4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Adnan Menderes'te temel atma töreni

Yap-işlet-devret modeliyle TAV Havalimanları Terminal İşletmeciliği tarafından yapımına başlanacak olan İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminal binasının temeli, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı törenle atıldı.

Törende havacılık sektöründe son 2 yıldır rekor üzerine rekor kırdıklarını belirten Bakan Yıldırım, "7 milyon insanımızı havayollarıyla taşıdık ve bu insanların yarısı ilk defa uçağa binen insanlardı. Havayollarını halka indirdik" dedi.

Gaziemir'deki İzmir Adnan Menderes Havalimanı yanında toplam 110 bin metrekare büyüklüğünde yapılacak olan dış hatlar terminal binasının temel atma törenine, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Vali Yardımcısı Fahir Işıksız, DHMİ Genel Müdürü Mahmut Tekin, HAVAŞ ve TAV Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ile işadamları katıldı.

Törende konuşan Bakan Binali Yıldırım, son 3 yıldır ülke insanının geleceğe daha güvenli baktığını, turizmde de son 3 ayda yaşanan gelişmelerin bunun göstergesi olduğunu belirterek, "Turistlerin daha iyi, konforlu standartlarda seyahat etmesi için ulaşım ve haberleşme altyapısı çok önemlidir.

Hükümet havacılıkta da kendisinden beklenen atağı yapıyor. Antalya'da yap-işlet-devret modeliyle ikinci pisti ve terminali bitirerek ihaleye soktuk. Bu sene turizm patlamasında sorun yaşamadan sezonu kapatmak üzereyiz. Antalya Havalimanı aynı anda 2 uçak kalkabilen bir pist haline geldi. İzmir'in de böyle bir havalimanına sahip olmaması, hatta dışarıya direkt uçuşlarının olmaması ulaşım açısından bir ayıptı.

Buradan direkt uçuşların başlamasıyla 2004 Ağustos ayına kadar 1 milyon 960 bin yolcu taşınırken, 2005 Ağustos ayına kadar 2 milyon 495 bin yolcu taşındı, yani yüzde 27 artış yaşandı. Havacılık sektöründe son 2 yıldır rekor üzerine rekor kırıyoruz.

Yap-işlet-devret modelinin dışında bölgesel havacılık taşımacılığıyla birlikte kullanılmayan atıl durumdaki havalimanlarını kullanılır duruma getirdik. Bu proje 2003 Ağustos'unda başladı ve bugüne kadar yüzde 63 oranında yolcu artışı sağladık.

Eskiden bu rakamlar enflasyona yakışan rakamlardı, şimdi yatırıma, hizmete yakışır hale geldi. Türkiye'nin nereden nereye geldiğini gösteriyor. 7 milyon insanımızı havayollarıyla taşıdık ve bu insanların yarısı ilk defa uçağa binen insanlardı.

Havayollarını halka indirdik. Böylece zamandan ve işgücünden tasarruf ettik. 1.5 yıl içerisinde yap-işlet-devret modeliyle yaptığımız yatırımlar 650 milyon doları geçti. Ankara'dan direkt uçuşlar daha da artırılacak, İstanbul'un trafik yoğunluğu azaltılacak. 0624 pistini uzatacağız, Bakırköy yolunun bir bölümünü havalimanına aktaracağız" dedi.

"ABDÜLMECİT'İN HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK"

Abdülmecit'in 1853'te hayalini kurduğu tüp geçit projesini başlattıklarını ve 2008 yılında İstanbul halkına hizmet vereceğini kaydeden Bakan Yıldırım, "Ankara-İstanbul hızlı tren projesini başlattık.

Konya-Ankara arasını 1.5 saatten az bir zamana indirecek projeyi de başlatmış bulunuyoruz. TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaklaşa yaptırılacak olan Aliağa-Menderes Hafif Raylı Sistem Projesi'ne okey verdik ve ihalesi de tamamlandı.

Biz parti farkı gözetmiyoruz, bize göre vatandaşa hizmet eden kim olursa olsun biz destek veririz" diye konuştu.

Devlet eliyle iş yapma zamanının artık geride kaldığını vurgulayan Bakan Yıldırım, "Artık bu iş özel sektör eliyle yapılmalı. Devlet eğitim, sağlık, iç ve dış güvenlik ile adalet konularıyla ilgilenmeli. Biz bu dört işi yapabiliyorsak bu yeter de artar.

Devlet ticaret yapmaz, yapsa da zarar eder. Zararına ticaret yapılmaz. Kamu kuruluşları artık görevlerini yaptı ve geldikleri nokta da zaten ortada. Ticareti millete teslim etme dönemi gelmiştir" şeklinde konuştu.

Diğer yandan Bakan Yıldırım, tören başlamadan önce basın mensuplarının Galataport hakkında Mimarlar Odaları Birliği'nin ihalenin uygunsuz olduğu gerekçesiyle dava açacağı yönündeki sorularına ise, "İdarenin yaptığı her türlü işlem yargıya tabidir kimsenin dava açamazsın demeye hakkı yok" şeklinde yanıt verdi.

HAVAŞ ve TAV Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ise yaptığı konuşmada, Kahire'den sonra Türkiye'deki 3. büyük terminalin İstanbul ve Ankara'dan sonra İzmir'de start aldığını kaydetti. Türkiye'de toplam 42.5 milyon kişinin terminallerden yararlandığını ifade eden Akın, 125 milyon Euro'luk bu yatırımı 1 yıldan kısa süre içerisinde 1 Temmuz 2006'da işletmeye açmayı planladıklarını ifade etti.

DHMİ Genel Müdürü Mahmut Tekin de, yatırımın bünyesinde 110 bin büyüklüğünde, 9 yolcu köprülü, içinde 60 adet check-in kontuarı, 7 bankoları, 2 bin 200 araçlık otopak, 120 bin metrekarelik apron, yollar ve viyadük inşaatlarının yer aldığını söyledi.

Tekin, "İzmir Adnan Menderes Havalimanı Uluslararası Terminal inşaatı, 24 aylık yatırım sürecinin ardından yap- işlet-devret modeliyle inşa edilecek. 6 yıl 7 ay 29 gün işletilecek olan tesisin ülkemize ve İzmir'e hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, DHMİ Genel Müdürü Mahmut Tekin, HAVAŞ ve TAV Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın'ın tarafından temel atma töreni gerçekleştirildi. Daha sonra inşaat alanını gezen Bakan Yıldırım uçakla İzmir'den ayrıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2005 Perşembe 16:06:23
Güncelleme :22 Eylül 2005 Perşembe 16:12:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?