9
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

İzmirde verginin sıfırcıları

İzmir genelinde 2005 yılı gelir vergisi rakamlarının açıklanmasıyla ortaya ilginç bir tablo çıktı. Mükelleflerin yüzde 30’unun sıfır gelir beyan ettiği görüldü. İzmir Vergi Dairesi, gelecek ay denetime başlayacaklarını açıkladı.

İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı’nın verilerine göre geçen yıl il genelinde 150 bin 910 beyanname alındı. Bu konuda bir önceki yıla göre yüzde 24’lük bir atış oldu. Ancak yapılan çalışmalara bakıldığında mükelleflerin yüzde 30’unun sıfır gelir beyan ettiği görüldü.

İzmir Vergi dairesi Başkanı Mustafa Bulut, “Bize oldukça düşündürücü geldi. Çok yüksek bir rakam, neredeyse mükelleflerimizin üçte biri hiç gelir elde etmemiş görünüyor. Dolayısıyla bunun üzerinde ayrı bir çalışma yapıyoruz” dedi.

Sıkı bir denetim hazırlığında olduklarını söyleyen Bulut, “Tespit ettiğimiz 30’a yakın iş kolu var. Bunlarda sıfır gelir beyan etme oranının en yüksek olduğu iş kolları. Bu sektörleri yakından inceleyeceğiz. Tabii ki peşin olarak vergi kaçırdılar demek doğru değil. Biz incelemeleri yapacağız ve gerçekten gelirlerini gizlemişlerse cezalı işlem uygulayacağız” diye konuştu.

İzmir’de sıfır gelir beyan etme oranının en yüksek olduğu iş kolları arasında internet kafeler, masaj salonları, büfeler ve bilgisayar yazılım geliştirme hizmetleri bulunuyor.




Ntv
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2006 Çarşamba 20:44:20
Güncelleme :12 Nisan 2006 Çarşamba 20:56:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?