Bu çatışma ortamında açık olunması gerekirken çatışan gruplardan biri olan PKK'lı gerillaların ateşkesine rağmen farklı manipülatif girişimler oldu. En son demokrasi ve barış getirir ümidiyle halkımızın büyük bir güvenle oy verdiği AK Parti hükümeti operasyonları güçlendirdi. George W. Bush'un da desteğini alarak bir operasyon furyası başlattı. PKK'lıları imha etmek amacıyla dağları, taşları köyleri ve sivilleri bombalıyorlar. Biz aslında PKK'lıların bile operasyon, savaş ve şiddetle imha edilmeye dönük konsept uygulamasına karşı duruyoruz. Biz Kürt sorununun demokratik, barışçıl yöntemlerle çözülmesini istiyoruz. Bununla
ilgili önerilerimizi sunuyoruz. PKK asla Kürt sorununda bir sebep olmamıştır, bir sonuç niteliğindedir. PKK'nın silahlı mücadelesine son vermesini elbette istiyoruz" dedi.

PKK'lılara yönelik kapsamlı bir af çıkarılmasını istediklerini belirten Üçer, "Ama sosyal kalkınma programlarının uygulanmadığı, kapsayıcı nitelikte bir yasal düzenlemenin olmadığı, anayasal haklar temelinde bir ilerlemenin sergilenmediği bir ortamda, yalın bir af yasası ile olay çözümlenemez. Demokratikleşme kapısını aralamadan bu sorunu çözmeyi düşünen AK Parti hükümetinin ne kadar yanıldığını hep beraber göreceğiz. Maalesef hepimiz beraber üzüleceğiz. Çünkü çatışmalar hiç kimseye fayda sağlamayacaktır" şeklinde konuştu.

Kürt sorununu çözen bir Türkiye'nin her anlamda güçleneceğini ifade eden Özdal Üçer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kürt sorununu çözen bir Türkiye Cumhuriyeti'nin ekonomik sosyal anlamda çok daha güçlü olacağını düşünüyoruz. Bizler DTP siyasetçileri ve milletvekilleri olarak Kürt sorununun çözülmesi için üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuz halde, farklı çözüm arayışları içerisinde olan AK Parti hükümetinin aslında çözümsüzlüğünü her yerde haykıracağız. Bizim bu konuda dışlanmamız aslında bizi halktan uzaklaştırmıyor, daha çok yakınlaştırıyor. Farklı dillerin, farklı kültürlerin anayasal güvence altına alındığı, siyasal özgürlüklerin tanındığı, demokratik özerklik, sosyal ve siyasal idari yapılanmasının sağlandığı, sosyal kültürel hakların anayasa güvencesine alındığı bir ülkede ekonomik ve sosyal sorunların tamamımın çok daha rahat çözüme kavuşacağına inanıyoruz. Bunun aksi zaten ortadadır. Operasyon yapılıyor, zamlar peşi sıra geliyor, bütçe açığı büyüyor, savaş konsepti yükseltiliyor, yoksulluk artıyor. Biz savaşın olmadığı, insanların bir arada kardeşçe, barış ve huzur içinde yaşadığı bir ülke arzusuyla demokratik mücadelemize devam edeceğiz".

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2008 Çarşamba 19:12:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
engın çağlar ıpek IP: 88.242.41.xxx Tarih : 5.01.2008 18:49:54

ozdal bey sıze tum yuregımle ınanıyor ve katılıyorum. . . keske herkes sızın kadar olumlu dusunebıseydı... sıyası hayatta basarılar dılerım...